حركت نيسان به سوي خودورهاي هيبريدي و الكتريكي
"ما سخت در تلاشيم نسل آينده باتري خودرو را كوچكتر و سبكتر طراحي كنيم تا بتوانيم با فناوري مقتدرتري به سوي خودروهاي هيبريدي و الكتريكي حركت كنيم."
اين مطلب را كارلوس گوسن مديرعامل رنو نيسان در تبيين استراتژي جديد اين شركت به منظور استفاده از سوخت جايگزين اعلام كرد.
آنچه مسلم است افزايش تقاضا براي خودروهاي سبز، خودروسازان را به فكرانداخته تا براي بقا و حضور در اين بازار نوين چارهاي بينديشند. يكي از اين راهكارها ساخت باتريهاي ليتيومي براي خودروست كه پيش از اين در محصولاتي همچون رايانه همراه (لپتاپ) و تلفن همراه بهكار گرفته شدهاند. اما نكته اينجاست كه اين نوع باتري بايد با شرايط خشني همچون موتور خودرو تطبيق پيدا كند.
نيسان از رقباي ديرين خود تويوتا و هوندا در مقوله خودروهاي هيبريدي عقب افتاده، اما به تازگي مركز تحقيق و توسعهاي براي مطالعه و توسعه فناوريهاي دوستدار محيط زيست ايجاد كرده است. نيسان سال گذشته خودرويي هيبريدي تحت ليسانس تويوتا معرفي كرد كه باتري آن از جنس هيدرات نيكل است.
كارلوس گوسن كه در يك كنفرانس خبري در بانكوك سخن ميگفت، باور دارد كه سرمايهگذاري نيسان در فناوريهاي سبز به تدريج شكاف ميان اين شركت و رقبا را كم مي كند و قبل از رسيدن به خط پايان، نيسان گوي سبقت را خواهد ربود.
"ما تحقيق و توسعه باتريهاي ليتيومي را ادامه ميدهيم و يقين داريم برايمان مزيت رقابتي به همراه دارد. ما به فناوريهاي بسياري در اين زمينه دست يافتهايم كه مي تواند علاوه بر خودروهاي هيبريدي، ما را در توليد خودروهاي الكتريكي نيز ياري كند."
افزايش قيمت سوختهاي فسيلي و تشديد مسئله گرم شدن زمين كه اعتراض انجمنهاي دوستداران محيط زيست را به همراه داشته، سبب شده است كه مصرفكنندگان نيز تمايل به استفاده از نيرو محركه هيبريدي (آميزهاي از سوخت فسيلي و برق) پيدا كنند. اكنون مديرعامل برزيلي تبار نيسان يك گام فراتر گذاشته است و هدف توليد خودروهاي تمام الكتريكي را مطرح ميكند.
"اگر شما بتوانيد باتري مناسبي براي موتور هيبريدي توليد كنيد، چرا به سمت موتور تمام الكتريكي پيش نرويد كه آلايندگي آن صفر است؟"
خودروهاي الكتريكي به علت گراني، سختي شارژ و پيمايش مسافت كوتاه هنوز با اقبال چنداني مواجه نشدهاند، اما كماكان چند خودروساز سعي در معرفي و عرضه انبوه آنها به بازار دارند.
نيسان در حال حاضر مذاكرات خود را با دولتهاي محلي به منظور احداث زيرساختارهاي لازم مانند ايستگاههاي شارژ آغاز كرده و به غير از مقوله موتورهاي هيبريدي كه نقطه قوت تويوتاست، در ديگر فناوريهاي سبز نيز سرمايهگذاري هنگفتي انجام است.
"ما بايد در تمامي عرصهها دست به توسعه بزنيم: هيبريد، پيل سوختي، برق، ديزل و سوختهاي دوگانه؛ ما نميتوانيم قيد هيچ يك از آنها را بزنيم، زيرا نميتوان واكنش بازار را بهطور دقيق پيشبيني كرد."
رقابتجويي رنو نيسان براي توليد ارزان
گوسن كه همچنين مديرعامل شركت فرانسوي رنوست، در ادامه گفت كه نيسان امكانسنجي طرح توليد خودرويي با برچسب قيمتي 3000 دلار را بررسي خواهد كرد. اين واكنش، پاسخي به اقدام شركت تاتاموتورز هند براي توليد خودرويي با قيمت 100 هزار روپيه (2500 دلار) است.
"ما به هيچ وجه آنها (هنديها) را دستكم نميگيريم. آنها پتانسيل انجام كارهاي بزرگ را دارند. قيمتي كه آنها اعلام كردهاند ميتواند در فراسوي مرزهاي هند نيز فراگير شود."
