چكیده:
در این مقاله كوشش می شود تا پس از تشریح ضـرورت توجـه بـه راهكارهـای حقـوقی و مـدیریتی حـل اختلافـات بین المللی در حوزه مالكیت معنوی و فكری ناشی از اجرای پروژه ها و برنام ه های كلان سرمایه گذاری بـین الملـل، به بیان تاریخچه ای از موضوع حمایت از مالكیت فكری و معنوی در دنیای حقوق پرداختـه شـود . در ادامـه، جایگـاه حقوقی اسناد بین المللی موجـود در ایـن زمینـه بررسـی شـده و زمینـه هـای پیـدایش اختلافـات بـین المللـی در سرمایه گذاری و نیز تعاریف آن معرفی می شوند.
ارائه تصویری از وضع موجود نظام سرمایه گـذاری بـین الملـل در نظـام حقـوق بـین الملـل (شـامل كنوانسـیونهای بین المللی/ معاهدات بین المللی دو جانبه و منطقه ای/ موافقتنامه های بین المللی اقتصادی) در بخش بعدی مقالـه انجام خواهد شد. سپس روشهای حل و فصل اختلافات بین المللی در حوزه سرمایه گذاری های معنوی و فكـری در دو گروه روشهای كلاسیك و روشهای خاص به تفصیل توضیح داده مـی شـوند ضـمن انكـه روشـهای موجـود بـرای كشورهایی نظیر ایران نیز در قسمتی جدا ارائه خواهند شد.
در پایــان و پــس از نتیجــه گیــری از مطالــب ارائــه شــده، راهكارهــایی پیشــنهادی در حــوزه مــدیریت و حقــوق (بصورت جداگانه) برای نظام سرمایه گذاری بین المللی در كشورمان توصیه می شوند.
واژگان كلیدی: سرمایه گذاری، حقوق، حقوق بین الملل، مالكیت معنوی و فكری، اختلاف بین المللی
مقدمه:
با گسترده شدن دامنه نفوذ و حوزه عمكلرد فعالیتهای اقتصادی افراد، گروهها و سازمانها از یـك سـو و بـروز شـرایط جدید دنیای مدیریت و اقتصاد در عصر جهانی شدن و حذف مرزهای جغرافیایی و سیاسی از سوی دیگـر چنـین بـه نظر می رسد كه برنامه ها و پروژه های سرمایه گذاری نیز دسـتخوش تحـولات عمیقـی شـده باشـد . از جملـه ایـن تغییرات، فراملی شدن تعاملات و ارتباطات طرفین و ذینفعان برنامه های سرمایه گذاری محسوب مـی شـود كـه بـه سهم خود تبعات و آثار متعددی را از جنبه های مختلف بر كل این سیستم اعمال نموده است.
سرمایه گذاری های بین المللی با همه جلوه های مثبت و امیدواركننده ای كه در پس بهـره گیـری از آنهـا بـه نظـر می رسند بستر پدیداری چالشهای جدید و ناشناخته ای نیز شده انـد كـه رفـع و حـل آنهـا نیازمنـد برخـورداری از توانمندیها و ابزارهای ویژه ای خواهد بود. فراملی بودن دامنه سرمایه گذاری در عصر جهانی شـدن بـه خـودی خـود بوجودآورنده شرایط و چالشهای خاص بوده و از طرفی زمانی كه موضوع مالكیتهای معنوی و فكری مطرح مـی شـود پیچیدگی مضاعفی را سبب می گردد.
آشنایی با روشهای حقـوقی حـل و فصـل اختلافـات بـین المللـی در عرصـه مالكیـت معنـوی و فكـری بـرای نظـام
سرمایه گذاری بین الملل ضرورتی حیاتی و كلیدی در این شرایط جهانی قلمداد می شود كه مقالـه حاضـر در صـدد تحقق این هدف ولو به گونه ای مقدماتی و سطحی تنظیم شده است.
ادامه در لینک ذیل ...