مقاله ها
نویسنده : -
مترجم : -
بازدید : 2603
کلسترول چیست؟
کلسترول ماده ای است از جنس چربی که به دسته ای از لیپیدها به نام استروئیدها تعلق دارد.
وظایف کلسترول در بدن:
1- در ساختار غشاء سلولی نقش کلیدی دارند. (ساخت و ترمیم دیواره سلولی)
2- تولید صفرا (متابولیسم چربی ها)
3- پیش ماده ویتامین D است (در حضور نور خورشید و آنزیم های خاص تبدیل به
ویتامین
D می گردد)
4- سنتز هورمون های جنسی (استروژن ، پروژسترون ، تستوسترون) ، کورتیزول و آدرنالین.
5- در ساختمان آنزیم ها و در ساختمان سیستم عصبی کلسترول وجود دارد.
کلسترول از کجا می آید؟
کلسترول یا توسط کبد تولید شده و یا از طریق رژیم غذایی تامین می شود.
نکته: کبد قادر به تولید تمام کلسترول مورد نیاز بدن می باشد و نیازی به تامین آن از طریق رژیم غذایی نیست.
نکته: غذاهای گیاهی فاقد کلسترول می باشند.
نکته: کبد وظیفه تولید ، برداشت ترشح کلسترول به جریان خون را به عهده دارد.
نکته: 80 درصد کلسترول خون را کبد تولید کرده و تنها 20 درصد آن از طریق رژیم دریافت می گردد.
کلسترول چگونه در خون انتقال می یابد؟
کلسترول همچون دیگر چربی ها و روغن ها محلول در آب (خون) نبوده و به کمک یک پروتئین خاص موسوم به لیپوپروتئین ها LIPOPROTEINS و ترکیب با آنها در جریان خون انتقال می یابد. کلسترول و تری گلیسریدها پس از جذب روده ها درون یک پوشش پروتئینی به نام شیلو میکرون و یا
کیلو میکرون (
CHYLOMICRON) بسته بندی می گردند. در واقع به مجموعه تری گلیسریدها و کلسترول که با پوشش لیپو پروتئینی احاطه گشته اند شیلو میکرون می گویند که 90 درصد آن از تری گلیسریدها و تنها 10 درصد آن را کلسترول تشکیل داده است.
مولکول های حاملی از جنس پروتئین موسوم به آپوپروتئین ها هنگامی که با کلسترول و تری گلیسریدها ترکیب می گردد به لیپوپروتئین ها تبدیل می شوند. چگالی و یا وزن مخصوص هر کدام از لیپوپروتئین ها با میزان پروتئین موجود در آنها تعیین می گردد.
1-لیپوپروتئین ها با چگالی خیلی کم (VLDL): حاوی 10 درصد پروتئین ،60-40 درصد تری گلیسرید و 20-15 درصد کلسترول می باشد. این کلسترول پس از انتقال تری گلیسریدهای خود به عضلات و بافت های چربی به LDL تبدیل می شود.
2- لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL): حاوی 20 درصد پروتئین ، 45 درصد کلسترول و
15-10 درصد تری گلیسرید می باشد. وظیفه حمل 75 درصد کلسترول به بخش های (سلول های) مختلف بدن را به عهده دارد.
LDL کلسترول "بد" خوانده می شود. LDL به جدار عروق چسبیده و رسوب میکند. همچنین سطح اکسید نیتریک خون را کاهش می دهد. نیتریک اکساید اجازه می دهد خون آزادانه در رگها جریان یابد.

3- لیپوپروتئین با چگالی زیاد (HDL): حاوی 50 درصد پروتئین ، 20-15 درصد کلسترول و 5 درصد تری گلیسرید می باشد. وظیفه بازگرداندن کلسترول از سطح خون به کبد را به عهده دارد. (با چسبیدن به LDL آن را از جدار عروق پاک می کند). که یا در کبد به اسیدهای صفرایی تبدیل گردیده و یا مجددا مورد استفاده قرار می گیرد. HDL کلسترول "خوب" خوانده می شود چرا که محافظت از جدار عروق را به عهده دارد.

نکته: 85 درصد کلسترول در کبد به اسیدهای صفراوی ، 10 درصد به ترکیبات استروئیدی و 5 درصد به ویتامین D (در حضور آنزیم های خاص و نور خورشید) تبدیل می گردد.
مقادیر مجاز و مطلوب کلسترول خون (میلی گرم در دسی لیتر):
1- LDL: کمتر از 100= ایده آل ، 129-100 = خوب ، 159-130 = متوسط (مرزی) ، 189-160 = بالا ، و بالاتر از 190 = خیلی بالا (خطرناک).
2- HDL: بالاتر از 60= ایده آل ، و کمتر از 40 ریسک بالا.
3- کلسترول تام (کل کلسترول خون): کمتر از 200= ایده آل ، 239-200= ریسک متوسط (مرزی) ، و بالاتر از 240= بالا (خطرناک).
نکته: نسبت کلسترول تام به HDL (HDL/کلسترول تام): کمتر از 4 (2 یا 3)= ایده آل ، 4.5-5.5= ریسک متوسط (مرزی) و بالاتر از 5.5= بالا و خطرناک محسوب می گردد. این نسبت در تخمین ریسک تصلب شرایین بسیار مناسب است. هر قدر این نسبت بیشتر باشد ریسک هم بالاتر است.
نکته: نسبت HDL/LDL: کمتر از 3= ایده آل ، 5-3= ریسک متوسط (مرزی) ، و بالاتر از 5 بالا (خطرناک) می باشد.
