اشاره : روي سيديهاي Ubuntu (بخوانيد: oo-boon-too) تصويري از چند انسان با رنگ پوست متفاوت ديده ميشود كه يك حلقه را تشكيل دادهاند. علامت تجاري اوبونتو نيز يك دايره چند تكه است كه هر تكه رنگ خاصي دارد. براي اولين بار كه اين حلقه انساني و اين علامت را ميبينيد، چه تصوري در ذهنتان پديد ميآيد؟ اگر خوب دقت كنيم، ميتوانيم فلسفه اوبونتو را در اين حلقه ببينيم. انسانهايي از نژادهاي مختلف كه در كنار هم يك جامعه را تشكيل دادهاند و يك پيكره واحد را به وجودآوردهاند. اين حلقه انساني نمادي از جامعه بزرگ توزيع اوبونتو است كه از سرتاسر جهان و بر اساس آزادي و علاقمندي به توسعه و گسترشآن ميپردازند. همين جامعه رمز موفقيت اوبونتو است. توزيعي كه در كمتر از دو سال در صدر توزيعهاي محبوب لينوكس قرار گرفت و به عنوان توزيع برتر سال 2005 و بيستو ششمين نرمافزار برتر سال شناخته شده است و با گذشت چند ماه از انتشار نسخه سوم آن، هنوز هم محافل لينوكسي و انجمنها و سايتهاي اپنسورسي از آن سخن ميگويند و جنب و جوش فراواني درباره آن برپاست. در نوشتار حاضر سعي شده است تصويري از اين جامعه، از پيدايش اوبونتو تا مدل توسعه و دلايل موفقيت آن ترسيم شود و اطلاعات مفيدي در اختيار علاقمندان قرار بگيرد. اميد آن كه خوانندگان نيز همانند نويسنده پس از مطالعه اين نوشتار از خود سوال كنند كه چرا نبايد در ايران پروژههايي مانند پروژه اوبونتو ايجاد و توسعهداده شود؟ چرا نميتوان از نيروي بالقوه و نهفته صدها برنامهنويس جوان و مشتاق استفاده نمود و با مديريت و ساماندهي آن در قالب يك اجتماع، نرمافزارهايي مانند هزاران نرمافزار آزاد و اپنسورس بومي موفق در جهان توليد نمود؟ آيا غير از اين است كه توزيع اوبونتو تمام موفقيت و موجوديت خود را مديون همين اجتماع است؟
اوبونتو؛ از شروع تا اكنون اوبونتو را بايد محصول ذهني شخصي به نام مارك شاتلورث (Mar Shuttleworth) دانست. شاتلورث كه سابقه تاسيس چند شركت تجاري مانند مؤسسه مشاورهاي تاوت را نيز دارد، در مؤسسه كنونيكال (Canonical) و با يك تيم بيستنفره، توسعه و كار روي توزيعي رايگان، ساده و سريع اما كارا را براي كامپيوترهاي روميزي آغاز كرد. آقاي مارك به دنبال توزيعي سبك و رايگان بود كه جوابگوي نيازمنديهاي يك كاربر معمولي باشد تا با كمك آن بتواند بدون هيچ مشكل يا اجراي تنظيمات پيچيدهاي، لينوكس را تجربه نمايد. دبيان توزيعي كاملاً آزاد و رايگان است و از مخازن بستههاي نرمافزاري گستردهاي سود ميبرد. اما با هدف كاربردهاي سرويسدهنده براي كاربران حرفهاي لينوكس و متخصصان توسعه داده ميشود. هدف مارك كامپيوترهاي روميزي و كاربران غيرحرفهاي بود. وي اعتقاد داشت كه ميتوان با مديريت و ساماندهي نيرو و توان خفته در جامعه اپنسورس و بهكارگيري خلاقيت و استعداد هزاران برنامهنويس و علاقمند از سرتاسر دنيا، توزيعي متفاوت با آنچه كه تا كنون دنياي اپنسورس شاهد آن بوده است، پديد آورد.
