اخبار
منبع : ایران دانش

گوگل به‌دنبال بازطراحی شیوه نمایش نتایج در موتور جستجوی دسکتاپ است

1
www.zoomit.ir
 

ماتروکس در توسعه‌ سری جدید کارت‌های گرافیکی با انویدیا همکاری می‌کند

1
www.zoomit.ir
 

مایکروسافت نسخه‌‌ پیش‌نمایش سیستم عامل اندرویدی surface duo را منتشر کرد

1
www.zoomit.ir
 

تمدید مهلت ارسال مقاله به همایش ملی "برنامه درسی و مسائل اجتماعی"

مهلت ارسال مقاله به همایش ملی "برنامه درسی و مسائل اجتماعی" تا 10 بهمن ماه تمدید شد.

به گزارش ایسنا،  همایش ملی برنامه درسی و مسائل اجتماعی از سوی دانشگاه علامه طباطبایی و با همکاری انجمن مطالعات برنامه درسی ایران 30 بهمن ماه 1398 در دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار می‌شود.

محورهای این همایش، برنامه درسی و شهر و برنامه درسی و خانواده است.

بنا بر اعلام روابط عمومی این همایش، حضور کلیه اساتید، دانشجویان و پژوهشگران دانشگاهی در همایش برنامه درسی و مسائل اجتماعی آزاد است.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

بازیافت بتن، راهکاری برای کاهش آسیب به منابع طبیعی

بشر از زمانی که به دنبال یادگرفتن کشاورزی، ساکن شدن را برگزید، همواره به ساخت‌وساز اماکن مختلف پرداخته است. اما پس از هزاران سال، به نظر می‌رسد این تلاش، به ایجاد آسیب‌هایی در محیط زیست و منابع طبیعی انجامیده و بر همین اساس بازیافت مصالح ساختمانی، یکی از روش‌هایی است که بشر امروزی برای دفع آسیب‌های فوق به آن می‌اندیشد.

به گزارش ایسنا، امروزه بر کسی پوشیده نیست که سرعت بهبود و پیشرفت‌های صنعتی بشر در سطح جهانی، تأثیرات مخرب زیادی بر روی محیط زیست داشته و تا حد مخاطره‌آمیزی تعادل و پایداری محیط زیست را تحت تأثیر قرار داده است. بهره‌برداری بیش‌ازحد از منابع طبیعی تجدیدناپذیر به‌منظور گسترش زیرساخت‌های صنعتی و مدنی، منجر به مصرف میلیون‌ها تن از منابع طبیعی می‌شود و از سوی دیگر، تخریب ساختمان‌های قدیمی و غیرمنطبق با نیازهای بشر مدرن نیز منجر به تولید زباله‌های ساختمانی و صنعتی بسیار زیادی می‌شود.

به اعتقاد متخصصان، امروزه حجم بسیار زیاد زباله‌های ناشی از ساخت‌وسازها تبدیل به یک مشکل بزرگ برای جوامع شده است و توجه به بازیافت زباله‌ها و نخاله‌های ساختمانی برای کاهش اثرات زیست‌محیطی، از اهمیت بالایی برخوردار است. به‌کارگیری این روش، مانع افزایش نیاز به گسترش فضای دپوی زباله‌ها و نیز مانع از مصرف بیش‌ازحد مواد غیرقابل بازگشت به طبیعت می‌شود. این کار همچنین جلوی برداشت و مصرف بیش‌ازحد مواد طبیعی تجدیدناپذیر را می‌گیرد، چراکه چنین مصرفی رویه‌ای منجر به بروز اثرات نامطلوب زیست‌محیطی از قبیل تغییرات ظاهری زیاد، کاهش ضخامت لایه سطحی زمین، آلودگی هوا و منابع آب گشته است.

برای رهایی از این معضل، محققان در چهارگوشه دنیا، به دنبال انجام تحقیقات جامع در خصوص بازیافت مصالح ساختمانی و بهبود کیفیت این فرایند هستند. در همین راستا، محققان کشور ما نیز دست‌به‌کار شده و به انجام مطالعه‌ای مروری پرداخته‌اند.

در این پژوهش، محققانی از گروه مهندسی عمران دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز مطالعه‌ای را انجام داده‌اند که در آن عوامل مؤثر بر خواص مکانیکی بتن‌های بازیافتی مورد بررسی قرار گرفته است.

