مقاله ها
بازدید : 1829


بطور كلی آمیز ه قالبگیری را می‏توان مخلوطی از رزین، مواد پركننده، الیاف تقویت كننده، آغازگر، رها ساز، رنگدانه، پایدار كننده و دیگر مواد افزودنی دانست. این آمیزه‏ها معمولاً به شكلی كه مناسب برای قالبگیری نهایی است تولید می‏گردند. بسته به شكل آمیزه فرآیند قالبگیری می‏تواند فشاری، ترزیقی و یا انتقالی باشد. كاربرد گستردة این مواد به بهای نسبتاً پائین و امكان بهینه سازی خواص آنها جهت كاربردهای ویژه نسبت داده می‏شود. آمیزه‎‏های قالبگیری بر پایه اغلب رزین‏های گرما سخت وجود دارند اما آمیزه ‎های بر پایة رزین پلی استر غیر اشباع سهم عمده را بخود اختصاص می‏دهند لذا در اینجا تأكید روی آنها بوده است.

آمیز ه قالبگیری ورقه‎ای :Sheet Moulding compound، (SMC)
این آمیزه ورقه‎ای چرم – مانند با ضخامت 5-3 میلی متر ازمواد است كه بین دو فیلم نازك از پلی اتیلن عرضه می‏گردد (این فیلم‏ها قبل از قالبگیری آمیزه برداشته می‏شوند). ماده مورد استفاده در این آمیزه مخلوطی از الیاف شیشه بریده شده و خمیری از پلی استر غیر اشباع می‏باشد. یك تركیب درصد نمونه از این خمیر درجدول 2 آورده شده است. در این جدول 70% وزنی SMC را خمیر تشكیل می‏دهد و 30% باقیمانده را الیاف شامل می‏شود.

تركیب درصد نمونه از خمیر آمیزه قالبگیری ورقه‏ای

مواد

درصد وزنی

رزین پلی‌استر غیر اشباع ??.?
پركننده ??.?
تغلیظ كننده ?.?
آغازگر ?.??
افزودنی ضد جمع شدگی ?.??
رهاساز ?
تاخیر انداز جزئی

تولید SMC با تهیه محلول آبكی (slurry) از مواد در یك دستگاه مخلوط ساز با سرعت بالا آغاز می‏گردد. همة اجزاء باستثناء تغلیظ كننده بمدت 15 دقیقه با هم مخلوط می‏شوند. در طی این مدت دمای مخلوط تا حدود C ْ30 بالا می‏رود. دراین مرحله ویسكوزیتة مخلوط حدود Pas 30-20 می‏باشد. پس از اینكه عمل مخلوط سازی با تمام رسید مادة تغلیظ كننده (Thickener) اضافه گردیده و بسرعت طی مدت زمان حدود 5 دقیقه با بقیة اجزاء مخلوط می‏گردد. در این مرحله خمیر آماده است و جهت تلفیق با الیاف به ماشین SMC منتقل می‏گردد.

 

دراینجا خمیر تهیه شده با ضخامت معین بر روی یك فیلم پلی اتیلنی ( با پهنای یك متر و ضخامت mm 20-15) كه از رول فیلم بر بستر متحرك دستگاه باز می‏شود ریخته می‏شود. سرعت حركت این فیلم بین m/min 9-5 می‏باشد. این فیلم از زیر دستگاه برش الیاف عبور می‏كند و الیاف بلند به طولهای mm 25 بریده شده و با سرعتی كه درصد حجمی مورد نظر را فراهم سازد روی فیلم آغشته به خمیر بصورت راندم می‏نشینند. این فیلم بهمراه فیلم دیگر كه فقط خمیر روی آن ریخته شده و فاقد الیاف است با هم ساندویچ شده و از یكسری غلطك عبور می‏كنند. این غلطك‎ها باعث آغشتگی الیاف به رزین، خروج هوا از آمیزه و همچنین تنظیم ضخامت ورق و در نتیجه تنظیم تركیب درصد الیاف می‏شود. در انتها ساندویچ تهیه شده بر روی یك غلطك بصورت رول جمع‏آوری می‏گردد و در یك فیلم نایلون یا سلوفان پیچیده شده تا از فرار مونومر جلوگیری شود. این رول سپس به محیطهای كنترل از لحاظ دمائی منتقل شده تا مرحله تغلیظ شدن در آن سپری شود. در مرحله تغلیظ اجازه داده می‏شود تا ویسكوزیته تركیب به حدی برسد كه ورق SMC براحتی قابل جابجائی، برش و قالبگیری باشد.

