مقاله ها
نویسنده : علیرضا م
بازدید : 2126

برای انتقال گاز و فرآورده های نفتی در مسیرهای طولانی از لوله های فولادی مدفون در خاك  استفاده می شود . این خطوط لوله از مناطق مختلفی همچون جنگل ها ، بیابان ها ، مزارع و ..... عبور می کنند و در شرایط مختلف محیطی قرار میگیرند . لذا هر گونه تخریب و نقص در این لوله ها علاوه بر خسارات مادی و هدر رفتن منابع ، موجب خسارات زیست محیطی نیز میشود. مهمترین عامل طبیعی که موجب تخریب خارجی لوله های فولادی میشود عامل خوردگی است . برای جلوگیری از خوردگی این گونه لوله ها آنها را به وسیله نوارهای پلیمری پوشش داده و با اعمال جریان مستقیم آنها را تحت حفاظت کاتدی قرار میدهند. لازم به ذكر است كه محافظت اصلی به بوسیله پوشش پلیمری انجام می شود و حفاظت كاتدی به عنوان  مكمل به كار می رود. از همین رو هرگونه تخریب در پوشش خطوط لوله به معنی باز شدن راه برای حمله خوردگی است . پس باید صحت و سلامت پوشش به طور دوره ای کنترل شود . از آنجایی که خطوط لوله در اکثر قسمت ها در زیر خاک مدفون هستند استفاده از روش های متداول کنترل پوشش غیر ممکن است .

برای بازرسی و تست پوشش لوله های مدفون در خاک از دستگاه  C – Scanاستفاده می شود . این دستگاه انحصاراً توسط شرکت Dynalog Electronics تولید می شود ، که سابقه 20 ساله برای تولید دستگاه های مشابه دارد .

از مهمترین ویژگی های این دستگاه می توان به موارد زیر اشاره کرد :

1- با دقت مکان لوله زیر خاک را تعیین می کند و موقعیت و عمق آنرا نشان میدهد . حتی برای لوله های زیر جاده ، بتن ، ماسه ، گل ، محصولات کشاورزی و یخ و ........ .

2- شرایط متعارف پوشش لوله را بین دو نقطه نشان میدهد .

3- هرگونه نقص و عیب لوله را با دقت مشخص می کند .        

4- تمام اطلاعات را ذخیره و آنالیز می کند . این دستگاه به GPS مجهز بوده  و گزارشات آن شامل مختصات دقیق لوله است .

5- با استفاده از نرم افزار مخصوص می توان تمام اطلاعات را به کامپیوتر وارد کرد و آنها را با اطلاعات قبلی مقایسه نمود.

6- دستگاه نیازی به تماس مستقیم با زمین ندارد .

7- نیازی نیست تا مکان خط لوله از بالای خاک علامت گذاری شود .

8- نیازی نیست تا اپرا تور روی هر متر از لوله حرکت کند .

دستگاه ، قابلیت پیدا کردن کوچک ترین نقص ها را بر روی پوشش دارد (کمتر از 1mm² ) .اما در عمل یک یا چند نقص (با توجه به استانداردها ) در چند صد متر لوله قابل چشم پوشی است چون لوله تحت حفاظت کاتدی است .

دستگاه از 2 بخش تشکیل شده است :

1- تولید کننده سیگنال ( شکل 1 )

2- آشکار ساز دستی ( شکل 2 )

شكل1- تولید كننده سیگنال

 

شكل2- آشكار ساز دستی

 

  تولید کننده سیگنال به خط لوله متصل می شود (در ایستگاه رکتیفایر و یا تست پوینت ها ) این دستگاه سیگنال های جریان AC با فرکانس خاص ( Hz937.5 ) را به درون لوله تا 2 الی 3 کیلومتر می فرستد (بستگی به کیفیت پوشش دارد ) ( شکل 3). با افزایش فاصله که جریان وارد می شود به تدریج از مقدار جریان کاسته می شود چون جریان از لوله خارج  شده  و وارد زمین می شود. در صورتی که ضخامت پوشش در تمام نقاط یکسان باشد  و در جایی نقص نداشته باشد ( به طور کامل لوله را از خاک جدا کند ) نرخ کاهش جریان لگاریتمی خواهد بود . این نرخ بستگی به مقاومت الکتریکی پوشش و همچنین مساحتی که پوشش با خاک در تماس است ، دارد. یعنی کاهش در سیگنال ها متناسب است با محیط لوله . هر گونه نقص در پوشش باعث ایجاد یک مسیر الکتریکی بین لوله و خاک می شود و در نمودار لگاریتمی تغییرات زیادی خواهیم داشت .