نسخه اول اين توزيع با نام Warty Warthog نزديك به دو سال پيش، در بيستم اكتبر2004 ارائه شد. مدل توسعه اين توزيع، انتشار يك نسخه پايدار در فاصله هر شش ماه است. در نتيجه انتشار دوم اوبونتو با نام رمز Hoary Hedgehog در آوريل 2005و انتشار نسخه سوم و آخرين نسخه با نام Breezy Badger در سيزدهم اكتبر 2005 بود. به گزارش سايت رسمي پروژه اوبونتو، نسخه جديد در بيستم آوريل 2006 و با نام رمز Dapper Drake منتشر خواهد شد. شركت كنونيكال رسماً پشتيباني مالي پروژه اوبونتو را بر عهده دارد. آقاي شاتلورث هم با كمك مالي دهميليون دلاري خود بنياد اوبونتو را تاسيسنمود كه وظيفه توسعه و مديريت توزيع اوبونتو را برعهده دارد. نسخه 10/5 يا نسخه سوم اين توزيع، با استقبال زيادي از طرف كاربران لينوكس و نرمافزارهاي آزاد مواجه شد و چندين سايت و موسسه تحقيقاتي آن را به عنوان بهترين توزيع لينوكس در سال 2005 معرفينمودند.
فلسفه اوبونتو آفريقاي جنوبي را بايد زادگاه حقيقي توزيع اوبونتو دانست. به همين دليل كلمه " اوبونتو" برگرفته از زبانهاي بومي مانند Zulu و Xhosa است. معناي تحتاللفظي اوبانتو، " انسانيت بهواسطه ديگران " 1 است. شاتلورث اوبونتو را بهعنوان " من هستم چون ما هستيم " 2 تعريف ميكند. اوبونتو در فرهنگ آفريقايي يك كلمه مقدس و محترم است و معاني تفسيري مختلفي دارد.
در يك باور آفريقايي كسي كه در طول زندگي خود مباني اوبونتو را رعايت كند، پس از مرگ به زندگان خواهد پيوست. اوبونتو ترجمهاي از فلسفه تولد و توسعه اين توزيع است. جامعه توسعهدهنده اوبونتو براي آزادي انسان و كاربران احترام فوقالعادهاي قائلند و اعتقادي راسخ به آزادبودن نرمافزار براي تغيير ، ويرايش و بوميسازي آن دارند. مدل توسعه اين توزيع بر اساس اين باور شكل گرفته است و بي شك يكي از دلايل موفقيت و محبوبيت اين توزيع را بايد در اين پايبندي به آزادي نرمافزاري دانست. پروتكل اوبونتو در صفحه خانگي پروژه اوبونتو ( www.ubuntu.com )، تيم توسعه و جامعه فعال توزيع اوبونتو تحت يك قرارداد، تعهداتي را در قبال كاربران توزيع اوبونتو تعريف كردهاند و خود را به رعايت آنها ملزم نمودهاند: تعهداتي كه صحبتهاي فراواني را بهوجود آورده و مخالفان و موافقان بسياري را برانگيخته است. اين تعهدات به شرح زير است:
1- اوبونتو براي هميشه آزاد خواهد بود و نسخه تجاري نخواهد داشت. ما سعي خواهيم كرد بهترين و گستردهترين شرايط آزادي كار با اين توزيع را براي كاربران فراهم كنيم.
2- صدها شركت تجاري از سراسر دنيا از اوبونتو پشتيباني و حمايتميكنند. توزيع اوبونتو به صورت منظم و پيشبيني شده منتشر خواهد شد. نسخه جديد در يك فرصت زماني شش ماهه منتشر خواهدشد و هر نسخه تا هيجدهماه به صورت رايگان بروزرساني، خطاگيري و پشتيباني فني امنيتي خواهد شد.
3- اوبونتو بهترين شرايط دسترسي و بوميسازي نرمافزارها را براي جامعه اپنسورس فراهم ميكند و اين امكان وجود خواهد داشت كه هر كاربر در صورت توان، در پروژه مشاركت كند و با ما در خطايابي و رفع اشكال توزيع همكاري نمايد.