 

وجود پركننده باعث بهبود كیفیت سطح قطعه شده و تغییرات ابعادی (انقباض) قطعه را كه ناشی از پخت رزین است كاهش می‏دهد. همچنین تأثیر عمده‎ای در كاهش قیمت تمام شدة محصول دارد.
درصد وزنی پركننده در آمیزه بستگی به نوع پركننده، خواص رئولوژیكی رزین و درصد الیاف دارد. بطور كلی میزان پركننده باید در حدی باشد كه خیس شدگی مناسب سطح الیاف با رزین را مانع نشده و جریان رزین را در قالب دچار اشكال نكند. هر چه درصد الیاف بیشتر باشد نسبت پركننده به رزین كمتر می‏شود. بطوریكه نسبت پركننده به رزین برای آمیزه‎های قالبگیری ورقه‎ای با 30%، 50% و 65% الیاف به ترتیب 5/1، 5/0 و صفر باشد.
آغازگر نقش شروع واكنش پخت را به عهده دارد. بطور معمول آغازگرهای مورد استفاده در آمیزه‎های قالبگیری رزین پلی استر، پراكسیدهای آلی با فرمول عمومی ROOR می‏باشد كه در شرایط دمائی خاص به رادیكالهای مربوط (ROo) تجزیه گشته و این رادیكال‎ها با حمله به نواحی غیر اشباع در زنجیرة پلیمری منجر به پخت رزین می‏گردند.
معمول‎ترین آنها ترت بوتیل پربنزوات (TBPB) و 1و1-دی (ترت بوتیل پراكسی) سیلكوهگزان می‏باشند كه در دمای قالبگیری 140o-160 ° C بكار گرفته می‏شود. برای كم كردن زمان قالبگیری و همچنین دمای قالبگیری از پراكسیدهای فعال‏تر مانند t – Butyl Peroctoate استفاده می‏شود. البته بكارگیری چنین سیستم‎هائی منجر به كوتاه‎تر شدن عمر نگهداری ورقه‎های SMC می‏شود. برای كاهش زمان پخت می‏توان از سیستم آغازگر دوتایی نیز استفاده كرد. در این صورت به آغازگر در دمای بالا درصدی از آغازگر با دمای پائین اضافه می‏شود.
در حین تهیة تركیب قالبگیری و در مدت ذخیره سازی آن امكان آغاز تدریجی واكنش پخت رزین وجود دارد. نقش جلوگیری كننده‎ها، ممانعت از شروع واكنش پخت از آغاز تهیه تا پایان ذخیره سازی تركیب می‏باشد. این مواد از خانوادة تركیبات كینونی می‏باشد و در مقادیر بسیار كم (حدود ?.?? %) به فرمولاسیون اضافه می‏شوند. هیدروكینون و پارا بنزوكینون از مواد معمول بدین منظور می‏باشند. وجود این مواد در فرمولاسیون سرعت پخت و در نتیجه افزایش ویسكوزیته را در مراحل اولیه قالبگیری كاهش می‏دهد. این امر به بهبود جریان آمیزه و پرشدن قالب كمك می‏كند و لذا از بروز نقایص چون پر نشدن كامل قالب و ایجاد فضاهای خالی (Void) در قطعه جلوگیری می‏نماید.
در هنگام قالبگیری، ورق SMC می‏باید براحتی قابل انتقال به داخل قالب و برش به اندازه‎های مورد نیاز باشد. نقش تغلیظ كننده افزایش ویسكوزیته آمیزه به اندازه‎ای است كه شرایط مورد نظر را فراهم سازد. در واقع عمل تغلیظ خمیر رزین را از مایعی با ویسكوزیتة حدود Pas 30 به ماده‎ای چرم – مانند با ویسكوزیتة در محدودة Pas 105-104 تبدیل می‏نماید. در این شرایط آمیزة غیر چسبنده بوده و قابلیت انعطاف دارد. تغلیظ كننده‎های معمول برای رزین پلی استر غیر اشباع، اكسیدها و هیدرواكسیدهای فلزات گروه I IA مانند CaO، Mg(OH)2، MgO می‏باشند. عقیده براین است كه افزایش ویسكوزیته رزین بدلیل واكنش یون فلزی با گروههای كربوكسیلیك انتهائی موجود در زنجیرة پلیمری و تشكیل زنجیرها و كمپلكس‏های با جرم ملكولی بالاتر است. نوع، میزان و اندازة ذرة تغلیظ كننده و همچنین شرایط رطوبت و دمای نگهداری SMC بر روند افزایش ویسكوزیته در طی فرآیند تغلیظ و همچنین ویسكوزیتة نهائی تركیب اثر دارند.
ویسكوزیته نهائی ورقة SMC در كیفیت قطعه قالبگیری شده نقش بسزائی دارد و باید در محدودة خاصی باشد كه بین 106 ´ 50 و106 ´ 130 سانتی پواز است. در طی فرآیند قالبگیری ورقه SMC ، پیوندهای تشكیل شده در عمل تغلیظ بدلیل افزایش حرارت شكسته شده و ویسكوزیتة آمیزه كاهش یافته بگونه‎ای كه در قالب جاری می‏شود و آنرا پر می‏كند. بدنبال آن رزین شروع به ژل شدن نموده كه افزایش سریع ویسكوزیته را شاهد خواهیم بود.

