برگشتي به صورت يک مجموعه به هم بافته به طرف شرق حرکت کرده و سرانجام سيستم کامل جريانهاي اقيانوسي _ جوي غربي در منطقه فوق حاکم شده و تا پايان مرحله ال نينو وجود دارد . لازم به ذکر است که ؛ ناهنجاريهاي شديد سطح آرام غربي بويژه در مرحله لانينا و لزوم برگشت به حالت تعادل خود نيز همراه با سازوکارهاي فوق الذکر ( بادغربي و زبانه آب برگشتي ) در ايجاد پديده ال نينو موثر مي باشد . اين حالت مشابه امواج سش ( Seiche Wave امواج ايستا ) بوده ولي سازوکار آن حالت ترکيبي بين امواج انتقالي و ايستا را نشان مي دهد . بنا به عقيده برخي دانشمندان اين حرکات آب ناشي از امواج کلوين ( Kelvin) يعني تلفيقي از اثرات ديناميکي دمايي آب و نيروي کوريوليس مي باشد . با توجه به اين توضيحات آن چه مسلم است تغيير فشار هوا و گرايش به شاخص پايين نوسان جنوبي نسبت به برگشت آب در الويت بوده و سازوکار موجبه آن نيز سرمايش نسبي آب گرم غرب آرام استوايي به دليل ابر آلودگي بالا و بارشهاي فراوان در مرحله لانينا و اندکي بعد از آن مي باشد . متقابلاً در شرق آرام با وجود بالا آيي آب سرد عمقي به دليل هواي صاف و ساعات آفتابي بالا ، به ويژه در حوالي پرفشار غرب آمريکاي جنوبي در طي دوره تکرار ( تقريباً 5سال ) آب بانسبه گرمتر شده و کم فشار مي شود؛ به ويژه در تاهيتي .
با اين تفسير توالي مراحل شاخص بالا و پايين و بروز ال نينو ولانينا را مي توان بدين گونه درنظر گرفت؛ که ابتدا لانينا اتفاق مي افتد و متعاقب آن در فاصله زماني نسبتاً کوتاهي ال نينو صورت مي گيرد .
ولي فاصله زماني بين وقوع ال نينو تا لانينا بيشتر است . در هر دو پديده نقش سرويس دهي آب گرم منطقه مرکزي اقيانوس آرام استوايي از اهميت زيادي برخوردار است و تداوم هر کدام به ايجاد وذخيره سازي آب گرم در اين منطقه بستگي دارد .
روش محاسبه و اندازه گيري پديده ال نينو:
براي مطالعه پديده ال نينو از فرايند "پيوند از دور" استفاده مي شود . طي اين فرايند اقليم شناسان با استفاده از روابط آماري مانند همبستگي و گراسيون رابطه احتمالي موجود بين تغييرات عناصر اقليمي نقاط مختلف جهان را شناسايي وبررسي مي کنند . اين نوع پيوندهاي دور وروابط ، تحت نام عمومي شاخص قرار مي گيرند ، مانند شاخص وزش مداري بادهاي غربي ، يا شاخص آتلانتيک شمالي .
يکي ديگر از شا خصها ، شاخص نوسان جنوبي (soi) است که توسط واکر به شرح زير محاسبه شده است :
SOI=Pt-Pd
که در آنPt نشانگر فشار سطح دريا در ايستگاه تاهيتي و Pd فشار سطح دريا در داروين است. هر قدر فشار تاهيتي بيشتر باشد ، نشان مي دهد که پر فشار پرو بيشتر از حد معمول به طرف شمال جابجا شده است و جريا ن آب سرد پرو بيشتر به استوا نزديک شده است .
شاخص نوسان جنوبي تغييرات و وابستگيهاي پراکندگي فشار را در تابستان نيمکره جنوبي در اقيانوس آرام اندازه مي گيرد . اندازه هاي بالاي آن نشان مي دهد، که شيب فشار سطح دريا بين شرق و غرب اقيانوس آرام شديدتر است . اندازه هاي کمتر شاخص نشان مي دهد ؛ که پر فشار ، پرو را نمي پوشاند .