در این تحقیق، پژوهشگران پس از بررسی حدود 80 مقاله علمی مرتبط، مجموعه‌ای از عوامل تأثیرگذار بر خواص مکانیکی بتن‌های بازیافتی را در شش گروه دسته‌بندی کرده و سپس سه خاصیت مقاومت فشاری، مقاومت کششی و ضریب ارتجاعی این بتن‌ها تحت تأثیر تغییرات روی‌داده در هر یک از این عوامل را مشخص کرده‌اند.

نتایج بررسی‌های این محققان نشان داد که نوع، اندازه و کیفیت سنگ‌دانه‌های بازیافتی در تعیین سطح جایگزینی مصالح بازیافتی در بتن بسیار مؤثرند.

به گفته سید فتح اله ساجدی، دانشیار و پژوهشگر گروه مهندسی عمران دانشکده فنی مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی اهواز و همکارش، «شرایط عمل‌آوری، مواد کاهنده آب و مواد موسوم به مواد پوزولانی گرچه در بهبود خواص مکانیکی بتن‌های بازیافتی مؤثرند، اما نمی‌توانند از تأثیر نامطلوب افزایش جایگزینی مصالح بازیافتی بر خواص مکانیکی بتن بکاهند. در زمینه تأثیر سن بر خواص مکانیکی بتن‌های بازیافتی نیز، اجماع نظر این است که برخی از این خواص همانند بتن‌های معمولی است».

ساجدی و همکارش برای انجام این تحقیق، عواملی چون میزان جایگزینی سنگ‌دانه‌های بازیافتی، تأثیر شرایط عمل‌آوری بر خواص مکانیکی، مواد کاهنده آب، مواد پوزولانی (مواد سیلیسی یا آلومینو سیلیسی مشابه خاکستر آتشفشانی ریزدانه که دارای قابلیت سیمانی شدن کم یا هیچ هستند)، بهبود خواص مکانیکی با افزایش سن بتن و روش‌های اشباع حفرات سنگ‌دانه‌های بازیافتی را مورد بررسی دقیق قرار دادند.

آن‌ها بر اساس یافته‌های خود معتقدند: «بررسی شرایط عمل‌آوری نشان می‌دهد که رفتار بتن‌های بازیافتی همانند بتن- های معمولی است. در زمینه تأثیر مواد کاهنده آب نیز مشخص شد که افت مقاومت ناشی از افزایش درصد جایگزینی‌ها متأثر از مواد فوق روان کننده نیست و استفاده از مواد پوزولانی نیز قادر به کنترل کاهش خواص مکانیکی بتن‌های بازیافتی در اثر افزایش سطح جایگزینی‌ها نیست».

به‌علاوه طبق این نتایج، «در زمینه روش اشباع حفرات سنگ‌دانه‌های بازیافتی جهت ساخت بتن‌های بازیافتی، استفاده از روشی به نام جبران آب جذب‌شده، نسبت به سایر روش‌های مرسوم، نتایج مطلوب‌تری را به دست خواهد داد».

این یافته‌ها به‌صورت یک مقاله علمی پژوهشی در نشریه «مهندسی سازه و ساخت» وابسته به انجمن مهندسی سازه ایران به چاپ رسیده‌ است.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

عایق رطوبتی کوپلیمری mci تولید شد

عایق رطوبتی کوپلیمری mci در پارک علم و فناوری البرز جهاددانشگاهی تولید شد.

به گزارش ایسنا، شرکت دانش بنیان تولید کننده این محصول به عنوان تولیدکننده مواد شیمیایی صنعت ساختمان با تمرکز بر مواد عایق بندی توانسته مورد تایید معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری قرار گرفته و محصول عایق رطوبتی کوپلیمری mci را تولید کند.

مهندس موسوی پورمهرام، مدیرعامل این شرکت درباره محصول تولیدی این شرکت دانش بنیان گفت: عایق رطوبتی کوپلیمری mci یک عایق دوجزیی و سرد اجرا است که جایگزین ایزوگام و قیرگونی می‌شود.

وی افزود: این عایق قابلیت استفاده روی تمام مصالح ساختمانی را داراست و برای آب بندی استخر، روف گاردن و بام سبز، فلاور باکس، مخازن آب شرب، مخازن و سپتیک فاضلاب، پارکینگ و زیرزمین، بام، تراس و بالکن و غیره قابل استفاده است.