4- اوبونتو يك جامعه مطابق با اصول جامعههاي توسعهدهنده نرمافزارهاي آزاد است. ما تمامي مردم را به استفاده، توسعه و گسترش نرمافزارهاي آزاد و اپنسورس تشويق مينماييم. موفقيت اوبونتو با وجود در دسترس بودن سورسكدهاي هسته و برنامههاي كاربردي لينوكس، ايجاد يك توزيع جديد با مختصات و مشخصههاي متفاوت با توزيعهاي رايج، كار سادهاي نيست. اما برنامهنويسان پروژه اوبونتو از عهده اين كار برآمدند و در مدت زماني كمتر از دو سال توانستند اوبونتو را به يكي از بهترين و كاربرديترين توزيعهاي معروف دنياي پنگوئنها تبديل نمايند. تنها سه نسخه از اين توزيع منتشر شده است. اما همين مقدار هم سروصدا و جنبوجوش كمنظيري در جامعه اپنسورس به وجود آورده و تقدير و تحسينهاي زيادي را متوجه خود ساخته است. استفن اوگريدي، تحليلگر مؤسسه رد مارك، درباره اوبونتو ميگويد:" اين چيزي است كه من به تازهكاران لينوكس سفارش ميكنم. زيرا بهدرستي كار خود را انجام ميدهد". بريزيباجر، از نيروهاي پشتيباني پروژه " لينوكس ترمينال سرور" اوبونتو را يك توزيع كارامد ميداند كه در بخش آموزش طرفداران بسياري و امكان راهاندازي سرورهاي لينوكسي روي كامپيوترهاي مدل پايين را فراهم ميكند.
گرگتيلور در مروري بر اين توزيع در سايت ReviewLinux.com مينويسد: "اگر از چند ناهنجاري چشم بپوشيم، به نظر من اوبانتو مهمترين توزيع مخصوص دسكتاپ است كه در بلند مدت به لحاظ كارايي، لينوكس را در مسير درست مياندازد. با كمترين دردسر همه چيز درست كار ميكند. اگر هم چنين نبود، ميتوان از جامعه توسعهدهندگان و كاربرانش كمك گرفت. توزيع دسكتاپ اوبونتو جذاب و سريع است." تام ادلستين در لينوكس جورنال اضافهميكند: "پيشبيني ميكنم اوبونتو به متداولترين توزيع لينوكس در جهان تبديل شود." اينگونه اظهار نظرهاي تحليلگران و نخبگان بسيار است. اما چه ويژگي و قابليتهايي توزيع اوبونتو را به اين جايگاه رسانده است كه صدها طرفدار و علاقمند به صورت رايگان به توسعه و توزيع سيديهاي آن ميپردازند و هزاران كاربر لينوكس، اوبونتو را توزيع محبوب خود ميدانند و از آن استفاده ميكنند؟
سوار بر كشتي آزادي بسياري از تحليلگران، موفقيت توزيع لينوكس اوبونتو را حاصل پايبندي تيم توسعهدهنده آن به آزادي نرمافزار ميدانند. كاربران زيادي در سراسر دنيا وجود دارند كه از برنامههاي كاربردي انحصاري خسته شدهاند و تشنه فعاليتهاي آزاد بدون هدفهاي تجاري هستند و در دو دهه اخير، اين نيروي بالقوه بارها رها شده و قدرت و هيبت خود را نشان داده است. پروژه گنو، كرنل لينوكس، پروژه قدرتمند دبيان، آپاچي و فايرفاكس نمونههايي عالي از قدرت آزادي نرمافزار هستند و اكنون نوبت اوبونتو است.
اوبونتو هنگامي در جزيره موفقيت و محبوبيت چادر زد كه روي كشتي آزادي نرمافزاري سوار شد. اگر از توسعهدهندگان اوبونتو بپرسيد كه انگيزه آنها از مشاركت در اوبونتو چيست؟ پاسخ همه آنها آزادي نرمافزارهاي اپنسورس است. مات زيمريان مدير ارشد فناوريهاي اوبونتو ميگويد پس از پنج فعاليت به عنوان توسعهدهنده دبيان، بهجهت تعهدي كه به جامعه اپنسورس داشتم به سوي اوبونتو روي آوردم.
اوبونتو؛ برادر كوچك دبيان توزيع اوبونتو انشعابي از پروژه گسترده دبيان است. دبيان بزرگترين و قدرتمندترين توزيع لينوكس است كه براي سيستمهاي گسترده و سرويسدهنده مناسب است. بسياري از افراد تيم توسعهدهنده اوبونتو، پيش از اين توسعهدهنده دبيان بودهاند. اين توزيع از مخازن بستههاي نرمافزاري ناپايدار دبيان استفادهميكند و بسياري از برنامههاي اوبونتو مانند رابط نصب (Debian Installer)، محيط گرافيكي Gnome و برنامه مديريت بستههاي نرمافزاري(APT DEB) برگرفته از توزيع دبيان هستند. حتي اوبونتو در مدل انتشار نسخهها، فلسفه و آزاديعمل نيز پيرو دبيان است.
