مقاله ها
بازدید : 458

 

دلایل قانع کننده متعددی وجود دارند مبنی براینکه کشورهای پیشرفته و کشورهای در حال توسعه باید از نرم افزار متن باز در خط مشی های ICT خود استفاده کنند. در کنار مزایای مالی به کارگیری متن باز، تحقیقات جدید انجام شده توسط انجمن نرم افزار باز و متن باز (FOSS) بیانگر این مطلب است که استفاده از این نرم افزار موجب شود که کاربران به جای اینکه فقط مصرف کننده فناوری های اختصصاصی باشند خود نیز دانشی را به وجود آورند.
    در ادامه به مزایای مالی به کارگیری نرم افزار متن باز و برخی از مسائل مهمی که دولت در هنگام تعریف استانداردهای باز، به منظور انتقال فناوری و تقویت امکان دسترسی شهروندان به اطلاعات عمومی باید به آنها توجه کند، پرداخته می شود.
    استانداردهای باز متن باز
    در سالهای اخیر به مقوله نرم افزار آزاد و متن باز دردنیای ICT بسیار پرداخته شده است. مساله قابل توجهی است. نه فقط به این دلیل که FOSS قبل از شناخته شدن توسط دولت ها و بخش های تجاری، یکی از پیشگامان عرصه موفقیت بوده، بلکه به این علت که این نرم افزار بدون آنکه مورد توجه خاص جوامع بین المللی قرار بگیرد توانسته که به صورت مستقل توسعه پیدا کند.
    امکان "ایجاد و افزایش ارزشی" که نرم افزار متن باز ارائه می دهد، به ویژه کشورهای در حال توسعه و دیگر جوامعی که از لحاظ اقتصادی پیشرفته نیستند، حائز اهمیت است. فراهم کردن امکان دسترسی به تنهایی موجب می شود که آنها به شرکت کنندگان حقیقی تبدیل شوند. نرم افزار متن باز، محیط آموزشی را فراهم کرده که توانایی ایجاد رابه وجود آورده و میزان درآمد بخش های مختلف را نیز افزایش می دهد.
    این مساله بیشتر برای دولت ها و تعیین کنندگان خط مشی، جالب توجه است. کشورهای مختلفی در گوشه و کنار جهان صرف نظر از توانایی مالی خود تلاش می کنند که عضوی از جامعه اطلاعاتی شده و امکان دسترسی الکترونیکی به خدمات دولت را فراهم کنند. بسیاری از آنها استفاده از نرم افزار متن باز را برای نیل به این هدف، مناسب می دانند. همچنین آنها معتقدند که الزامی کردن استفاده از نرم افزار فروشندگان خاص به منظور ارتباط با دولت، ناغادلانه بوده و در نتیجه به دنبال استانداردهای بازی هستند که امکان استفاده از محصولات مختلف متن باز یا اختصاصی را همراه با یکدیگر فراهم کنند. در صورتی که استانداردهای باز به خوبی و با دقت تعریف شوند پیامدهای اقتصادی منحصر به فردی را به همراه خواهند داشت.
   