شكل 3- اتصال تولید كننده سیگنال به خط لوله

 

بدلیل تغییر مقاومت خاک ، تغییرات کمی در سیگنال ها بوجود می آید که قابل چشم پوششی است ولی اگر نقصی وجود داشته باشد تغییر در نمودار کاملاً واضح است . (شکل 4 )

شكل 4 -نمودار بدست آمده از پوشش سالم و پوشش دارای نقص

 

بعد از اتصال تولید کننده سیگنال به خط لوله ، اپرا تور آشکار ساز دستی را در نزدیکی محل احتمالی خط لوله روشن می کند . آشکار ساز میدان الکترومغناطیسی را که از لوله ساطع می شود دریافت می کند و موقعیت و فاصله و عمق تقریبی لوله را مشخص می کند . در صورتی که آشکار ساز درست بالای لوله باشد عمق آنرا دقیقا محاسبه می کند . آشکار ساز توانایی رد یابی لوله هایی را تا عمق 9 متر را دارد .

همچنین دیگر مشخصات خط لوله نیز بر روی صفحه نمایش دستگاه قابل رویت است . (شکل 5 )

شكل 5 - صفحه نمایش دستگاه

 

به طور معمول هر 100 متر روی  خط لوله یک بار دستگاه آشکار ساز روشن می شود . در صورتی که تغییراتی در سیگنال های دریافتی مشاهده شود و منحنی بدست آمده متفاوت از منحنی ایده آل باشد بیانگر نقص در پوشش در مسیر طی شده است . به همین منظور فاصله طی شده نصف می شود و دوباره دستگاه روشن می شود . این کار آنقدر ادامه می یابد تا محل دقیق عیب مشخص شود .

عیب ایجاد شده ممکن است تحت تاثیر یکی از عوامل زیر ایجاد شده باشد :

1- اعمال نادرست پوشش .

2- صدمه مکانیکی به پوشش در حین نصب و یا بعد از آن .

3- تجزیه پوشش به علت شرایط خاک .

4- جدا شدن پوشش از لوله توسط نفوذ آب .

5- سوراخ شدن خود لوله .

6- تجزیه پوشش در اثر باکتری ها ، قارچ ها و کپک ها .

برای بررسی دقیقتر باید اطراف لوله حفاری شود و نوع دقیق عیب و علت آن مشخص شود. سپس باید برای تعویض پوشش در نقطه مورد نظر اقدام کرد .

توسط این دستگاه می توان در روز تا 50 کیلومتر خط لوله را بازرسی کرد . بعد از بازرسی کل خط لوله اطلاعات مربوط به کامپیوتر منتقل می شود و توسط نرم افزار اختصاصی شرکت ، آنالیز می شود .

داده ها با اطلاعات قبلی مقایسه شده و یک گزارش کامل از پوشش و ضخامت خط لوله ارائه می شود (شکل6). معمولاً یک یا دو بار در سال پوشش خط لوله توسط این دستگاه چک می شود .

شكل 6 - نمونه ای از گزارش تهیه شده توسط نرم افزار دستگاه

 


طراحی وب سایتفروشگاه اینترنتیطراحی فروشگاه اینترنتیسیستم مدیریت تعمیر و نگهداریسامانه تعمیر و نگهداری PM سامانه جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم مدیریت کلان IT طراحی وب سایت آزانس املاک وب سایت مشاورین املاک طراحی پورتال سازمانی سامانه تجمیع پاساژ آنلاین پاساژ مجازی

نام : *

پیغام : *

 
علی خدا یاری خوزستان
با عرض سلام خدایش دستگاهتون خیلی دقیقه میشه قیمته این نو دستگاه برای من بگید میخوام یکیشو داشته باشم
علی صادق پور اصفهان
با سلام،مقاله ای برای اینکه سایز لوله بر روی اتیشن سی اسکن چه تاثیری دارد میخواستم،ممنون

سامانه جمع آوری شناسنامه کامپیوتر تجمیع
طراحی پرتال سازمانی - بهبود پورتال
طراحی فروشگاه اینترنتی حرفه ای بهبود