اوبونتو؛ توزيعي زنده و قابل نصب يكي از قابليتهاي بسيار ارزشمند توزيع اوبانتو، وجود ويرايش Live و ديسك قابل نصب است. غالب اوقات، كاربران تمايل دارند ابتدا يك توزيع را آزمايش و اصطلاحاً مزه مزه نمايند و اگر برايشان خوشايند بود، به نصب آن روي سيستم خود اقدام كنند. اوبونتو اين قابليت را دارد و سيدي توزيع Live آن چيزي از ديسك نصب كم ندارد. در حقيقت اين آزادي به كاربران داده شدهاست كه پيش از نصب، توزيع اوبونتو را ببينند. ديسك زنده اين توزيع قابليتهاي فراواني به همراه دارد و اوبونتو را به يك همراه هميشگي كاربر تبديل ميكند.
اوبونتو؛ سبك، ساده، كارا استفاده از محيط گرافيكي گنوم، سفارشي نمودن توزيع براي كاربران روميزي و بهكارگيري برنامههاي كاربردي موردنياز كاربران روميزي، حذف بسياري از فرايندها، اجزاي غيرضروري و تنظيمات پيشفرض سخت و پيچيده در توزيع، آسان و كاربرپسند نمودن توزيع و ارائه مخزن آمادهاي از برنامهها و بستههاي نرمافزاري قابلنصب، همراه پشتيباني آزاد، وجه تمايز اوبونتو از ديگر توزيعهاي روميزي لينوكس است. اولين هدف توسعهدهندهگان اوبانتو، دستيابي به يك توزيع آسان و كارا براي كارهاي روزمره است.
همزيستي دبيان و اوبونتو همانطور كه پيشتر بيان كرديم، دلايل پيدايش توزيع اوبونتو براساس مدل توسعه، فلسفه، جامعه و حتي مخازن ناپايدار بستههاي نرمافزاري پروژهاي با قدرتمندي و قدمت دبيان، اما با رويكرد و هدفي متفاوت، را بايد در نوع نگاه توسعهدهندگان آن جستجو كرد. جف وا، مدير بخش تجاري پروژه اوبونتو ميگويد:" شاتلورث لينوكسي ميخواست كه ضمن داشتن نوآوري هزينه بالايي براي استفادهكننده در بر نداشته باشد. محصولي كه بدون پشتيباني از قيمت پاييني برخوردار باشد". در واقع اوبونتو ويرايشي از توزيع دبيان براي كاربران روميزي است. آقاي وا در اين زمينه ميگويد: " نميتوان به پروژهاي مانند دبيان كه براي مدت طولاني وجودداشته، فرهنگ، جامعه و زيربناي خود را دارد، وارد شويد و بگوييد نحوه كار و هدف ما چيزي ديگري است". او در ادامه ميافزايد:" اما هيچ دليلي وجود ندارد كه دوباره چرخ را اختراع كنيد.
در حاليكه قبلاً اين چرخ اختراع شده است". درواقع انگيزه توسعهدهندگان از ايجاد يك توزيع جديد اما برپايه توزيع دبيان كاملاً مشخص است. اوبونتو نيز به نوبه خود كمك شاياني به پروژه دبيان كردهاست و توسعهدهندگان اين دو پروژه در برخي پروژههاي توسعه مانند توسعه محيط گرافيكي گنوم به صورت مشترك فعاليت مينمايند. با اين حال دبيان و اوبونتو تفاوتهايي نيز با هم دارند كه مهمترين آنها در استفاده از بستههاي نرمافزاري مخزن دبيان است. اوبونتو به دليل انتشار دورهاي شش ماهه مجبور است از مخازن ناپايدار بستههاي دبيان استفاده كند. به همين دليل توسعهدهندگان اوبونتو كمكم دارند به سوي ايجاد مخازن بستههاي نرمافزاري مختص آن هدايت ميشوند.