وی با اشاره به این که در حال حاضر این عایق در پارک علم و فناوری البرز در حال تولید است و به تمام نقاط ایران قابل ارسال است، اظهار کرد: ایده تولید عایق رطوبتی mci در سال 93 به مرحله فرمولاسیون رسید و از سال 94 تولید این عایق به صورت رسمی شروع شد. این محصول به صورت مهندسی معکوس با استفاده از منابع و مواد اولیه داخلی و به صورت یک کار گروهی میان رشته ای متشکل از فارغ التحصیلان فیزیک، شیمی، زمین شناسی و عمران فرموله شده است.

موسوی پورمهرام افزود: این شرکت با استفاده از تسهیلات دریافتی از صندوق کارآفرینی امید، صندوق توسعه فناوری های نوین و صندوق نوآوری و شکوفایی تجهیز شد و طرح تجاری سازی آن پیاده شد.

مدیرعامل این شرکت دانش بنیان خاطرنشان کرد: با توجه به این که نمایشگاه قیر و آسفالت و عایق ها یک نمایشگاه تخصصی است استقبال عمومی از غرفه و محصولات ما خوب بود و امیدواریم با شرکت در این نمایشگاه ها، حلقه مشتریانمان گسترده‌تر شود.

مدیر این شرکت مستقر در پارک علم و فناوری البرز درباره موفقیت های این شرکت خانوادگی نیز گفت: با ارایه طرح تولید عایق رطوبتی mci به عنوان طرح برترکارآفرینی استان البرز(پس از داوری صورت گرفته) به این جشنواره ورود پیدا کردیم و در نهایت در داوری پایانی جشنواره به عنوان یکی از برترین طرح‌های کارآفرینی کشور موفق به دریافت لوح تقدیر و جایزه ی نقدی از طرف سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح شد.

وی افزود: تا کنون به واسطه حضور در پارک علم و فناوری البرز از تسهیلاتی از این مجموعه و صندوق توسعه فناوری های نوین معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری اقدام کرده‌ایم.

موسوی پورمهرام در پایان گفت: تشکیل تیم های میان رشته ای، شناسایی نیازهای صنعتی و ارتباط موثر با صنعتگران فعال در رشته ی تحصیلی شان و در نهایت اقدام به طراحی و تولید محصولات بر بنیان دانش و فناوری در قالب یک کسب و کار موفق از راهکارهایی است که می تواند دانش آموختگان را به سوی موفقیت و ایجاد کسب و کار هدایت کند.

بنا بر اعلام روابط عمومی جهاددانشگاهی، پارک علم و فناوری البرز در حال حاضر بیش از 170 شرکت دانش بنیان و فناور را مورد پذیرش و حمایت قرار داده است و از آنها در زمینه های مختلف حمایت می کند.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

برترین‌های علوم مهندسی کشور تجلیل می‌شوند

نکوداشت شانزدهمین دوره روز مهندسی و مراسم هشتمین دوره تجلیل از چهره‌های برگزیده مهندسی کشور، 5 اسفند 1398 در فرهنگستان علوم برگزار می‌شود.

به گزارش ایسنا، 'دکتر مجیدرضا آیت‌الهی، استاد دانشگاه علم و صنعت ایران، نامزد شاخه مهندسی مکانیک'،‌ 'دکتر امیرحسین کوکبی، استاد دانشگاه صنعتی شریف، نامزد شاخه مهندسی مواد و معدن'، 'دکتر داریوش مولا، استاد دانشگاه شیراز، نامزد شاخه مهندسی شیمی' و 'دکتر فریدون کیانفر، استاد دانشگاه صنعتی شریف، نامزد شاخه مهندسی صنایع' از سوی فرهنگستان علوم  به عنوان استادان برجسته گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم تقدیر می‌شوند.

'مهندس جمشید بردبار، نامزد شاخه مهندسی برق و کامپیوتر'، 'دکتر رامین خسروخاور، نامزد شاخه مهندسی شیمی' و 'مهندس علیرضا مقصودی، نامزد شاخه مهندسی مواد و معدن' از جمله مهندسان برجسته این دوره هستند که از سوی فرهنگستان علوم تعیین شده و مورد تقدیر قرار می‌گیرند.