LDL:
افزایش سطح آن ریسک ابتلا به امراض قلبی عروقی را افزایش می دهد. LDL کلسترول را روی دیواره شریان ها رسوب می دهد که موجب تشکیل یک ماده ضخیم و سخت به نام پلاک می شود. به مرور زمان این پلاک ضخیم شده و تنگی و باریک شدن عروق را بدنبال دارد. و یا پلاک می شود. به مرور زمان این پلاک ضخیم شده و تنگی و باریک شدن عروق را به دنبال دارد. و یا پلاک دچار گسیختگی گشته و از دیواره عروق جدا می گردد که لخته شدن خون و انسداد شریان در محل گسیختگی را در پی دارد. (و یا ممکن است لخته به دیگر نقاط بدن منتقل شود) این پروسه تصلب شرایین ATHEROSCLEROSIS نامیده می گردد.
HDL:
با برداشتن کلسترول از دیواره شریان ها و انتقال آنها به کبد از بروز تصلب شرایین جلوگیری می کند. بنابراین هر میزان نسبت LDL به HDL/LDL (HDL) کمتر باشد مطلوب تر است.
کلسترول تام:
به مجموع VLDL+IDL+LDL+HDL اطلاق می گردد. IDL لیپو پروتئین با چگالی متوسط می باشد.
نکته: کبد توسط گیرنده های (RECEPTORSLDL) که روی سطح سلول های کبدی واقع است ، LDL خون را کاهش می دهد. بنابراین هر قدر میزان این گیرنده ها بیشتر باشد LDL خون نیز کمتر است و برعکس. وراثت و تغذیه دو عامل تعیین کننده تعداد این گیرنده ها می باشد. رژیم با چربی های اشباع شده و کلسترول بالا فعالیت این گیرنده ها را کاهش می دهد.
مزایای کاهشLDL:
1- کاهش و یا متوقف ساختن روند تشکیل پلاک به روی جدار داخلی شریان ها.
2- کاهش پلاک کلسترول موجود بر دیواره داخلی شریان ها.
3- گشاد شدن عروق تنگ.
4- جلوگیری از گسیختگی و جدا شدن پلاک کلسترول که آغازگر تشکیل لخته خونی می باشد.
5- کاهش خطر حملات قلبی و سکته ها.
چگونه LDL را کاهش دهیم؟
برای کاهش سطح کلسترول LDL می بایستی فعالیت گیرنده های LDL افزایش یابند.
1- رژیم غذایی با کلسترول و چربی اشباع پایین.
2- مصرف داروهای کاهنده LDL موسوم به استاتین ها STATINS نظیر: نیاسین
(
GEMFIBROZIL-CHOLESTYRAMINE-LOVASTATIN-FLUVASTATIN).
3- ورزش و فعالیت بدنی منظم.
4- کاهش وزن.
نکته: سطح HDL در افرادی که سیگار می کشند ، شیرینی جات زیاد مصرف می کنند ، اضافه وزن دارند ، مبتلا به دیابت نوع 2 هستند و فعالیت بدنی و تحرک کمی دارند ، پایین تر است.
نکته: استروژن هورمون جنسی زنانه ، HDL را پایین می آورد از این رو سطح HDL خون زنان از مردان بیشتر است.
نکته: به ازای افزایش هر یک (میلی گرم در دسی لیتر) HDL ، 2-4 درصد ریسک بیماری های کرونری قلب کاهش می یابد.
نکته: مبتلا بودن به دیابت ، استعمال دخانیات ، کم تحرکی ، فشار خون بالا ، سابقه حمله و سکته قلبی ، سابقه فامیلی حملات قلبی ، سایز کوچک ذرات LDL ، بالا بودن سطح LDL ، پایین بودن سطح
HDL ، بالا بودن سطح تری گلیسریدها ، بالا بودن هموسیستئین (HEMOCYSTEINE)(آمینو اسید حاصل از مصرف گوشت) ، مصرف زیاد مواد الکلی ، سن بالای 45 سال در مردان و سن بالای 55 سال در زنان هنگامی که با کلسترول تام بالا همراه باشند ریسک انسداد عروق و بروز حملات قلبی و سکته را افزایش می دهند.
چگونه سطح HDL را افزایش دهیم؟
1- تمرینات و ورزشهای ایروبیک (هوازی) منظم. مثل: دویدن ، شنا ، راه رفتن سریع ، دوچرخه سواری.
2- کاهش چربی های زاید بدن.
3- قطع استعمال سیگار.
نکته: مصرف الکل نیز سطح HDL را افزایش می دهد اما از آنجایی که الکل خود برای بدن مضر است مصرف آن به منظور افزایش سطح HDL توصیه نمی گردد.
علل کلسترول بالا:
1- اضافه وزن و چاقی.
2- رژیم غذایی نامناسب (مصرف زیاد چربی های اشباع و هیدروژنه)
3- سن و جنس (با افزایش سن کلسترول نیز بالا می رود)(تا سن 55-50 سالگی کلسترول خون زنان کمتر از مردان است اما پس از یائسگی برعکس)
4- وراثت.
مصرف چه غذاهایی کلسترول را بالا می برد؟
گوشت قرمز مرغ با پوست ماهی فرآورده های لبنی پر چرب (شیر ، پنیر و کره) - چربی های اشباع و ترانس و هیدروژنه (جامد) روغن نارگیل و خرما ، بیسکوئیت ها ، شیرینی جات ، چیپس ها ، پفک ، غذاهای سرخ کردنی ، سوسیس ، همبرگر و کالباس ، بستنی ، پیتزا ، زرده تخم مرغ ، امعاء و احشاء حیوانی همچون جگر سیاه ، مغز ، سیرابی و قلوه حیوانات ، میگو ، خرچنگ ، صدف.
نکته: صرف اینکه برخی موارد ذکر شده سطح HDL را بالا می برند به معنی مصرف نکردن مطلق آنها نیست. مثلا برای مصرف شیر ، پنیر و ماست نوع کم چرب و یا بدون چربی آن را خریداری کنید و یا مصرف تخم مرغ ، بستنی و پنیر را به دو بار در هفته کاهش دهید.
نکته: عوض سرخ کردن مواد غذایی آنها را آبپز ، بخار پز و یا کباب کنید. و یا در مایکروویو قرار دهید.