نوسانهاي آب وهوايي ايران و پديده انسو:
انسو ( ENSO ) نشانگر يک سازوکار جهاني بوده و لذا تاثيرات آن فراتر از يک قاره يا يک کشور است . با جابجايي وتغيير جهت جريانهاي هوا در آغاز و اثناي دوره ال نينو ( شاخص پايين ) و لانينا (شاخص بالا ) مناطق مختلف تحت تاثيرهاي گوناگوني قرار مي گيرند . هرچند اين دگرگوني ها در عرضهاي حاره و جنب حاره رو به استوا شناخته شده ولي در نواحي ديگر مثل مديترانه، خاورميانه و ايران تاثير گذاري آنها هنوز در پرده ابهام است . همان گونه که مي دانيم ايران کشوري با آب و هواي خشک تا نيمه خشک مي باشد ، که بين عرضهاي 25تا 40 درجه شمالي قرار گرفته است ، و به علت دارا بودن اشکال گوناگون ناهمواريها ، نسبت به ديگر کشورهاي خاورميانه از آب وهواي متنوعي برخوردار است . البته اين حالت تنها ناشي از تنوع ناهمواريها نبوده ؛ بلکه بيشتر از جريانهاي جوي در مقياس جهاني و سينوپتيکي نشات مي گيرد . در مورد تاثير پديده انسو در آب وهوا ي کشور ابتدا بايد ا ذعان کرد که دوري و نزديکي مناطق مختلف با ناحيه شرق آرام استوايي در ميزان تاثير گذاري موثر است و بديهي است که بين ميزان تاثير و دوري از منطقه فوق رابطه معکوس وجود دارد . چون شاخص نوسان جنوبي در حال حاضر تنها شاخص عددي مورد استفاده براي مطالعه پديده انسو و سازوکارهاي ال نينوو لانينا در واقع يک فرايند فيزيکي در رابطه با آن است ، لذا در بررسي پديده انسو فعلاًجز شاخص نوسان جنوبي ، کميت ديگري وجود ندارد .
يک مقايسه ساده آماري که بين خشکساليها و ترساليهاي کشور نوسان جنوبي انجام گرفت ؛ نشان داد که خشکساليهاي ايران در 1966 ، 71_1970 ، 1973 ، 1978 ، 89_ 1988 ؛ ميلادي با شاخص بالا ( لانينا ) و ترساليهاي کشور در 1969 ، 1972 ، 1976 ، 1982 ، 1986 ؛ ميلادي باشاخص پايين ( ال نينو ) همزمان بوده است . ( خوش اخلاق 1377)
ـ بررسي بارش سالانه ايران :
در طول سي سال ( 63_ 1962 الي 92 _ 1991 ) شاخص استاندارد محاسبه شده براي متوسط بارش کشور در بيشتر موارد نسبت به شاخص نوسان جنوبي معکوس است . البته مواردي نيز ديده مي شود که در آنها همخواني وجود دارد ، ولي چندان شديد نبوده و فراواني کمي دارند . بعلاوه هموارسازي چند جمله اي که در مورد داده ها انجام شد ؛ نشانگر روند متفاوت در منحني شاخص بارش کشور و نوسان جنوبي است . ضريب همبستگي بارش سي ساله 37 ايستگاه کشور با بارش سالانه نوسان جنوبي نشانگر فراواني زياد ضرائب منفي بارش اين ايستگاه نسبت به شاخص مذکور مي باشد 0
اين مقادير از لحاظ آماري معني دار نبوده و فقط در چند ايستگاه معني دار است ولي نکته مهم تعداد ايستگاههاي داراي ارقام منفي مي باشد ، که به 31 مورد مي رسد. از اين تعداد 22 ايستگاه ضريب همبستگي کمتر از r=0/18 دارند. منفي بودن ضرايب همبستگي نشانگر اين است که در دوره شاخص بالا ، بارش ايران کاهش ، ودر دوره شاخص پايين ، افزايش مي يابد.