پژوهشگران جوان برجسته این دوره از گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم شامل 'دکتر بهنام محمدی ایواتلو، دانشیار دانشگاه تبریز، نامزد شاخه مهندسی برق و کامپیوتر'، 'دکتر میرسامان پیشوایی، دانشیار دانشگاه علم و صنعت ایران، نامزد شاخه مهندسی صنایع'، 'دکتر فرزاد خدابخشی، استادیار دانشگاه تهران، نامزد شاخه مهندسی مواد و معدن '، 'دکتر ماشاءالله رضا کاظمی، دانشیار دانشگاه صنعتی شاهرود، نامزد شاخه مهندسی شیمی' و 'دکتر تورج نصرآبادی، دانشیار دانشگاه تهران، نامزد شاخه مهندسی محیط زیست و انرژی' هستند.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

دادسرای ویژه روحانیت به تکلیف شرعی و قانونی خود عمل کند

رییس مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در واکنش به آتش زدن کتاب معتبر "هریسون"، این اقدام را وهن اسلام و اهانت به مقدسات تلقی کرد و اقدامات این پزشک نما را مداخله آشکار در امور پزشکی و دارویی و قابل تعقیب کیفری دانست.

دکتر محمود عباسی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه در شگفتم که چرا مسئولان قضایی با اقدامات مجرمانه چنین افرادی برخورد نمی‌کنند، اظهار کرد: دادستان ویژه روحانیت در قبال اعمال مجرمانه چنین افرادی مسئولند و باید پاسخگوی مردم باشند.

 معاون حقوق بشر و امور بین‌الملل وزیر دادگستری ادامه داد: سالهاست که تبریزیان(فردی که اقدام به آتش زدن کتاب هریسون کرده است) به مداخله آشکار در امور پزشکی و دارویی می‌پردازد و متاسفانه مسئولان قضایی در قبال شکایات و پرونده‌های متشکله علیه وی مماشات می‌کنند که شاید نگرانی آنان ناشی از ملبس بودن تبریزیان به لباس روحانیت باشد. با چه زبان و منطقی باید به مسئولان گفت که طبق ماده یک قانون مربوط به مقررات پزشکی  و دارویی اقدامات کسی که فاقد مدرک پزشکی از دانشگاه و پروانه اشتغال به حرفه پزشکی از وزارت بهداشت یا دانشگاه‌های علوم پزشکی است مجرمانه و طبق ماده 3 اصلاحی همین قانون قابل تعقیب کیفری است، حتی اگر مرتکب آن، فردی قدیس و روحانی باشد. اگر چُنین فردی به شرع  اعتقاد داشت در جامعه دینی و اسلامی از خط قرمز قوانین عبور نمی‌کرد و با اقدامات غیرقانونی خود جان بیماران را به مخاطره نمی‌انداخت.

رییس انجمن علمی حقوق پزشکی ایران با اشاره به علت آتش زدن یک کتاب معتبر علمی توسط یک روحانی، گفت: بدون تردید بی‌تفاوتی جامعه و مسئولان در قبال اقدامات غیرقانونی چنین افرادی موجب گستاخی آنان شده است. متاسفانه سالهاست این روحانی پزشک نما با انتساب برخی مسائل به مذهب که نوعاً هم پایه و اساس علمی ندارد، موجب وهن اسلام شده و شکایات و پرونده‌های متشکله هم راه بجایی نبرده است در حالیکه مسئولان رسمی کشور طب سنتی را به طب ایرانی منتسب می‌کنند اصرار چنین افرادی به انتساب این موارد به مذهب بنظر می‌رسد به منظور سواستفاده از جهل مردم صورت می‌گیرد.

این قاضی سابق دادسرای پزشکی و دارویی تهران در ادامه افزود: آتش زدن یک کتاب درسی و مرجع پزشکی با هیچ عقل و منطقی سازگاری ندارد و ارتکاب آن توسط یک روحانی موجب وهن اسلام است آن هم اسلامی که پیامبرش به مسلمانان تاکید می‌کند علم را فرا گیرید ولو اینکه در چین باشد. داروهای دست سازی که این فرد پزشک نما به بیماران  می‌دهد علاوه بر اینکه آنان را از معالجه معمول بازمی‌دارد عمدتاً داروهایی فاسد و غیر قابل مصرف و عمدتاً مضر و غیر استاندارد است که تولید و عرضه آن جرم و قابل مجازات است.