    انقلاب FOSS
    مزیت ویژه نرم افزار متن باز چیست و چگونه می توان از آن استفاده کرد؟ تحقیق انجام شده توسط MERIT (اکنون توسط UNI-MERIT ) درباره FOSS در سال 2002، بیانگر این است که مهمترین دلیل مطرح شده توسط افراد شرکت کننده در متن باز، یادگیری فنون مهارت های جدید به صورت رایگان است. کسب این مهارت های ارزشمند، موجب می شود که افراد مشاغلی را به وجود آورند. مهارت های مطرح شده در اینجا فقط شامل موارد کسب شده برای به کارگیری نرم افزار آزاد نیست، بلکه در بر گیرنده مهارتهای آموخته شده از دیگر افراد شرکت کننده در انجمن نرم افزار آزاد را نیز شامل می شود. فیلیپ گنزالس- نخست وزیر سابق اسپانیا – در این باره می گوید: دسترسی به ICT کافی نبوده بلکه توانایی ایجاد و افزایش ارزش نیز حائز اهمیت است.
    چنین مهارتهایی شامل برنامه نویسی و مهارتهای دیگری که در دوره های آموزش علوم رایانه ای کمتر به آنها پرداخته می شود. مانند مجوز و قانون حق چاپ( که در بسیاری از پروژه های نرم افزار آزاد به آنها پرداخته شده ) میشوند. بعلاوه مسائلی مانند مدیریت گروه و کار گروهی نیز آموخته می شوند همکاری این گروهها 1500 نفری که به ندرت یکدیگر را ملاقات می کنند نیز ضروری است.
    تحقیق دیگری که در سال 2005 توسط کمیسیون اروپا تحت عنوان پروژه FLOSSPOLS انجام شده نیز بیانگر این مطلب است که فرابرندگان (توسعه دهندگان) و کارفرمایان به این نتیجه رسیده اند که مهارت های کسب شده در انجمن نرم افزار آزاد می تواند جبران کننده فقدان تحصیلات تکمیلی باشد.
   
    آموزش غیر رسمی: انتقال فناوری در انجمن foss
    انجمن foss مانند دوره آموزشی بوده که افراد شرکت کننده در آن زمان خود را به رایگان در اختیار فرآیند آموزش قرار می دهند. تمامی افراد می توانند از این آموزش استفاده کنند.بعلاوه هر کارفرمایی می تواند از افرادی که به صورت غیر رسمی با شرکت در این انجمن ها دآموزش دیده اند نیز بهره ببرد. این سیستم آموزشی که همه بخش های جامعه از محصولات آن استفاده می کند، فقط برخی مبلقی را برای ان پرداخت کرده اند. نشان دهنده یارانه یا انتقال فناوری دانش است. بدین معنا که دانش افرادی که مبلقی را برای آموزش رسمی پرداخته اند، به افرادی که چنین مبلقی را پرداخت نکرده اند منتقل می شود.
    این موضوع در سطح ملی و گسترده کشوری، این گونه معنی می شود: فناوری از شرکت های بزرگی که مبلغی را برای آموزش رسمی پرداخته اند، به شرکت های متوسط و کوچکی(SME) که توانایی انجام چنین کاری را ندارند منتقل می شود. در سطح جهانی آن هم به انتقال فناوری از اقتصاد غنی به اقتصاد فقیر تعبیر می شود.
   