غذاهای کاهنده کلسترول کدامند؟
1- آجیل ها و مغزهای برشته نشده و فاقد نمک به ویژه بادام و گردو.
2- جو دو سر ، لوبیای قرمز و سبز ، عدس ، لپه ، بذر کتان.
3- سبزیجات و میوه ها همچون سیب ، مرکبات ، هویج ، کاهو ، زردآلو ، سویا و بادام زمینی.
4- روغن های زیتون ، آفتاب گردان ، سویا و بادام زمینی.
5- گوشت تخم و مرغ بدون پوست.
6- مارگارین ، سویا ، زردچوبه و اُمگا 3.7= مصرف کربوهیدارتهای مرکب. (نان ، سیب زمینی ،
ماکارونی ، برنج ، غلات و میوه ها می باشند) البته در حد اعتدال.
7- مصرف نیاسین (B3) ، اُمگا3 ، فیبر ، کرم ، کلسیم ، ویتامین های A.D.E. ویتامین C و بتاکاروتن.
نکته: حذف کامل چربی های قابل رویت گوشت ، حذف کربو هیدارت های ساده (قند ، شکر ، مربا ، کارامل ، نوشابه) و جداکردن پوست مرغ پیش از پخت آن از دیگر اقدامات ضروری برای کاهش کلسترول خون می باشند.
نکته: (هورمون تیروئید در پُر کاری تیروئید) و استروژن سطح کلسترول را کاهش می دهند. انسداد مجاری صفراوی نیز سطح کلسترول را بالا می برد.
تری گلیسریدها:
تری گلیسریدها از 3 اسید چرب و الکل گلیسرول تشکیل یافته اند. بیشتر چربی بدن از
تری گلیسریدها تشکیل شده است. افزایش سطح تری گلیسریدها به تنهایی نمی تواند مشکل ساز گردد اما از آنجایی که تری گلیسرید بالا با
HDL پایین ، LDL بالا ، چاقی و دیابت همراه است ، بالا بودن سطح آن برای سلامتی مضر بوده و روند تصلب شرایین را تشدید و تسریع می کند. تری گلیسریدها نیز یا از طریق غذا و یا توسط کبد تولید می گردند. تری گلیسریدها جذب شده توسط روده ها در بدن به اسیدهای چرب تجزیه می شوند که در تامین انرژی عضلات مصرف گردیده و یا توسط سلول های چربی جذب می گردند و مجدداً به تری گلیسریدها تبدیل شده و برای تامین انرژی آتی ذخیره می گردند.
علل تری گلیسرید بالا:
1- وراثت.
2- اضافه وزن و چاقی.
3- مصرف زیاد مشروبات الکلی.
4- دیابت.
5- نارسایی کلیوی.
6- مصرف قرص های ضد بارداری.
چگونه گلیسرید خون را کاهش دهیم:
1- رژیم غذایی کم چرب. کاهش مصرف چربی های اشباع و ترانس.
2- محدود کردن مصرف کربو هیدارت های مرکب (نان ، پاستا ، برنج سفید) ، شیرینی جات (شکر ، شیرینی ، کلوچه) و دانه ها و غلات بدون سبوس.
3- ورزش و تمرینات هوازی منظم.
4- کاهش وزن.
5- قطع مصرف الکل.
6- ترک سیگار.
7- مصرف نیاسین (B3) ، اُمگا 3 ، فیبر ، کرم ، کلسیم ، ویتامین های A،D،E.
سطح نرمال تری گلیسریدها (میلی گرم در دسی لیتر):
کمتر از 150= ایده آل
199-150= ریسک متوسط (مرزی)
499-200= بالا
و بالاتر از 500= خیلی بالا (خطرناک).
نکته: قند و کربو هیدرات های اضافی دریافتی در کبد به تری گلیسرید ها مبدل می شوند.
نکته: برای انجام تست سطح تری گلیسرید خون ، از 24 ساعت قبل از آزمایش خون الکل مصرف نکنید و 12 تا 14 ساعت ناشتا باشید. (یعنی غیر از آب هیچ چیز نخورید و نیاشامید)
نکته: برای تست سطح کلسترول خون 12 تا 14 ساعت ناشتا باشید. پیش از تست فعالیت بدنی نداشته باشید و استراحت کنید.
نکته: چنانچه سطح کلسترول خون شما نرمال است هر 5 سال یکبار (از سن 20 سالگی به بعد) و در صورت بالا بودن کلسترول خون می بایستی هر 2 تا 6 ماه یک مرتبه کلسترول خون خود را آزمایش کنید.
نکته: کلسترول بالا هیچ گونه علایم و نشانه ای تا قبل از بروز مشکلات قلبی عروقی در بر ندارند.
نکته: هوشیار باشید که افراد لاغر هم به کلسترول بالا دچار می شوند. اضافه وزن تنها یکی از فاکتورهای بالا بودن کلسترول خون است.
کلسترول چیست؟
کلسترول ماده ای است از جنس چربی که در تمام سلول های بدن وجود دارد و در ساخت دیواره ی سلولی و برخی هورمون ها نقش مهمی را ایفا می کند. مولکول های چربی پس از جذب از روده در سیستم گردش خون توسط کلسترول حمل می شوند. قسمت اعظم کلسترول در داخل بدن و توسط کبد ساخته می شود و بقیه آن با مصرف غذاهای پر کلسترول و پر چرب وارد بدن می شود.
انواع کلسترول:
1- کلسترول LDL: این نوع کلسترول خاصیت چسبندگی دارد و به راحتی به جدار داخلی دیواره ی
رگ ها می چسبد و باعث باریک شدن و در نهایت انسداد مجرای داخلی رگ ها می گردد. از این رو به کلسترول بد معروف است.
2- کلسترول VLDL: این نوع کلسترول مولکول های چربی را از کبد به دیگر قسمت های بدن حمل می کند و بعد از انتقال چربی به بافت ها تبدیل به کلسترول LDL می گردد.