تركیبات قالبگیری DMC، BMC
این تركیبات بمنظور استفاده از فر‌آیندهای اتوماتیك‏تر برای قالبگیری سیستم‎های رزینی توسعه یافته‏اند. این مواد تركیبات خمیری شكل بوده كه به طور ناپیوسته در مخلوط ساز ژاكت دار با تیغه Z یا زیگما تولید می‏گردند. مخلوط ساز متشكل از دو ظرف یكسان U -شكل از جنس فولاد زنگ نزن بوده كه درون هر ظرف تیغه‎ای وجود دارد. این تیغه‎ها در جهت مخالف هم چرخش دارند. ظرفیت این مخلوط سازها بین چند كیلوگرم تا حدود 10 تن می‏باشد.
DMC مخلوطی است از الیاف شیشه بریده شده و خمیری از رزین پلی استر غیر اشباع كه با افزودنی‏های مختلف پر شده است. تركیب نمونه‏ای از این خمیر در جدول 6 آورده شده است.

تركیب درصد نمونه‏ای از خمیر DMC

ماده مقدار جزئیات
رزین پلی استر غیر اشباع ??? رزین ارتوفتالیك با ویسكوزیته 10سانتی‌پویز
افزودنی ضد جمع شدگی ??-?? محلول ??? وزنی از ماده‌ای مانند پلی استایرن در استایرن
پرکننده ???-??? کربنات کلسیم
روان ساز ?-? استئارات روی و کلسیم
آغازگر ?-? ترشیو بوتیل پربنزوئات
رنگدانه ??-? رنگدانه‌های معمول