    ایجاد قابلیت های بومی ICT
    توسعه مهارت ها باعث به وجود آمدن مشاغلی می شود که پشتیبانی تجاری از نرم افزار متن باز را (به گونه ای که درباره محصولات اختصاصی امکان پذیر است) انجام می دهند. این مورد با انجام پشتیبانی همگانی از نرم افزار متن باز، افزایش پیدا می کند.
    بعنوان مثال پشتیبانی Extremadura Region از پروژه linex (نسخه بومی و اسپانیایی زبان محیط GNU/LINUX) در اسپانیا موجب رشد اقتصادی مجدد مناطق فقیر اروپایی و برنده جایزه نوآوری منطقه ای اروپا شد.
    این مورد نه تنها امکان انجام عملکردهای مختلف را با قیمت کمتر فراهم ساخت، بلکه افزایش سرمایه گذاری در زمینه ICT در بخش آموزش را نیز به همراه داشته است. استفاده از نرم افزار آزاد این فرصت را فراهم کرده که شرکت های محلی به ارائه خدمات ICT بپردازند. زیرا دیگر رجوع به یک فروشندهخاص الزامی ندارد.
    با در نظر گرفتن این مساله که فروشندگان اختصاصی، نیازمندی های بومی را به ویژه در کشورهای در حال توسعه نادیده می گیرند، ارتباط موجود میان نرم افزار متن باز و به وجود آمدن مشاغل کوچک ICT از اهمیت زیادی برخوردار می شود. به عنوان مثال شرکت های نرم افزاری چند ملیتی شاید به پشتیبانی Xhosa Speacer (یکی از زبان های رسمی آفریقای جنوبی) علاقه مند نباشند و از پشتیبانی کاربران و شرکت های بومی از آن نیز جلوگیری کنند.
    مایکروسافت در سال گذشته با فجایعی چون MS Blaster، My Doom،Nimda روبرو شد و تعداد بی شماری از کاربران و سازمان ها را دچار دردسر و میلیاردها دلار خسارت وارد کرد و بالاخره وادار به انتشار بخشی از کد منبع مقدس(!) خود شد.
    این بدان معنی نیست که لینوکس از این آسیب پذیری ها در امان است. بلکه تفاوت آن با ویندوز در کشف و رفع سریع آسیب پذیری های موجود جستجو می شود.
    آسیب پذیری های کدها اجتناب ناپذیر می نماید، اما در بسیاری از مواقع، جامعه لینوکس زودتر از آنکه متوجه خبری شوند، وصله مربوط را ارائه کرده است.
    جامعه لینوکس در مقایسه با فروشندگانی چون مایکروسافت، به کمک برنامه نویسان خود در سراسر جهان، از رفع بی اهمیت ترین شکاف امنیتی لینوکس هم چشم نمی پوشاند.
    آیا یک جامعه باید به تشویق کاربران نرم افزار "جعبه سیاه" پرداخته یا به حمایت از شرکت کنندگان فعال در انجمن های جهانی ICT بپردازنند؟ داشتن توانایی و ایجاد حق انتخاب با حداقل موانع موجود، لازمه فعال بودن است. بنابراین شما در حالی که مجبور نیستید یک برنامه نویس شوید باید حق انتخاب چنین موردی را نیز داشته باشید.
    کشورهای در حال توسعه نباید از کسب مهارت ها و فنون جدید غافل شوند. استفاده از خط مشی های متن باز، محیطی را فراهم می کند که موجب افزایش مهارت ها و توانایی ایجاد می شود.
   
    ایران و نرم افزارهای متن باز
    در کشور ما نیز چند سالی است جنبش نرم افزارهای آزاد/متن باز آغاز شده است و مسولان دولتی در مقاطع و زمان های مختلف اعلام کرده اند که طرح مهاجرت سیستم های مختلف مراکز دولتی به سمت استفاده از نرم افزارهای متن باز و لینوکس استقبال می کنند.
    چندی پیش، شرکت داده پردازی ایران نیز اعلام کرد که به زودی تمامی سیستم های رومیزی کاربران خود را به لینوکس و نرم افزارهای متن باز مجهز خواهد کرد و از این پس همه کاربران از آن استفاده خواهند کرد. اما نتیجه خاصی در دو مورد اشاره شده حاصل نشد و در حد حرف باقی ماند.
    در حال حاضر، تنها مرکز مخابرات ایران است که با همکاری طرح ملی نرم افزارهای آزاد/متن باز در حال بررسی و تدوین راهکارهای لازم برای مهاجرت و استفاده گسترده از نرم افزارهای متن باز هستند و به عنوان پایلوت سعی دارند تا بهاهداف مورد نظر خود دست یافته و آن را در سایر مراکز کشور نیز تعمیم دهند. به طور کلی باید گفت، به هیچ حرکت منسجم و گسترده در مراکز دولتی، سازمان ها و شرکت های داخلی برای استفاده از نرم افزارهای آزد/متن باز در کشور انجام نشده است و امید چندانی نیز با این روند نمی رود.
 


طراحی وب سایتفروشگاه اینترنتیطراحی فروشگاه اینترنتیسیستم مدیریت تعمیر و نگهداریسامانه تعمیر و نگهداری PM سامانه جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم مدیریت کلان IT طراحی وب سایت آزانس املاک وب سایت مشاورین املاک طراحی پورتال سازمانی سامانه تجمیع پاساژ آنلاین پاساژ مجازی

نام : *

پیغام : *

 

سامانه جمع آوری شناسنامه کامپیوتر تجمیع
طراحی پرتال سازمانی - بهبود پورتال
طراحی فروشگاه اینترنتی حرفه ای بهبود