تفاوت ديگر در سفارشي نمودن محيط روميزي توزيع با توجه به طيف كاربران است. دبيان در صدد رسيدن به محيطي مناسب براي همه كاربران است. اما اين هدف اوبونتو نيست. تفاوت مهم ديگر در مدل انتشار اين دو توزيع است. اوبونتو سعيميكند دو انتشار رسمي پايدار در يك سال داشته باشد. اما يك انتشار رسمي دبيان منوط به آماده شدن نسخه جديد بر اساس برنامهها و طرحهاي تعريف شده است و ممكن است مانند نسخه دبيان سارژ اين توسعه به چند سال بينجامد. در كنار اين همزيستي، اختلافهاي مديريتي نيز مشاهدهميشود. يكي از ايراداتي كه به پروژه اوبونتو وارد شده است، متهم نمودن آن به سازگاري توزيعهاي مختلف مبتني بر دبيان است. آقاي ايان مورداك، در اين زمينه ميگويد:" نگاه من هم مثبت و هم منفي است. از ديدگاه مثبت، اوبونتو توزيعي بسيار عالي است و موفقيت آن هم بدون شك در حال گسترش است. اما از ديدگاه منفي بايد گفت آنها بيشتر مايل به فاصلهگيري از دبيان هستند، نه استانداردسازي هسته دبيان؛ و اين امر مشكلات و موانع خاصي را به وجود خواهد آورد".
Kubuntu و Edubuntu؛ دو توزيع فرعي در تعهدنامه اوبونتو آمده است كه اين توزيع هيچگونه نسخه تجاري (براي مثال نسخهاي مانند فدوراكور) ندارد و با اينكه اين توزيع براي كاربردهاي روميزي توسعه داده ميشود، قابليتهاي سرويسدهندگي نيز به اين توزيع افزوده شده است. در كنار توزيع اصلي اوبونتو، دو توزيع ديگر با نامهاي Kubuntu و Edubuntu بر مبناي توزيع اصلي و با استفاده از تمامي خروجيهاي پروژه توسعه و انتشار داده ميشوند.
Edubuntu توزيعي مناسب كاربران جوان و تازهكار لينوكس است و بيشتر اهداف آموزشي و فرهنگسازي لينوكس را در برميگيرد. Edubuntu ادغامي از برنامههاي دو محيط KDE و گنوم است. اما Kubuntu يك توزيع با محيط گرافيكي و برنامههاي كاربردي KDE است. بسياري از كاربران لينوكس مدتهاست كه با محيط KDE كار كرده و با آن خو گرفتهاند و اكنون براي استفاده از توزيع اوبونتو كه مبتني بر محيط گنوم است، با مشكل مواجهند. توزيع كوبانتو با اين هدف به وجود آمده است كه اين دسته از كاربران نيز به سوي اوبونتو بيايند و بتوانند برنامهها و كارهاي دلخواه و آشناي خود را با آن انجام دهند. اين نكته را بايد ذكر كرد كه مؤسسه اوبونتو و شركت كنونيكال از اين دو توزيع پشتيباني مينمايند و از تمامي قوانين و ساختارهاي اوبونتو پيروي ميكنند.
اوبونتو براي آينده پروژه اوبونتو هنوز جشن دو سالگي خود را برگزار نكرده است. بنابراين طبيعي است كه راه طولاني را براي رسيدن به قله موفقيت در پيش داشته باشد. حتي آقاي وا اعتقاد دارد كه اين پروژه هنوز مراحل اوليه خود را طي ميكند و جاي تلاش و تحولات زيادي در آن خالي است. اگر واقعبينانه به اين توزيع نگاه كنيم، هنوز كاستيها و ضعفهايي كم و بيش در سراسر توزيع و حتي مدل توسعه و جامعه فعال پيرامون آن مشاهدهميشود. مديريت بستههاي نرمافزاري اوبونتو بايد توسعه داده شود و پروژه اوبونتو از مخازن بستههاي آماده شده براي اين توزيع استفاده كند.
رابطهاي گرافيكي اوبونتو در حال توسعه هستند و جاي خالي قابليتهاي گرافيكي فراواني در آن احساس ميشود. مشكلاتي مانند كار با كاربر ريشه و يا اجراي درست برخي برنامهها از ديگر ضعفهاي اوبونتو هستند. اما به نظر ميرسد بزرگترين چشمانداز توسعه اوبونتو در همكاري با شركتها و غولهاي صنعت سختافزار نهفته است. هم اكنون اوبونتو از حمايت صدها شركت تجاري سود ميبرد. اما اگر اين پروژه ميخواهد گستره خود را روي كامپيوترهاي روميزي توسعه دهد و به يك گزينه يا بهتر بگوييم رقيب براي سيستمعامل ويندوز تبديل شود، بايد به دنبال شركاي تجاري بيشتر و همكاري و همفكري گستردهتري با بزرگان دنياي IT باشد. آزادي نرمافزاري و همزيستي با پروژه دبيان دو بال پرواز اوبونتو هستند كه اگر بتواند هميشه آنها را همراه خود داشته باشد، ديري نخواهد پاييد كه آن را روي هر سيستم روميزي مييابيم.