شركت رنو از ابتداي سال جاري ميلادي فروش لوگان را كه اكنون در بسياري از كشورها مشهور شده، آغاز كرده است. توليد لوگان در هند با همكاري مشترك رنو و شركت هندي مهيندرا انجام ميشود و برچسب قيمتي آن بسته به آپشن و نوع سوخت (ديزل يا بنزين) بين 9700 تا 12هزار و 400 دلار است.
مديرعامل رنو نيسان آمادگي اين شركت را براي فراخوان قطعهسازان بومي هند به منظور توليد پلتفرمي ارزانتر و بررسي همهجانبه اين طرح اعلام كرد و گفت به احتمال زياد، شركت مهيندرا را به عنوان همكار تجاري خود انتخاب خواهد كرد.
گفتني است اتحاد شركتهاي نيسان و رنو در سال 1999 شكل گرفت و هماكنون رنو 44 درصد از سهام نيسان و نيسان 15 درصد از سهام رنو را در اختيار دارد.
منبع: آسوشيتدپرس
سيستم هشدار دهنده زمينلرزه و بارندگي
اگر در جاده به دنبال رستوران، پمپ بنزين و يا هتل ميگرديد، سيستم ردياب خودروها ميتواند به كمك شما بيايد. اما اگر ميخواهيد وضعيت هواي پيش روي خود را بدانيد يا از بروز سانحه يا تصادف در مسير آگاه شويد و يا بفهميد در كدام منطقه زمين دهان باز كرده، بايد خودروي ژاپني هوندا فيت (Fit) را بخريد.
سيستم جديد هشدار دهنده هوندا در صفحه نمايش خود نقاط بارندگي سنگين را نشان ميدهد. هوندا اين سرويس را به رايگان در اختيار رانندگان ميگذارد اما بهروز كردن سيستم و جابهجايي دادهها از طريق تلفن همراه انجام و هزينه آن توسط شركت خدمات دهنده تلفن همراه محاسبه ميشود.
هنگامي كه زمين لرزهاي در منطقهاي رخ ميدهد، اين سيستم به آدرسي از پيش تعريف شده براي شما ايميل ميزند و شما از طريق تلفن همراه خود بهسرعت آن را دريافت خواهيد كرد.
همچنين با استفاده از اين سيستم، با تغيير نقشهها ديگر نيازي به بهروز كردن نقشه نداريد زيرا ظرف چند دقيقه نقشه جديد دانلود شده و بهروز ميشود.
سيستم هدايتگر هوندا همچنين قابليت ارتباط مستقيم خودروها در جاده و آگاهي از وضعيت يكديگر را در اختيارشان قرار ميدهد.
منبع: هرالد تريبون
خودروهايي از جنس آب
يخهاي قطبي در حال آب شدن هستند و زمين هر روز گرمتر ميشود. آلودگي محيط زيست به شدت در حال افزايش و منابع انرژي فسيلي دنيا رو به پايان است .
ازطرفي قيمت نفت هر روز بيش از گذشته افزايش مييابد ولي نكته جالب اينکه تقاضاي خودرو نيز سالانه در جهان رو به افزايش است؛ به گونهاي که توليد خودرو به عدد سالانه 70 ميليون دستگاه نزديک ميشود.
با وجود اين، خودرو از متهمان اصلي افزايش دماي زمين بهشمار ميرود و حال اين سؤال مطرح است که چگونه ميتوان به معادله چندمجهولي سوخت آينده که بتواند تمام اين مشکلات را حل کند پاسخ مناسبي داد و کليد حل اين مشکلات چيست؟
هيدوژن؛ پاسخي براي آينده
هيدروژن، يکي از فراوانترين عناصر در طبيعت است. هيدروژن با انرژي زيادميسوزد و تنها خروجي آن آب است؛ پس آيا هيدروژن ميتواند تمام مشکلات گذشته را حل کند؟ البته تکنولوژي موتوري با سوخت هيدروژن بسيار پيچيده است و در حال حاضر، تاسيسات سوخترساني چنين خودرويي نيز بسيار گرانقيمت هستند، ولي تاكنون دو راه براي استفاده از هيدروژن در خودروها پيشنهاد شده است: يکي پيل سوختي و ديگري موتورهاي درونسوز هيدروژني.
پيل سوختي؛ روش خودروسازان امريکايي
به_كارگيري پيل سوختي در توليدات بسياري از خودروسازان به صورت آزمايشي آغاز شده است اما استفاده از آن در امريکا گستردگي بيشتري دارد زيرا کاخ سفيد به خودروسازانش (فورد، جنرال موتورز، کرايسلر) که معروف به سه تفنگدار هستند، دستور داده است با تمام توان روي سوخت جايگزين و استفاده از هيدروژن کار کنند. برهمين اساس شرکت جنرال موتورز تا سال 2010 اولين مدلهاي تجاري اين خودرو را وارد بازار خواهد کرد.