3- کلسترول HDL: این نوع کلسترول ، کلسترول های LDL موجود در طول دیواره ی رگ ها را پیدا کرده و به آن ها می چسبد و آن ها را از جدار رگ ها پاک می کند و از باریک شدن و انسداد رگ ها جلوگیری می نماید. به همین جهت به کلسترول خوب معروف است.
میزان مناسب کلسترول خون چقدر است؟
اگر کلسترول خون شخص کمتر از 200 میلی گرم در دسی لیتر خون باشد نشانه ی بسیار خوبی برای سلامت یک قلب سالم است. اما اگر کلسترول خون بین 200 تا 239 میلی گرم در دسی لیتر خون باشد شخص در مرز خطر بالا رفتن کلسترول و خطر ابتلا به حمله ی قلبی قرار دارد و زمانی که کلسترول خون بالاتر از 240 میلی گرم در دسی لیتر خون باشد خطر حمله ی قلبی را باید جدی گرفته و حتما میزان آن را به وسیله ی دارو و رژیم غذایی و یا هر دو کاهش داد.
اگر فردی همراه با کلسترول بالا مبتلا به فشار خون بالا نیز باشد احتمال خطر حمله ی قلبی به 6 برابر می رسد و اگر این فرد سیگاری هم باشد احتمال خطر به 20 برابر یا بیشتر خواهد رسید.
گیاهان ضد کلسترول هستند:
به طور کلی تمام گیاهان مانند سبزیجات ، حبوبات و غلات فاقد کلسترول اند. اما در بین آن ها موادی مانند جو ، کدو ، شوید و سیر اثر ضد کلسترول بسیار قوی تری را بروز می دهند که دلایل آن مربوط به وجود اسید چرب اُمگا 3 ، پکتین ، فیبر و بتاکاروتن و غیره می باشد.
سویا نیز باعث کاهش کلسترول خون می شود. سویا به سه دلیل باعث کاهش کلسترول خون می گردد:
1- فاقد کلسترول است.
2- حاوی پروتئین است ، چرا که پروتئین کلسترول خون را کاهش می دهد.
3- اکثر چربی های موجود در سویا از نوع چربی های غیر اشباع PUFA است.
بنابراین در افراد مبتلا به کلسترول بالا سویا می تواند به عنوان یک منبع پروتئین غذا باشد و تا حد زیادی جایگزین گوشت گردد.
مواد غذایی غیر مجاز برای افراد دارای کلسترول بالا:
غذاهای سرخ شده لبنیات پر چرب غذاهای آماده مانند سوسیس ، کالباس و پیتزا چربی های اشباع شده مانند روغن های حیوانی و گیاهی جامد و کره امعاء و احشاء حیوانی مانند دل ، جگر ،
قلوه ، سیرابی و مغز
میگو و گوشت های پر چرب (حتی الامکان باید چربی های قابل رویت جدا شوند)- دسرهای چرب انواع کلوچه ، کیک ، شیرینی ها مخصوصا شیرینی تر روغن نارگیل

سُس های سالاد
انواع شکلات ، چیپس و پفک
زرده تخم مرغ هم محدود به 3-2 عدد در هفته
می شود.
تاثیر رژیم غذایی در کاهش کلسترول خون:
با ایجاد تغییر در نوع غذاها می توان میزان کلسترول خون را کاهش داد. مقدار کلسترول خون تحت تاثیر مواد غذایی مصرفی و نیز ارث می باشد اما با کاهش چربی های غذایی می توان زمینه ارثی را تا حدودی کنترل نمود. کاهش کلسترول خون با کاهش دریافت کلسترول و چربی رژیم و افزایش مصرف فیبرهای غذایی محلول و ثابت نگه داشتن وزن در حد مناسب امکان پذیر است. همراه با کاهش مصرف چربی های جامد باید غذاهای غنی از نشاسته مانند نان و سیب زمینی آبپز یا کبابی ، غلات و حبوبات ، میوه و سبزیجات ، شیر و لبنیات کم چرب و همچنین روغن زیتون مصرف شود.
در افراد دچار اضافه وزن و کلسترول خون بالا ، کاهش وزن کمک شایانی می کند.
کاهش کلسترول خون با ورزش
انجام فعالیت های ورزشی باعث کاهش کلسترول خون می گردند ، اما این فعالیت ها شامل نظافت
منزل ، باغبانی کردن ، طراحی برنامه یا فکر کردن نمی باشد.
تمرینات ورزشی به چند روش به کاهش کلسترول خون کمک می کند:
- ورزش باعث افزایش مقدار HDL خون توام با کاهش LDL می گردد.
- ورزش موجب کاهش وزن و کنترل آن می شود.
- ورزش منجر به بهبود گردش خون و پاک شدن خون از مواد زائد می گردد و عضله ی قلب را قوی تر کرده و اثر مثبتی بر روی عمل پمپ قلب دارد.
یک نمونه رژیم غذایی مناسب برای افراد مبتلا به کلسترول بالا
صبحانه: نان سنگک + گردو + پنیر کم چرب
میان وعده: سبزیجات خام مانند هویج + میوه
نهار: سبزیجات خام یا پخته + سینه ی مرغ به صورت آبپز + برنج کم چرب + ماست کم چرب یا دوغ
میان وعده: میوه
شام: سبزیجات خام یا پخته + سوپ جو همراه روغن زیتون + نان سنگک + ماست کم چرب
گام نخست مبارزه با کلسترول
حال که وزن شما متعادل شد و سموم بدنتان برطرف گردید ، می توانید به سوی هدف پیش روید و به خان نخست برسید. کلسترول بالا در خون دشمن سرسخت جوانی است ؛ کلسترول یک ماده ی مومی است که با چربی وارد بدن می شود و با کمک صفرا جذب می گردد. مقدار کم این ماده برای ادامه حیات و ساخت بعضی اورمونها و مبارزه با سموم بدن لازم و نافع است.