10قابليت ويژه اوبونتو ?ابزارهاي شبكه توزيع اوبونتو شامل ابزارهاي گرافيكي ساده و عمومي شبكه مانند finger ،netstat ،traceroute ،ping و whois است. اين ابزارها را ميتوان از مسير Applications>System Tools>Network Tools اجرانمود. اين ابزارها مخصوص كاربران عمومي و روميزي و با هدف آسان كردن كار با ابزارهاي شبكه طراحي شدهاند. كافي است شماره IP خود را به اين ابزارها بدهيد تا خروجي و اطلاعات مورد نياز را دريافت كنيد.
? ابزار Device Database Submission اين ابزار را فقط در توزيع اوبونتو خواهيد يافت. فرض كنيد توزيع اوبونتو را روي سيستم خود نصبنموده و متوجه شدهايد كه كارت صدا يا كارت شبكه شما شناسايي نشده است. با كمك اين ابزار ميتوانيد اين موضوع را به گروه توسعهدهنده اوبونتو گزارشدهيد و مطمئن شويد كه در نسخه آينده اين توزيع، اين مشكل برطرف خواهد شد. در حقيقت اين ابزار براي ارسال وضعيت سازگاري سختافزار با توزيع اوبونتو كاربرد دارد و حتي در صورتي كه تمامي سختافزار سيستم شناسايي شوند، باز ميتوان با ارسال يك گزارش، توسعهدهندگان اوبونتو را از اين امر مطلعنمود. اين ابزار از مسير Device Database اوبونتو <Applications>System Tools قابل دسترسي است.
?GParted؛ ابزار پارتيشنبندي GParted يك ابزار گرافيكي براي مديريت پارتيشنهاي سيستم است كه همراه با توزيع اوبونتو ارائه شده است. با استفاده از اين ابزار ميتوان به آساني يك پارتيشن را ساخت، تغيير اندازه داد و فرمتبندينمود. با چند كليك درGParted ميتوانيد اطلاعاتي از هاردديسك خود مانند وضعيت پارتيشنها، مدل آنها، سكتور و سيلندر شروع و خاتمه پارتيشن بهدست بياوريد. براي اين منظور از منوي View اين برنامه، گزينه Hard disk Information را انتخاب نماييد. GParted فرمتهاي گستردهاي از سيستمفايلهاي مختلف را پشتيباني مينمايد و حتي ميتوانيد پارتيشنهايي با فرمت NTFS بسازيد. گزينه Convert to از منوي Partition براي اين منظور استفاده ميشود.
? ابزارAdd Applications بسياري از كاربران ويندوز، هنگامي كه به لينوكس كوچ ميكنند، براي نصب و حذف برنامههاي كاربردي و در كل مديريت برنامهها با مشكل مواجه هستند. اين مشكل در اوبانتو، با ابزار Add Applications برطرف شدهاست. اين ابزار جايگزين مناسبي براي ابزار تحت خط فرمان Apt-Get در محيط Gnome است. اين قابليت در توزيع اوبونتو نهفته است كه بتوان به صورت آنلاين از مخازن بستههاي نرمافزاري پروژه دبيان استفاده نمود و بستههاي برنامههاي كاربردي مورد نياز خود را نصب يا بروزرساني كرد.
قابليت ديگر اين ابزار، استفاده از برنامههاي توزيعهاي ديگر پروژه اوبونتو است. براي مثال ميتوانيد فايل Imageتوزيع Kubuntu را از اينترنت دانلود و سپس روي سيدي رايت كنيد. در ادامه براي افزودن برنامههاي Kubuntu به برنامههاي اوبانتو، از منوي settings گزينه Repositories را انتخاب و كليد"Add CD" را فشار دهيد. اكنون با يك كليك ميتوانيد برنامههاي محيط KDE را روي اوبونتو نصب نماييد.
? ابزارDevice Manager اين ابزار نيز يكي از قابليتهاي منحصر بهفرد اين توزيع است كه از مسير System>Administration>DeviceManager قابلدسترسي است. از اين بخش ميتوانيد اطلاعات مفيدي درباره قسمتهاي مختلفي از سيستم مانند مدل ريزپردازنده، كارت صدا، حافظه، ماوس بهدست بياوريد.