خودروهاي پيل سوختي در واحد پيل خود از واکنش هيدروژن و اکسيژن، برق توليد ميکنند و از برق توليدي نيز براي به حرکت درآوردن چهار الکتروموتور استفاده ميشود. خروجي سيستم نيز آب است زيرا واکنش اکسيژن و هيدروژن سبب به وجود آمدن آب ميشود.
در بعضي موارد نيروي محرکه خودرو از يک باتري ليتيومي تامين ميشود که شارژ آن بهعهده مولد پيل سوختي است. سوخت مولد پيل سوختي هم يا از تبديل گاز طبيعي به هيدروژن تامين ميشود يا با تجزيه آب در ايستگاههاي سوخترساني تهيه و به خودرو تزريق ميشود.
موتورهاي درونسوز هيدروژني ب.ام.و؛ راهي ديگر
مهندسان ب.ام.و که در جهان خودرو به مهندسان تکنولوژي معروف هستند، روياي سوخت هيدروژني را به واقعيت نزديک کردهاند اما اين خودروساز برخلاف روش خودروسازان آمريکايي روش ديگري را انتخاب کرده و هيدروژن را مانند بنزين در موتورهاي پيستوني که شباهت بسياري به موتورهاي بنزيني کنوني دارد، تزريق ميکند.
متخصصان اين شرکت هماکنون مدل سري هفت خود را به موتور احتراق داخلي با سوخت هيدروژني مجهز کردهاند و در گام بعدي، نوعي خودروي مسابقهاي را به موتور هيدروژني تبديل کردهاند.
مهندسان ب.ام.و يك مدل خودروي هيدروژني را با موتور H2R ساختهاند که با آرايش خورجيني و با 12سيلندر، 285 اسب بخار قدرت توليد ميکند.
خودروي جديد ب.ام.و در آخرين رکوردگيري توانسته رکورد 302 کيلومتر بر ساعت را به دست آورد. ب.ام.و قصد دارد براساس تجربيات به دست آمده در مدل H2R، خودرويي بسازد که توانايي کارکرد با هيدروژن و بنزين را داشته باشد.
سوخت خطرناک
سوخت هيدروژن به همان اندازه که پاک است، خطرناک نيز هست و ذخيره آن هم پيچيده است. به همين دليل، مهندسان ب.ام.و براي ساخت يک خودروي هيدروژني با مانع بزرگي روبهرو بودهاند.
در خودروي H2R بيش از 11 کيلوگرم هيدروژن مايع در يک مخزن عايقبندي شده ذخيره ميشود. در مجموع براي حفظ ايمني ساخت در تمام شرايط، سه سوپاپ مخصوص روي مخزن سوخت قرار گرفته است.
اما به هر حال حفظ ايمني اين مخزن دشوار است و هنوز بزرگترين سؤال براي افکار عمومي در استفاده از اين خودروها - به غير از تکنولوژي پيچيده موتور و چگونگي ذخيرهسازي مناسب- ايمني آنهاست زيرا در صورت انفجار مخزن اين خودروها، به راحتي محلهاي به هوا خواهد رفت.
آينده در انتظار هيدروژن
استفاده از سوختهاي فسيلي احتمالاً در 50 سال آينده، اندک اندک کنار گذاشته خواهد شد.
براساس پيشبينيهاي صورت گرفته توسط مراکز تحقيقات موتور آلمان تا سال 2020 خودروهاي هيبريدي که ترکيبي از خودروهاي برقي و بنزيني است، به آرامي جايگزين خودروهاي کنوني ميشود و از سال 2020 موتورهاي هيدروژني، جايگزين موتورهاي قديمي خواهد شد. البته هنوز راه درازي تا آن سالها باقي است ولي در صورت موفقيت مهندسان، مشکل انرژي و آلودگي حل خواهد شد؛ زيرا نتيجه واكنش هيدروژن با اکسيژن تنها آب است و آب روشنايي است. اما تكامل اين فناوري به زمان بيشتري نياز دارد.
عنصر هيدروژن که به گفته بسياري از دانشمندان دومين عنصر طبيعت از نظر فراواني است، به سختي تهيه و سختتر از آن ذخيره ميشود. حال بايد ديد دانشمندان چگونه از هيدروژن استفاده ميکنند و چگونه کليد استفاده از معدن هيدروژن در خودروها را پيدا خواهند كرد.
منبع: www.khabarkhodro.com
|