ـ ـچگونگي تاثير گذاري پديده انسو در ناهنجاريهاي بارش ايران
در پديده انسو تغييرات فشار هوا و وقوع شاخص بالا يا پايين نوسان جنوبي نسبت به رويداد ال نينو و لانينا تقدم زماني دارد و نيز اين که مرحله لانينا و ناهنجاري سطح آب اقيانوس نهايتاً به رخداد ال نينو منجر مي شود . در مرحله شاخص بالا و وقوع لانينا در استراليا ي شمالي و جنوب شرقي آسيا بارشهاي زيادي اتفاق مي افتد و بالعکس در حوالي جنوب خاورميانه و درياي عرب ( ميان شبه جزيره عربستان و هند، در جنوب درياي عمان ) هوا حالت فرونشيني دارد و پر فشارها ي جنب حاره در اين قسمت تقويت شده و به صورت نيمروزان گسترش مي يابد که از حوالي استوا تا ناحيه رو به قطب کمربند پر فشار جنب حاره کشيده مي شود . متقابلاً در دوره شاخص پايين و پديده ال نينو در استرالياي شمالي و جنوي شرق آسيا بارش به شدت کاهش يافته و جريان هوا در جنوب خاورميانه و جنوب غرب آسيا از افزايش برخوردار بوده و احتمالاً کم فشار سوداني و درياي سرخ نسبت به متوسط قويتر بوده و انتقال دهنده انرژي و رطوبت عرضهاي استوايي به سمت عرضهاي ميانه و بالا مي باشد .
در مقياس نيمروزان وقتي کم فشار درون حاره اي در شرق آرام به دليل فرايند ال نينو گسترش يافت ، پر فشارجنب حاره اي موازي با آن به طرفين رانده شده و کمربند پر فشار هاي جنب حاره اي به سمت قطبين سوق مي يابد . بالمال تاوه قطبي ( Polar Vartex) به نيمکره مقابل لغزيده و سطح غربي پيرا قطبي ircumpolar Westerly)) افزايش مي يابد .
به دنبال اين سازوکار ، سيستم پر فشار جنب حاره در نيمکره شرقي به سمت استوا عقب نشسته و در مقابل ، کمربند بادهاي غربي و امواج آن به طرف استوا پيشروي مي کند و در خاورميانه و ايران ( با شدت و ضعف ) دوره مرطوبتري آغاز مي شود 0
در وضعيت لا نينا پر فشارهاي موجود در نيمکره غربي به ويژه در امتداد نيمروزان 90 درجه غربي قوي تر است که علت آن وجود جريانهاي سرد کاليفرنيا ، همبولت در شرق اقيانوس آرام است . در اين شرايط کم فشار درون حاره اي ضعيف و پر فشار جنب حاره به سمت استوا سوق يافته و متقابلاً در نيمکره مقابل پر فشارهاي مذکور به دليل تقويت نسبي کم فشار اخير به سمت قطب کشيده مي شوند و در خاورميانه و ايران وقوع خشکساليها ، فراواني نسبتاً بيشتري مي يابد. البته اين نکته را بايد پذيرفت ؛ که برخي از مراحل شاخص پايين ( ال نينوي سال 73_1972) درکشور ما مقارن با خشکسالي بوده است . در اين مورد تغييرات در هم بافته الگوهاي جهاني و سينوپتيکي نيز موثر مي باشد .
براي مثال مي توان به موقعيت و ارتفاع تاوه قطبي و نيز جهت گيري محور تاوه و پشته بادهاي غربي در آسيا نسبت به مناطق خاص مانند کوههاي اورال يا شبه جزيره اسکانديناوي اشاره کرد .
در اين خصوص لغزش تاوه قطبي ( فرضاً رويداد ال نينو ) به سمت شرق اورال باعث جريان شمال غربي در کشور و آغاز دوره خشک وانتقال آن به غرب اورال باعث جريان جنوب غربي و دوره مرطوب مي شود ؛ که حالت اخير فراواني بيشتري دارد.
تاثيرات ال نينو بر زندگي بشر:
در زمان استيلاي پديده ال نينو پر فشار جنب حاره پرو به دنبال جريان آب سرد پرو به طرف جنوب جابجا مي شود به دنبال اين تغييرات جريان آب گرم ، سواحل پرو و سواحل اکوادور را هم در برمي گيرد . اين جريان گرمتر و کم املاح تر و در نتيجه از مواد غذايي فقير تر است .