?مديريت سرويسها Services Settings يك ابزار گرافيكي ساده و كاربرپسند براي راهاندازي و مديريت سرويسهاي سيستم است. در زمان نصب اوبونتو، بسياري از دايمونهاي مورد نياز شما نصب و اجرا خواهند شد. اما گاهي نيازمند اجرا و مديريت سرويسهايي مانند Cups براي چاپگر، NFS براي اشتراك فايل و PCMCIA براي كامپيوترهاي همراه خواهيد بود. Services Settings يك ابزار كاربردي براي اجرا يا توقف و مديريت دايمون و سرويسهاي فعال لينوكس است.
? مديريت كاربران و گروهها بخشUsers Groups اوبونتو امكان تعريف و مديريت آسان كاربران و گروهها را فراهم ميكند و رابط گرافيكي و قابليتهايي مانند User Privileges براي كنترل دسترسي كاربران به منابعي مانند فلاپي درايو، مودم، سيدي، دسترسي به اينترنت و منابع اشتراكي سيستم، اين بخش را به يك قابليت ويژه توزيع اوبونتو تبديل نموده است.
?تنظيمات شبكه ابزار Network Setting به كاربران كمك ميكند به آساني كارت شبكه و مودم را نصب و پيكربندي كنند. فقط با يك كليك ميتوانيد اين وسايل ارتباطي را فعال يا غير فعال نماييد و يا به سادگي براي كامپيوتر خود Hostname و DNS Name تعريف نماييد. در توزيعهاي ديگر لينوكس اين قابليت به صورت مفصلي وجود دارد كه باعث سر در گمي كاربر ميشود.
? مديريت نشستها با ابزار ease ease يكي از ابزارهاي جالب توزيع اوبونتو است كه از مسير System>Preferences>Sessions قابل اجراست و به شما امكان اجراي هر برنامه در هنگام ورود به سيستم را ميدهد. براي مثال ممكن است كه علاقه داشته باشيد به صورت دائم از برنامه ويرايشگر Tomboy استفاده نماييد و در مواقع غير ضروري اين برنامه در System Tray مستقر شود. براي اين منظور، پس از اجراي ease از برگه Startup Programs ميتوانيد اين برنامه را به فهرست برنامههاي قابل اجرا در هنگام ورود به سيستم اضافه نماييد.
? رابط نصب Debian Installer رابط نصب توزيع اوبونتو گرافيكي نيست. پيكربندي و ساختار بسيار سادهاي دارد و كاربر با آن احساس آشنايي خواهد كرد. در هنگام نصب، اين قابليت براي كاربران فراهم شده است كه با استفاده از فهرست مراحل نصب، از يك مرحله به مرحله ديگري سوييچ نمايند و يا به يك مرحله عقبتر برگردند. ابزار پارتيشنبندي ارائه شده در اين رابط نصب نيز، يكي از آسانترين و كاربرديترين ابزارهاي پارتيشنبندي در ميان توزيعهاي لينوكس است.
10 سايت مشهور توزيع اوبونتو منابع آنلاين و سايتهاي بسيار زيادي روي وب با موضوع توزيع لينوكس اوبونتو وجود دارند كه با يك جستجوي ساده، آنها را خواهيد يافت. اما قطعاً همه آنها نميتوانند راهنما و منبع كاربردي مناسبي براي شما باشند و اطلاعات مفيد و سودمندي را در اختيارتان قرار دهند. در زير نگاهي به مشهورترين و عموميترين وب سايتهاي اوبونتو مياندازيم:
1- www.ubuntulinux.org يك سايت تخصصي توزيع اوبونتو كه طرفداران و مشتاقان اوبونتو آن را به محفلي براي گشتوگذار در تمامي موضوعات مرتبط با اين توزيع تبديل كردهاند. در اين سايت ميتوانيد آخرين اخبار مربوط به اوبانتو، بستههاي نرمافزاري را براي نسخههاي مختلف دريافت نماييد.
2- www.help.ubuntu.com اين سايت به طور اختصاصي به ارائه اسناد راهنماي كاربردي مورد استفاده توسعهدهندگان و مديران توزيع لينوكس اوبونتو ميپردازد. اين سايت، اولين مرجع كاربران براي رفع مشكلات خود است. اگر از اين سايت بازديد نموديد، فراموشنكنيد كه از بخش FAQ Section اين سايت هم ديدن نماييد.
