اخبار
منبع :
به‌منظور تعیین موارد استفاده و محدودیت‌های استفاده از ظروف یك بار مصرف و همچنین شناسایی ظروف سالم و مجاز برای مصرف كنندگان، استاندارد ظروف یك بار مصرف پلاستیكی تدوین و اجرایی می‌شود.»



سید ‌رضا‌ غلامی، رئیس اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماكن عمومی وزارت بهداشت در حالی از تدوین آیین نامه استاندارد ظروف یك بار مصرف پلاستیكی با همكاری مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران خبر داده است كه در طول 2 سال گذشته هشدار‌های پیاپی مسئولان وزارت بهداشت در مورد استفاده از ظروف یك‌بار مصرف را شاهد بوده‌ایم.

ظروفی كه درصورتی كه به‌صورت صحیح و اصولی مورد استفاده قرار نگیرند، تاثیرات سوئی روی سلامت بر جا می‌گذارند.

مهندس رضایی، مسئول بخش بسته‌بندی و پلیمری معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت در این زمینه به همشهری می‌گوید: ظروف یك بار مصرف پلی‌استایرنی كه به‌طور عمده در بازار ایران وجود دارد از مونومر استایرن كه تركیبی آروماتیك است تشكیل شده است و در مواجهه با دمای بالاتر از 65 درجه آزاد شدن این مونومر تاثیرات سرطان‌زایی را در پی دارد، از این‌رو وزارت بهداشت نگهداری، حمل و بسته بندی غذا با دمای بالاتر از 65 درجه را در ظروف پلاستیكی پلی استایرنی ممنوع اعلام كرده است.

از آنجایی‌كه مواجهه با چربی فرایند آزاد شدن این مونومر سمی را تسریع می‌كند، بسته‌بندی مواد غذایی چرب نیز در اینگونه ظروف ممنوع است.این اظهارات در حالی است كه به‌نظر می‌رسد ایران جزو معدود كشورهای جهان در استفاده بیش از حد از ظروف یك بار مصرف پلاستیكی پلی استایرنی است.

برخی آمار‌ها از تولید‌كننده‌های این ظروف حاكی از تولید بالغ بر 570 هزار تن ظرف یك بار مصرف پلاستیكی در سال 85 در ایران است. آماری كه از سوی این كارشناس معاونت غذا و دارو هم به‌صورت تلویحی تایید می‌شود: « البته ما آمار دقیقی از میزان مصرف ظروف یك‌بار مصرف در ایران نداریم، اما به‌نظر نمی‌رسد كه این آمار غیرواقعی باشد چون تعداد زیاد كارخانه‌های تولید‌كننده این ظروف، حجم تولیدشان و ظرفیت پتروشیمی كشور همه و همه می‌توانند موید این آمار باشند.»

وی در ادامه می‌افزاید: اكنون در بیشتر كشور‌ها از ظروف پلی‌استایرنی به‌صورت محدود استفاده می‌شود و ظروف یك‌بار مصرف بیوپلیمری، كاغذی و در نهایت پلی‌پروپیلنی جایگزین این ظروف شده‌اند.

پروپیلن مونومر تشكیل دهنده پلی‌پروپیلن تركیبی خطی است كه درصورتی كه در اثر شرایط خاصی از این پلیمر آزاد شود در مقایسه با استارن تاثیرات منفی كمتری روی سلامت مصرف‌كنندگان به جا می‌گذارد.

اما چرا تولید‌كنندگان ظروف یك‌بار مصرف ما همچنان بر تولید ظروف پلی‌استایرنی اصرار دارند؟ مهندس رضایی در پاسخ به این سؤال می‌گوید: ممكن است این مسئله دلایل فنی هم داشته باشد اما به‌نظر می‌رسد در مقطع زمانی كه تولید این فرآورده در ایران مرسوم شده، تولید ظروف پلی‌استایرنی به‌دلیل سادگی فرایند انجام شده و همچنان ادامه دارد.

وی با بیان اینكه بیشترین حجم یك‌بار مصرف‌های ما را ظروف پلی‌استایرنی تشكیل می‌دهند، می‌گوید: این ظروف در سه نوع شفاف شكننده، نرم و نیمه شفاف و همچنین فومی عرضه می‌شوند و توصیه ما به مصرف‌كنندگان این است كه از ریختن نوشیدنی و مواد خوراكی داغ در تمام انواع این ظروف خودداری كنند.

سرطان با میكروب اضافی

طی 2 سال گذشته بیش از 7 تن ظروف یك بار مصرف تقلبی معدوم شده‌اند. مهندس غلامی در حالی این مطلب را می‌گوید كه به گفته رضایی تا 2 سال پیش تنها 12-10 كارخانه تولید ظروف یك بار مصرف در ایران دارای مجوز از وزارت بهداشت بوده‌اند: « بسیاری از كارخانه‌ها با وجود اینكه تولیدات خوب و با كیفیتی داشتند با این تصور كه ظروف خوراكی نیستند پس نیازی به مجوز بهداشت ندارند، اقدام به اخذ مجوز نكرده بودند اما با تلاش وزارت بهداشت در سال‌های اخیر اكنون بیش از 500 كارخانه و كارگاه تولیدی با مجوز وزارت بهداشت در این زمینه فعالیت می‌كنند.»