این ماده مومی است که چربی را وارد بدن می کند. وقتی این ماده در پیاز موها جمع شده و دفع نگردد ، سبب سفیدی مو می شود. وقتی دور پیاز مو را گرفته و مانع رسیدن خون به پیاز مو شود ، مو می ریزد ؛ و از این جهت است که آن را دشمن سرسخت جوانی نامیده اند. کلسترول اگر در عروق بدن جمع شود تولید تصلب شرائین کرده و شما را پیر می کند. ضمنا فشار خون را بالا برده و از طول عمر می کاهد. بزرگترین عامل پیری زودرس همین ماده ی مومی شکل است که چون یاغیان سر گردنه راه رسیدن به آب زندگی را سد کرده و جلو قافله ی طول عمر را می گیرد. زیاد هم از این دشمن خطرناک نترسید ، زیرا اگر با او دوست شوید به آسانی می توانید از این راه عبور کرده و به مقصد برسید. با کمک تنظیم کلسترول می توانید بسیاری از دشمن ها را که سم نام دارند نابود سازید.
ویتامین های گروه «ب» دشمن کلسترول می باشند ؛ خوردن این ویتامین ها از سفیدی زودرس مو و ریزش مو جلوگیری می کند ؛ تصلب شرائین را از بین برده و خاصیت ارتجاعی را به آنها باز می گرداند. در نتیجه از بالا رفتن فشار خون جلوگیری می کند.
سرچشمه های ویتامین «B»
سر و صدائی که در اطراف مخمر آبجو بلند شده است مربوط به وجود ویتامین گروه «ب» در آن است. بنابراین یکی از منابع ویتامین های گروه «ب» ، مخمر آبجو است.
فواید ماست
مدتهاست مردم فوائد ماست را در حفظ جوانی می دانند ؛ چنانکه اهالی بلغارستان که همه روزه ماست می خورند دیرتر پیر می شوند و مویشان سفید نشده و نمی ریزد. عده ای از دانشمندان کوشیده اند که از ماست یک ماده ی ضد پیری استخراج کنند ولی چنین ماده ای جز ویتامین های «B» آن نیست.
درمعده و رود? انسان باکتری های مفیدی هستند که از خودشان ویتامین های «B» ترشح می کنند. ماست عفونت های روده را از بین برده و این باکتری های مفید را تقویت می کند.
فوائد جو و سبوس آن
نان جو و همچنین غذاهائی که با جو درست شود دارای مقدار زیادی ویتامین های «B» هستند و در تقویت باکتری های مفید روده ها مؤثرند و از این جهت است که دهاتی هائی که نان جو می خورند دیرتر پیر می شوند و موی سرشان نمی ریزد. جو و سبوس آن یکی از بهترین درمان های کلسترول می باشد. اگر خوردن نان جو ممکن نیست ، نگران نباشید ؛ سوپ جو و اشکن? آن همان فوائد را دارند. بهترین غذا برای سیاه ماندن مو چلتوک برنج می باشد. برای این کار بهتر است روزانه نیم سیر چلتوک برنج را با لیمو عمانی دم کرده و میل کنید.
در بین گروه ویتامین های «B» ویتامین «B1» تاب حرارت را ندارد و در گرمای زیاد خراب می شود ولی در آب قابل حل است. پس بهتر است از بکار بردن آب جوش خودداری شود و چلتوک را در آب گرم بریزید.
کته سالمتر است
پلو و چلوهائی که ما می پزیم و می خوریم با برنج پوست کنده است و برنج را نیز آبکشیده می خوریم که خاصیتی ندارد. برعکس چون در مغز برنج ماده ای وجود دارد که ضد ویتامین «B» می باشد ، خوردن برنج به این صورت ، هم باعث چاقی می شود هم موی سر را سفید می کند.
ویتامین «B» برنج نیز با آبکش کردن آن دور ریخته می شود و ما را از خواص آن بی بهره می سازد. ویتامین «B» سبب نرمی جدار رگها و پوست می شود و همچنین این ویتامین عوامل زند? خون را تقویت نموده و ترشحات معده را زیاد می کند. البته افراط در خوردن ویتامین های «B» با هم? فوائدی که دارند ، جایز نیست و زیاده روی در مصرف زیان بار است.
در مورد برنج باید گفت ، با پوست کندن آن ویتامین های «B» را دور می ریزیم ، و با آبکش کردن نیز ویتامین «B» را از دست می دهیم. در نتیجه آنچه را که می خوریم ، جزنشاسته چیزی نیست.
موهای خود را زیاد و پرپشت نمائید
علاوه بر دستورهای بالا و مبارزه با کلسترول ، برای زیاد نمودن موی خود باید تا می توانید از سبزی ها استفاده کنید. نعنا تره تیزک بولاغ اوتی برگ کلم تریچه و از همه بهتر شنبلیله را پخته و به غذای روزان? خود بیفزائید تا دارای موهای پرپشت شوید. سبزی ها ، دارای آهن و هورمون های مخصوص هستند و این هورمون های نباتی مخصوصا در شنبلیله فراوان است. خیار پیاز کلم و ترب دارای گوگرد هستند که غذائی برای مو می باشد.
چند دستور دیگر برای مبارزه با کلسترول
ویتامین های موجود در ماست و سبوس برنج و سبوس جو و گندم در مبارزه با کلسترول نقش مهم دارند ولی کافی نیستند و بایستی با وسائل دیگر نیز به کمک آنها رفت تا کلسترول به کلی رام شده و دست از دشمنی بردارد.
غذاهای دیگر که در مبارزه با کلسترول تاثیر نیکو دارند عبارتند از:
هویج
اگر چاق هستید همه روزه با غذایتان هویج خام و اگر لاغرید آب هویج را به طور صبحانه میل کنید.