3- www.wiki.ubuntu.com اين سايت بخشي از پروژه اصلي اوبونتو است كه با فرمت سايتهاي Wiki پيادهسازي شده است. يك سايت ويكي امكان ويرايش و توسعه سايت را براي هر كاربري فراهم ميكند. در سايت ويكي اوبونتو ميتوانيد اطلاعات ارزشمندي در زمينه پيكربندي اين توزيع بيابيد. در اولين مراجعه خود به اين سايت به صفحات راهنماي Help Contents مراجعه كنيد تا با محيط و ساختار سايت زودتر انس بگيريد. يك بخش جذاب اين سايت بخش Restricted Formats است كه ميتوانيد در آن ترفندهاي بسيار زيبا و كاربردي براي كار با فرمتهاي اختصاصي اوبونتو را پيدا كنيد.
4- www.ubuntuforums.org يكي از فعالترين انجمنهاي توزيع اوبونتو كه ميتوانيد جواب سؤال يا مشكل خود را در اندك زماني دريافتكنيد. براي استفاده از اين سايت، در ابتدا نياز به ثبتنام داريد. اگر از موتور جستجوي اين سايت استفادهكنيد، به منابع فراواني از اطلاعات دست خواهيد يافت كه هر كدام همراه با چندين راهكار و لينك منابع پيشنهادي هستند.
5- www.ubuntuguide.org پروژه اوبونتو به صورت رسمي اين سايت راهنما را اداره نميكند و آن را توسعهنميدهد. اما ميتوان ادعا كرد يكي از بهترين منابع آنلاين براي يافتن جواب و برطرفكردن مشكلات، كار با اين توزيع است. در اين سايت How To هاي عمومي بسياري در موضوعات متنوعي ارائه شده است؛ هر چند ممكن است بسياري از آنها قديمي شده و براي شما كاربردي نداشته باشند. با اين حال اين سايت به طور كلي، يكي از بهترين منابع مورد استفاده است.
6- www.doc.gwos.org اين سايت، شامل اسناد راهنما در تمامي زمينههاي مورد علاقه كاربران اوبونتو است و مديران سايت ubuntuforums.org آن را اداره ميكنند. در اين سايت اطلاعات به صورت ساختاريافته و طبقهبندي در دسترس ميباشند. يكي از محبوبترين بخشهاي اين سايت، صفحه Hardware Compatibility Guide است. 7- www.ubuntuBlog اين سايت يكي از بهترين وبلاگهايي كه هواداران توزيع اوبونتو آن را ادارهميكنند. در اين سايت ميتوانيد آخرين اخبار توزيع اوبونتو را پيگيري نماييد و علاوه بر لينك مشهورترين و عموميترين مرتبط با موضوعات مختلف، نظرات و تجربيات نويسندههاي وبلاگ را درباره اين توزيع مطالعه كنيد.
8- www.fridge.ubuntu.com اين منبع آنلاين پايگاه اطلاعاتي راجع به جامعه اوبونتو مانند اخبار، كمكهاي غيرانتفاعي، گزارش فعاليتهاي درون جامعه و انجمنهاي فعال در اين زمينه، تيمهاي همكار و مطالب رسمي پر اهميت است. با افزودن نام خود به فهرست اين سايت ميتوانيد از هر آنچه كه در جهان اوبونتو اتفاق ميافتد باخبر شويد.
9- ( Atomatix ( http://ubuntuforums.org/showthread.phpt=66563 راي استفاده از اسكريپتهاي بروزرساني، رفع عيب، توسعه و اجراي پروسههاي اوبونتو. در اين سايت ميتوانيد فايلهاي اسكريپتي در زمينههاي گوناگوني مانند MP3،WMV،quick time ،encrypte DVD File براي توزيع اوبونتو دانلود و استفاده نماييد. البته اين مخزن به صورت گسترده پشتيباني و بروز نميشود.
10- http://robotgeek.org/blog/easybreezy ) Easy Breezy ) با استفاده از اسكريپتهاي ارائه شده در اين سايت، ميتوانيد به صورت خودكار بسياري از كارهاي خود را با توزيع لينوكس Breezy v5.10 اوبونتو انجامدهيد. اين سايت بدون هيچ ادعا و مبالغهاي يك مخزن ارزشمند براي كاربران و علاقهمندان اوبونتو است كه باعث صرفهجويي در زمان و دستيابي سريع به خروجيهاي پروژه بزرگ و گسترده اوبونتو ميشود. پينوشت:
|