وی ادامه می‌دهد: در بین كارگاه‌های بدون مجوز تعدادی نیز اقدام به تولید ظروف بازیافتی و غیربهداشتی می‌كردند و حتی در بعضی موارد مشاهده شده كه ضایعات بیمارستانی در تولید این ظروف به كار می‌رود كه تاثیر بسیار خطرناكی روی سلامت مصرف‌كننده دارد.

رضایی در پاسخ به این سؤال كه مصرف‌كنندگان چگونه باید از كیفیت و بهداشتی بودن ظروف مورد استفاده‌شان مطمئن باشند، می‌گوید: اگر دقت كنید تا ظروف سطح یكنواختی داشته باشند و هنگامی كه آنها را جلوی نور می‌گیرید رگه‌رگه نباشند و تیرگی و لكه سیاه در آنها مشاهده نشود، می‌توانید از سلامت ظرف مطمئن باشید.

وی با اشاره به بخشنامه وزارت بهداشت مبنی بر درج پروانه بهداشتی روی این ظروف از سال گذشته، می‌افزاید: هنوز این بخشنامه به‌صورت كامل اجرا نشده چون هزینه‌بر است و تولید‌كننده‌ها باید قالب‌هایشان را تغییر دهند، اما كارشناسان ما روی این تولیدات نظارت دارند و با موارد بی‌كیفیت و غیربهداشتی برخورد می‌كنند.

در همین زمینه، رئیس اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماكن عمومی وزارت بهداشت با اشاره به معدوم‌سازی بیش از 7 تن ظروف یك بار مصرف تقلبی طی دو سال گذشته می‌گوید: از 2 سال پیش با افزایش نظارت‌ بر اغذیه فروشی‌ها و رستوران‌ها، میزان مصرف ظروف یك بار مصرف تقلبی در این اماكن 50 درصد كاهش یافته است.

سبز مثل یك بار ‌ ‌مصرف‌

بهمن‌ماه سال گذشته، ایران با تولید ظروف یك بار مصرف گیاهی، به جمع 5كشور جهان پیوست كه از فناوری ساخت این ظروف برخوردارند.

كار روی پلیمرهای گیاهی از سال 1970 و در زمان بحران نفت آغاز شد. در آن زمان كشورهای پیشرفته از جمله آمریكا، به فكر تولید موادی جهت صنایع سته بندی افتادند كه وابسته به مواد نفتی و فسیلی نباشند بنابراین پلیمرهای گیاهی با تركیباتی چون سیب زمینی، ذرت و گندم را مورد آزمایش قرار دادند.

این پلیمرهای هیدروكربنی دارای خواص ضعیف پلیمری هستند كه با تغییر و اصلاح آنها می‌توان به شرایط پلیمرهای نفتی رسید.ظروف یك بار مصرف بیوپلیمری با پایه گیاهی، قدمت زیادی ندارند اما اكنون استفاده از آنها در سطح آمریكا و اروپا و حتی آسیا به سرعت در حال گسترش است تا جایی كه قرار است تمام ظروف بسته بندی و حتی كالاهای تبلیغاتی در المپیك 2008 چین كه «المپیك سبز» نام گرفته است، از پلیمرهای گیاهی تولید شود.

در همین راستا، جایگزینی ظروف یك بار مصرف سلولزی با ظروف پلاستیكی، برنامه دیگری است كه وزارت بهداشت در سال‌جاری دارد. غلامی در این زمینه می‌گوید: «در نظر داریم تغییراتی را در ظروف یك بار مصرف پلی استایرنی كه منشأ نفتی دارند ایجاد كنیم و میزان استفاده از ظروف سلولزی را بالاتر ببریم. این در ادامه یك روند جهانی است كه از مدتی قبل آغاز شده است.

به این ترتیب ایران به جمع كشورهای مبارزه‌كننده با مصرف یك بار مصرف‌های پلاستیكی می‌پیوندد.» مهندس رضایی در این زمینه به همشهری می‌گوید: ما قصد نداریم استفاده از ظروف یك بار مصرف را محدود كنیم اما هدفمان این است كه استفاده از این ظروف را سالم‌سازی كنیم و حمایت از ظروف یك‌بار مصرف گیاهی كه منشا گیاهی دارند و برای سلامتی كاملا بی‌ضرر هستند از جمله این اهداف است.

وی با بیان اینكه در تولید ظروف یك‌بار مصرف گیاهی كه در ایران تولید می‌شوند از ذرت، اسید‌های چرب و موم عسل استفاده می‌شود، می‌گوید: در حال حاضر عرضه این محصول كمتر از تقاضاست اما امیدواریم با حمایت‌های دولت تولید این نوع ظروف در ایران افزایش یابد و به مردم هم توصیه می‌كنیم درصورتی كه نیاز به مصرف یك بار ‌مصرف دارند، ابتدا از ظروف بیوپلیمری استفاده كنند و استفاده از ظروف مقوایی و پلی‌استایرنی ( با رعایت اصول لازم) را در مرحله بعدی قرار دهند.


طراحی وب سایتفروشگاه اینترنتیطراحی فروشگاه اینترنتیسیستم مدیریت تعمیر و نگهداریسامانه تعمیر و نگهداری PM سامانه جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم مدیریت کلان IT طراحی وب سایت آزانس املاک وب سایت مشاورین املاک طراحی پورتال سازمانی سامانه تجمیع پاساژ آنلاین پاساژ مجازی



جدیدترین اخبار

نام : *

پیغام : *

 
سیستم تعمیر و نگهداری بهبود - PM