هویج سرشار از ویتامین های «A،D،C» و انواع ویتامین «B» است. همچنین دارای آهن و منگنز و چند فلز دیگر حیاتی است. تاثیر مطلوبی روی تجدید سلول های پوست دارد و خوردن آن پوست را نرم و لطیف می نماید. مسکن خوبی برای دردهای معده و پائین آورند? تب می باشد. ضد پیری و جوان کنند? پوست است. هویج ، مخصوصا آب خام آن برای امراض معده ، کلیوی و مرض نفریت ، سوء هاضمه ، بیماری قلبی بسیار سودمند است و در بیماری آنژین و خونریزی نیز موثر است.
هویج به علت داشتن ویتامین ها و مواد معدنی تاثیر نیکوئی در رشد دارد و شیر مادران را زیاد می کند. روی غدد تناسلی نیز تاثیر بسیار نیکو دارد. در معالج? کم خونی همراه با اسفناج بسیار نافع است.
کاهو
اثر نیکوی انواع و اقسام کاهو در مبارزه با کلسترول سبب شده است که امروز در دنیا به کشت آنها اهمیت زیادتری بدهند و هیچ سفره ای در هیچ فصلی از سالاد خالی نیست.
سالاد کاهو یک غذای عمومی و جهانی است زیرا بهترین دوست معده می باشد و غشاء کهنه و فرسود? آنرا تجدید می کند.
در موقع خوردن کاهو به یاد آورید که هضم غذا از دهان آغاز می شود و باید آن را خوب بجوید. کاهو یک گیاه طبی است که به علت برگهای پهن زیاد ، به فراوانی در معرض اشع? آفتاب و وزش باد است و به مقدار زیاد اشعه رادیو اکتیو را در خود متراکم می کند. برای تاثیر بیشتر ، کاهو را همراه مارچوبه ، کلم ، گوجه فرنگی ، پیاز ، هویج و ... میل کنید.
از دیگر غذاهای ضد کلسترول عناب ، سیر می باشد اما سیر را نباید زیاد خورد.
پوست مرکبات کلسترول را کاهش می دهد
پوست میوه مرکبات گرچه چندان خوش طعم نیست اما تحقیقات نشان می دهد می تواند برای انسان بسیار مفید باشد.
دانشمندان آمریکائی تاثیر پوست پرتقال و نارنگی را بر کلسترول هامسترهائی که با رژیم غذائی
پر چرب (حاوی کلسترول بالا) تغذیه شده بودند ، بررسی کردند. آنها در پوست مرکبات ترکیباتی را یافتند که سطح کلسترول بد را که با بیماری های قلبی مرتبط است ، در خون این حیوانات (
LDL) به میزان قابل ملاحظه ای کاهش می دهد.
این ترکیبات تحت عنوان فلاون های پلی متوکسیلات (PMFS) ، آنتی اکسیدان هائی هستند که به گروهی از مواد شیمیائی گیاهی به نام فلاونوئیدها تعلق دارند. فلاونوئیدها در انواع میوه ها ، سبزیجات ، و در چای نیز موجودند.
یک مطالعه آزمایشگاهی نشان می دهد این ترکیبات موجود در پوست مرکبات در انسان نیز اثر مشابهی دارند ، و محققان در حال بررسی این امر هستند که آیا یک مکمل شامل مجموعه ای از این مواد با ترکیبی از ویتامینEمی تواند سطح کلسترول را در انسان کاهش دهد.
عصاره مرکبات حاوی مقدار جزئی از فلاونوئید هاست ، چرا که این ترکیبات در آب غیر قابل حل هستند. در حالیکه پوست آنها 20 برابر این مقدار ترکیبات فلاون دارد. بعلاوه ، ترکیبات بدست آمده از پوست ، غلیظ تر بوده و بوسیله بدن جذب و متابولیز می شوند.
در این آزمایش دو نوع ترکیب فلاون که بیشتر در مرکبات موجود است بنام های تانگرتین و نوبی لتین به هامسترها داده شد.
یک رژیم غذائی تنها حاوی یک درصد PMFS برای کاهش کلسترول حیوان تا بیش از بیست درصد کافی بود.
در ادامه آزمایشات انواع دیگری از فلاون ها شامل هسپرتین و نارینگرین البته در مقادیر بیشتر
(سه برابر) ، به هامسترها داده شد و همان نتیجه بدست آمد. به نظر می رسد تاثیر این ترکیبات از طریق کاهش ترشح کلسترول از کبد باشد. سوپر فلاونوئیدها نسبت به هر نوع دیگر فلاونوئید موجود در مرکبات ، قوی ترین اثر کاهنده کلسترول را ، اعمال می کنند.
آنها معتقدند سوپر فلاونوئیدها توانائی رقابت یا حتی شکست برخی داروهای کاهنده کلسترول را
دارند ، بی آنکه اثرات جانبی داشته باشند.
داروهای استاتین کاهش دهنده کلسترول که پیش از این طریق نسخه قابل دسترس بودند ، از این پس در داروخانه ها در اختیار افراد قرار می گیرند. یک متخصص تغذیه اظهار داشته است یافتن ماده ای با این اثر در گیاهان موضوع تعجب آوری نیست ، چرا که برخی داروهای کاهنده کلسترول مانند Benecol حاوی عصاره پوست درخت هستند اما مفید بودن این داروها بستگی به قدرت اثرشان دارد استاتین ها داروهای بسیار قوی هستند.
به هر حال مسئله مهم این است که هر اندازه هم که پوست مرکبات در کاهش کلسترول موثر باشند ، همچنان توصیه می شود که فعالیت بدنی منظم و استفاده از رژیم غذائی سرشار از میوه و سبزی ، و با محتوای هر چه کمتر چربی های اشباع شده ، بهترین راه اجتناب از کلسترول بالاست.