تولید DMC معمولاً در درجه حرارت اتاق انجام می‏شود هر چند امكان گرم كردن یا سرد كردن مخلوط از طریق گردش روغن در ژاكت مخلوط ساز وجود دارد. در فرآیند تولید ابتداء مواد پودری وزن گردیده و بمدت یك دقیقه با هم مخلوط می‏شوند. رزین و دیگر مواد افزودنی اضافه شده و مخلوط سازی بمدت 30-15 دقیقه ادامه می‏یابد. در طی این مدت می‏توان مخلوط سازی را بمنظور پاك سازی دیوارة ظرف متوقف نمود. پس از هموژن شدن مخلوط الیاف تقویت كننده بتدریج اضافه شده و با مخلوط آبكی رزین مخلوط می‏شوند. این عمل حدود 5 دقیقه بطول می‏انجامد و هدف آن صرفاً توزیع مناسب الیاف در سراسر رزین است. برای مخلوط سازهای با تیغة Z یا زیگما فاصله بین تیغه و دیوارة ظرف در محدودة 3 تا 12 میلی متر است. هر چه این فاصله كمتر باشد عمل مخلوط سازی بهتر صورت می‏گیرد اما احتمال آسیب رساندن به الیاف بیشتر می‏شود. نهایتاً تركیب حاصله در فیلم‎هائی كه مانع از تبخیر مواد فرار می‏شوند بسته ‏بندی گردیده و یا بصورت رشته اكسترود شده و در بشكه‏ های خاص نگهداری می‏شوند.
BMC عموماً به تركیبی اطلاق می‏گردد كه بر پایه رزین ایزوفتالیك است و همچنین عمل تغلیط‏سازی در آن بوسیله MgO صورت می‏گیرد. عمل تغلیظ‏سازی می‏تواند میزان پركننده را تا phr 100 تقلیل دهد و لذا امكان افزایش میزان تقویت كننده را فراهم سازد. كاهش میزان پركننده در BMC ظاهر سطحی بهتری را نسبت به DMC برای آن فراهم می‏سازد.

نمونه ‏های از تركیبات قالبگیری BMC و DMC

قالبگیری فشاری آمیزه ‎‏های قالبگیری:
بمنظور قالبگیری آمیزه‏های
BMC، DMC، SMC می‏توان از قالبگیری فشاری استفاده كرد. مراحل كلی فرآیند را می‏توان بصورت زیر بیان نمود.
مرحلة اول
: در این مرحله آمیزه باید باندازة مورد نظر در قالب قرارداده شود. آمیزة DMC، BMC  را می‏توان پس از وزن نمودن بصورت توپ گرد درآورد و در وسط قالب قرار داد. آمیزة SMC را می‏توان بصورت لایه‏های مختلف برید و بگونه‏ای در قالب چید كه حدود %80-70 سطح قالب پوشانده شود.
مرحلة دوم
: قسمت بالائی قالب (فك متحرك) بسرعت پائین آورده می‏شود. تا در تماس با سطح مواد قرار گیرد. سپس سرعت كم می‏شود و بآرامی قالب بطور كامل بسته می‏شود. سرعت بسته شدن قالب اهمیت دارد، چرا كه سرعت بالا منجر به بدام افتادن هوا در قطعه و سرعت پائین منجر به پخت رزین و احتمال پرنشدن قالب می‏شود.
مرحلة سوم
: در این مرحله و پس از بسته شدن قالب برای مدتی قطعه در قالب نگه داشته می‏شود تا مراحل پخت رزین با تمام برسد. سپس قالب باز شده و قطعة پخت شده بوسیله میله‎ های خارج كننده به بیرون رانده می‏شود.
سیكل قالبگیری بستگی به سیستم رزین-‎آغازگر، ضخامت قطعه و پارامترهای دیگر دارد اما بطور نمونه می‏توان گفت كه در حدود 45 ثانیه بازای هر میلی متر ضخامت در درجه حرارت بین
°C 160-120 و فشار بین psi، 1000-200 می‏باشد.
موارد زیر می‏توانند در كیفیت قطعه حاصله مؤثر باشند.

-        پیش حرارت دهی مواد قالبگیری
-        قالبگیری در محیط خلاء
-        پوشش دهی درون قالبی




طراحی وب سایتفروشگاه اینترنتیطراحی فروشگاه اینترنتیسیستم مدیریت تعمیر و نگهداریسامانه تعمیر و نگهداری PM سامانه جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم مدیریت کلان IT طراحی وب سایت آزانس املاک وب سایت مشاورین املاک طراحی پورتال سازمانی سامانه تجمیع پاساژ آنلاین پاساژ مجازی

نام : *

پیغام : *

 

سامانه جمع آوری شناسنامه کامپیوتر تجمیع
طراحی پرتال سازمانی - بهبود پورتال
طراحی فروشگاه اینترنتی حرفه ای بهبود