علاوه بر آن در سواحل پرو مانع بالا آمدن آبهاي حاصل خيزتر زيرين مي شود ؛ که اين سبب مرگ ومير ماهيها و بخصوص ماهي کولي که غذاي عمده پرندگان دريايي است مي شود . به دنبال مرگ و مير ماهيان ، ميليونها پرنده دريايي به علت عدم وجود غذاي عمده خود يعني ماهي کولي در ساحل نابود مي شوند ؛ که اين لطمه اقتصادي جبران ناپذيري را در صنايع ماهيگيري و کود مرغ دريايي گيري براي کشورهاي پرو و اکوادور به بار مي آورد .
از آسيب هاي محلي ديگر ؛ بارندگي هاي سيل آسا در بخشهايي از سواحل پرو و اکوادور که به طور معمول لم يزرع مي باشد ، است که سبب ته نشست ههاي گلي و تخريب شالوده اين مناطق مي شود و در مجموع به دليل شرايط نابهنجار به وجود آمده ، پديده ال نينو در منطقه به عنوان فاجعه طبيعت شناخته شده است .
نـتـايـج :
پديده انسو سازو کار در مقياس جهاني بوده و نقاط گوناگون کره زمين با شدت و ضعف از آن تاثير مي پذيرند.
با وجود محرز بودن رابطه بين شاخص نوسان جنوبي وبارشهاي کشور به سبب بعد مسافت بين آن منطقه و ايران و نيز وجود عوامل ديگر اثرات آن تعديل ، تخفيف و يا حتي به شکل معکوس در مي آيد.
پديده انسو نه مستقيماًً بلکه به صورت غير مستقيم از طريق دگرگون سازي الگوهاي گردش عمومي جو و مراکز فشار مربوطه يا يه عبارت ديگر از طريق "پيوند از دور "در شرايط آب وهوايي کشور تاثير مي گذارد .
با توجه به داده هاي شاخص بارش کشور و نوسان جنويي تقريباً در حدود 65% و بيشتر موارد خشکسالي کشور با شاخص بالا " لانينا" و 35% و کمتر با شاخص پايين "ال نينو " همراه بوده است .البته اين ارقام تقريبي بوده و نياز به بررسيهاي بيشتر دارد .
با توجه به موقعيت مکاني و استقرار متفاوت امواج راسبي (Rossby Wave) وسيستمههاي مربوطه در دوره هاي ال نينو و لا نينا ، وقوع پديده هاي اخير ، معيار کاملي براي پيش بيني دقيق تغيرات بارش نبوده است ، ولي نشان دهنده اين است که شرايط آب وهوايي کشضور دچار تغييرات مشخصي خواهد شد .
پيشنـهادات:
1- استفاده از روشهاي آماري براي يافتن ارتباط بين پديده جهش بارشهاي کشور و جهش هاي موجد در شاخص نوسان جنوبي .سعي در يافتن شاخص هاي جديد هواشناختي که هم به صورت مداري و هم نيمروزان تغييرات فشار را در مناطق بحراني مورد سنجش قرار دهد و همبستگي بهتري را با بارشهاي کشور ظاهر سازد.
2- استفاده از نوسانات سطح آب در اقيانوسهاي آرام و اطلس استوايي ، درياي مديترانه و درياي عرب .
3 - سعي در طراحي مدلي چند متغييره که در آن شاخصهاي نوسان جنوبي ، وزش زناري ( کمربندي) ، شاخص اطلس شمالي ونيز دماي آي درياها با تغييرات عناصر جوي در سطح کشور مورد برازش قرار گيرد ، که در اين خصوص روش تحليل کانونيکAnalysis) (Canonical توصيه مي شود.
منـابع و مـاخـذ:
1- خوش اخلاق ، فرامرز : پديده انسو و تاثيرات آن بر رژيم بارش در ايران ، فصلنامه تحقيقات جغرافيايي، شماره 51 ،مشـهد ، زمستان، 1377
2- عليجاني، بهلول : معرفي جغرافيايي پديده ال نينو ، گاهنامه افق، نشريه داخلي دانشگاه تربيت معلم تهران ، شماره 1 ، پاييز،1377
3- قائمي ،هوشنگ : هوا شناسي عمومي ، انتشارات سمت ، تهران، 1377
4- www.yazdmet.ir/ubci
5- www. jazirehdansh.com
6- www. Bbcparsian.com
7- www. Elnino.nova.gov
8- www.usgs.gov
9- www. Coudysky.ir |