توصیه مؤثر در کاهش کلسترول
چنانچه کلسترول خون شما (Total Blood Cholesterol) روی مرز یا فراتر از مرز تعیین شده قرار دارد بهتر است به توصیه های 6 گانه زیر ، که شما را در کاهش کلسترول کمک و یاری می کنند ، عمل نمایید. چربی را در رژیم غذایی تان کاهش دهید:
1- چربی را در رژیم غذائی روزانه تان محدود کنید. به همین منظور می توانید با کمتر خوردن مواد چربی دار مانند گوشت های قرمز و مواد غذائی که دارای چربی های حیوانی اند ، از افزایش چربی خون جلوگیری به عمل آورید. از چربی های افزودنی مانند کره ، مارگارین ، سُس های سالاد ، مایونز و انواع سُس ها کمتر استفاده کنید. غذاهای سرخ کرده را به کلی حذف کنید. چنانچه کلسترول خون شما کل کالری دریافتی از چربی ها (Calories from fatیاFat Cal) روزانه نباید بیشتر از 30% باشد. به همین منظور به برچسب های مواد غذائی دقت کنید. اگر عدد روبروی Calories from fat یا fat cal بسیار بیشتر از 30 باشد از آن مواد استفاده نکنید یا به ندرت استفاده کنید.
2- از چربی های اشباع نشده
3- مواد کربوهیدرات و فیبردار را بیشتر مصرف کنید از مواد غذائی استفاده کنید که از
کربوهیدارت های ترکیبی برخوردار باشند.
4- غذاهائی را که دارای کلسترول هستند ، کمتر استفاده کنید. مصرف غذاهایی را که دارای درصد بالائی از کلسترول هستند ، به حداقل برسانید. دریافت کلسترول روزانه تان را به کمتر از 300 میلی گرم برسانید. کلسترول در محصولات حیوانی مانند زرده تخم مرغ ، انواع گوشت ها (به خصوص جگر و قلوه) ، لبنیات و بعضی از خرچنگ ها وجود دارد. کلسترول هم در مواد غذائی کم چرب و هم در مواد غذائی پرچرب وجود دارد. بنابراین ممکن است غذائی کم چرب باشد اما از کلسترول بالایی برخوردار باشد و برعکس. حتما برچسب مواد غذائی را در خصوص چربی و کلسترول مورد توجه قرار دهید و البته به مقدار مصرف (Serving Size) نیز عنایت داشته باشید و به خاطر بسپارید که میزان کالری دریافتی از چربی و یا کلسترول متناسب با مقدار (Serving Size) است. به طور مثال در برچسب ماده غذائی اگر عدد مقابل Serving Size 2 قاشق غذاخوری (tbsp 2) باشد ، عدد روبروی کالری 20 و عدد روبروی کالری دریافتی از چربی (Fat Cal 15) باشد به این معنی است که در 2 قاشق غذاخوری از آن ماده غذائی 20% کالری وجود دارد که 15% آن ناشی از چربی است. حال اگر میزان مصرف را 2 یا 3 برابر کنیم کالری دریافتی نیز 2 یا 3 برابر خواهد شد. این نکته را به خاطر داشته باشید که عدد کالری همیشه بیشتر از عددFat Cal خواهد بود و همیشه کالری دریافتی از چربی ها بخشی از کل کالری است.
5- به طور منظم ورزش کنید: اگر می خواهید که از سلامتی کامل برخوردار باشید باید حداقل هفته ای 3 مرتبه و هر دفعه 20 دقیقه تمرینات ایروبیک را انجام دهید. تمرینات ایروبیک بهترین راه افزایش کلسترول خوب (HDL) در بدن است. به علاوه ورزش منظم به شما در تخفیف فشار ، احساس آرامش و افزایش انرژی کمک می کند. پیاده روی تند ، دوندگی کند ، دوچرخه سواری و ورزش همراه با رقص (Dance Arabic) از جمله ورزش هایی است که در تخفیف "کلسترول بد" (LDL) به شما کمک
می کند.
6- وزن مطلوب خود را بدانید و خود را در آن وزن حفظ کنید. میزان وزن و چربی موجود در بدن شما بسیار مهم است. درصد بالای چربی ، احتمال افزایش حمله قلبی را بیشتر می کند. برای اینکه از وزن مطلوب خویش اطلاع حاصل کنید یا اگر تمایل به کاهش وزن دارید به مرکز مشاوره بهداشتی خود مراجعه نمایید. این مشاوره در تصمیم گیری صحیح برای کاهش وزن یا تغییر رژیم غذایی به شما کمک خواهد کرد. موارد فوق را بکار گیرید تا سلامتی تان را تضمین کنید!
رژیم غذایی در کلسترول بالا
خطر ابتلا به بیماری قلب و عروق و بروز حمله قلبی را می توان با بوجود آوردن تغییراتی که میزان کلسترول را پایین بیاورد کاهش داد. توجه به این نکته ضروری است که به ازای هر 1 درصد کاهش در مقدار کلسترول خون درصد خطر کاهش می یابد. برای مثال پایین آوردن کلسترول خون به میزان دو تا پنج درصد می تواند خطر حمله قلبی را برای شما سی درصد کاهش دهد. اکثر افراد می توانند مقدار کلسترول خون خود را تا میزان مطلوب پایین بیاورند. مقدار کلسترول خون اساسا تحت تاثیر مواد غذایی مصرفی و زمینه ارثی مقدار کلسترول خون می باشد. خوردن غذاهایی که چربی های اشباع شده زیادی دارند بیش از هر چیز شما را در خطر بالا رفتن کلسترول خون قرار می دهند. کاهش کلسترول خون با کاهش دریافت کلسترول و چربی رژیم (مخصوصا چربی اشباع شده) ، افزایش مصرف فیبرهای غذایی محلول و ثابت نگه داشتن وزن در حد ایده آل امکان پذیر است.
چربی های اشباع در گوشتها مخصوصا در گوشت قرمز مانند گوشت گوسفند و گوساله و لبنیات مانند خامه و کره وجود دارد. بعضی از محصولات قنادی مثل پای ها کیک ها و کلوچه ها نیز می توانند حاوی مقادیر زیادی چربی های اشباع شده باشند همراه با کاهش مصرف چربی های اشباع شده لازم است. غذاهای غنی از نشاسته کربوهیدرات ها را بیشتر مصرف کنیم مثل غلات صبحانه ای ، سیب زمینی آبپز یا کبابی ، برنج پخته ، لوبیا ، ماکارونی.
باید به خاطر داشت که اگر شما اضافه وزن دارید و مقدار کلسترول خونتان بالاست کاهش وزن می تواند به پایین آوردن کلسترول خون کمک کند.
برای کسانی که به درمان پیشرفته تری نیاز دارند درمان های دارویی موثر در دسترس می باشد.
سبوس جو یک منبع غنی از فیبر محلول می باشد. نکته ای که درباره این ماده مطرح است این است که به نظر می رسد این ماده کلسترول LDL که سبب رسوب چربی در سرخ رگها می شود را کاهش داده ، ولی سطح کلسترول محافظت کننده HDL را بالا می برد. غذاهای دیگر غنی از فیبر محلول شامل انواع لوبیا ، عدس و بعضی از میوه ها می باشند.
از آنجا که تمام این غذاها از دو جنبه کم چربی بودن و فیبر بالا مفید هستند ، مصرف روزانه آنها مفید است.
چند راهنمایی ساده برای شروع در اینجا آورده شده است. این تغییرات در رژیم غذایی می تواند به کاهش مقدار کلسترول خون کمک کند.
مواردی که باید در رژیم غذایی کاهش داد:
به جای غذاهای سرخ شده ، از کباب شده استفاده کنید.
چربی های اضافی را از خوراکها و غذاهای گوشتی حذف کنید.
بجای پنیر چرب از انواع کم چربی استفاده کنید.
سعی کنید به جای خامه از ماست کم چربی استفاده کنید.
به جای شیر چرب از شیر پاستوریزه کم چربی استفاده کنید.
مصرف شیرینی ها پای ها و کلوچه ها و کیک ها را محدود کنید.
از قسمت های کم چرب گوشت استفاده کنید و تمام چربی های قابل رویت را جدا کنید و از مرغ و ماهی بیشتر از گوشت قرمز استفاده کنید.
مواردی که باید در برنامه غذایی خود افزایش دهید:
غذاهای گیاهی: سبزیجات ، حبوبات و بقولات مانند انواع لوبیا و عدس و غیره.
غذاهای تهیه شده از غلات ، غلات صبحانه ، ماکارونی ، برنج ، نان ، میوه ها آنچه مسلم است هیچ یک از مواد غذایی به خودی خود مضر نمی باشند ، بلکه ترکیب غلط آن ها در یک رژیم غذایی نامناسب است که مشکل آفرینی می کند.
چه تغییرات دیگری باید انجام گیرد؟
علاوه بر این که یک رژیم خوب می تواند نقش مهمی در کاهش بیماری قلبی داشته باشد ، موارد دیگری را نیز باید رعایت کرد. پس برای اینکه یک قلب سالم داشته باشید:
- سیگار را ترک کنید.
- وزنتان را در محدوده مطلوب نگه دارید.
- استرس نداشته باشید.
- به طور مرتب ورزش کنید.
یعنی هم شامل نشاسته و هم شامل الیاف یا به عبارت بهتر فیبر باشند).
فیبر بخشی از گیاه است که در بدن انسان کاملا هضم نمی شود و هنگام عبور از مجاری گوارشی باعث خروج کلسترول و چربی های اضافی بدن می شود. کربوهیدارت های ترکیبی شامل روغن اشباع شده و کلسترول نیستند یا اگر هم باشند ، بسیار اندک است. نان های 100% سبوس دار ، حبوبات ، جو ،
برنج قهوه ای ، باقلا ، میوه ها ، سبزیجات و صیفی جات
(به خصوص اگر با پوست مصرف شوند) دارای کربوهیدرات ترکیبی هستند.
Unsaturatedfat استفاده کنید. چربی های اشباع شده یا
(
SatFat یا Saturated) بیشتر از هر ماده غذائی دیگری ، کلسترول خون را افزایش می دهند. بنابراین از چربی های اشباع نشده (UnsaturatedFat) به جای آنها استفاده کنید.
چربی های اشباع شده ، چربی هایی هستند که در دمای اتاق جامد هستند. اینگونه چربی ها در انواع محصولات حیوانی مانند بیکن (Bacon) ، کالباس ها و پنیرها وجود دارند البته تعداد اندکی از محصولات گیاهی نیز دارای چربی های اشباع شده اند مانند روغن نارگیل (CoconutOil) و روغن خرما (DateOil). مواظب مصرف مواد غذایی مانند بیسکویت های شیرین و شور و سایر موادی که در ترکیبات آنها از روغن نارگیل یا روغن خرما استفاده شده است ، باشید. حتما قبل از خرید ، برچسب مواد غذایی را مطالعه کنید. چربی های اشباع نشده به دو صورت در برچسب های غذایی دیده
می شوند:
"Monounsaturated" یا "Polyunsaturated". روغن گل مُعصفر (SafflowerOil) ، روغن ذرت (CornOil) ، روغن ماهی (FishOil) ، روغن زیتون (OliveOil) و روغن بادام زمینی (PeanutOil) بیشترین منبع چربی های اشباع نشده اند.


طراحی وب سایتفروشگاه اینترنتیطراحی فروشگاه اینترنتیسیستم مدیریت تعمیر و نگهداریسامانه تعمیر و نگهداری PM سامانه جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم مدیریت کلان IT طراحی وب سایت آزانس املاک وب سایت مشاورین املاک طراحی پورتال سازمانی سامانه تجمیع پاساژ آنلاین پاساژ مجازی

نام : *

پیغام : *

 
مهدی شریفی تهران
به منظر من مبحث جدیدی است .