وی در پاسخ به این سئوال که برای برون رفت از این چالش‌هایی که جامعه اسلامی را تهدید می‌کند چه باید کرد،  گفت: ما در این زمینه‌ها به روشنگری دینی نیازمندیم. فاجعه‌ای که در طول تاریخ جهل مقدس بر سر دین آورده است از همه فجایع بالاتر است. در پایان همه دوستان را به مطالعه کتاب روشنگری دینی 'فاجعه جهل مقدس' اثر دانشمند فرهیخته حضرت آیت الله جناب آقای دکتر محقق داماد توصیه می‌کنم.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

ماهواره‌های "اسپیس‌ایکس" به رنگ سیاه درمی‌آیند

شرکت "اسپیس‌ایکس" قصد دارد برای پیشگیری از اختلال در تصاویر فضایی، ماهواره‌های خود را به رنگ سیاه درآورد.

به گزارش ایسنا و به نقل از بیزینس‌اینسایدر، شرکت 'اسپیس‌ایکس'(spacex) قصد دارد پژوهش‌های انسانی را در مورد فضا به صورت جدی پیش ببرد.

اسپیس‌ایکس در میان پرتاب موشک‌ها و برنامه‌ریزی برای سکونت در مریخ، یک پروژه با محوریت زمین نیز دارد. هدف از این پروژه موسوم به 'استارلینک'(starlink)، پرتاب 42 هزار ماهواره به مدار اطراف زمین است تا با کمک داده‌های این ماهواره‌ها، دستیابی به اینترنت در مناطق دورافتاده جهان نیز امکانپذیر شود. اسپیس‌ایکس در نخستین ماموریت سال 2020 خود، 60 ماهواره را به صورت همزمان به مدار پرتاب کرد. این شرکت در حال حاضر، 180 ماهواره در مدار دارد و برای پرتاب ماهواره‌های جدید در سال جاری برنامه‌ریزی می‌کند.

افزایش ناگهانی ماهواره‌های استارلینک، با خشم ستاره‌شناسان حرفه‌ای و تازه‌کار روبرو شده است زیرا این ماهواره‌ها، خطوط روشنی را در تصاویر نجومی به جا می‌گذارند.

'اسپیس‌ایکس' برای این مشکل، راه‌حلی دارد. این شرکت تصمیم گرفته تا نسل بعدی ماهواره‌های خود را به رنگ سیاه درآورد. 'ایلان ماسک'(elon musk)، مدیرعامل اسپیس‌ایکس در یک توئیت قول داد که قصد ندارد مانع اکتشافات جدید شود و یا ماهیت آسمان شب را تغییر دهد.

ضمانت ماسک، تاثیری در تسکین ترس‌های جامعه ستاره‌شناسی نداشته است و آنها در یک نامه قانونی اظهار داشتند که تایید این پروژه توسط 'کمیسیون فدرال ارتباطات آمریکا'(fcc)، به نقض قوانین محیطی منجر خواهد شد.

اعلام تصمیم اسپیس‌ایکس برای سیاه کردن ماهواره‌ها، با تعجب و واکنش متخصصان روبرو شد. 'جورجیو ساوینی'(giorgio savini)، مدیر 'رصدخانه دانشگاه لندن'(ucl observatory) گفت: تصمیم برای سیاه کردن یک ماهواره، کاری نیست که بتوان آن را به سادگی انجام داد.

یکی از بزرگترین مشکلات سیاه کردن ماهواره، تنظیم گرما است. رنگ سیاه، گرمای خورشید را جذب می‌کند و دمای ماهواره را بالا می‌برد. سپس ماهواره با ورود به سایه زمین، خنک می‌شود. این تغییر دما در فضا، شرایط خوب و مطلوبی نخواهد بود.

اسپیس‌ایکس هنوز واکنشی نسبت به این نظرات نداشته است.

انتهای پیام            

www.isna.ir
 

استفاده از فناوری تولید خارج رحمی جنین با استفاده از تکنیک اخذ سونوگرافیک تخمک از گاو زنده

تفاهم‌نامه‌ جهاد دانشگاهی و سازمان اوقاف امور خیریه با موضوع استفاده از فناوری تولید خارج رحمی جنین با استفاده از تکنیک اخذ سونوگرافیک تخمک از گاو زنده امضا شد.

به گزارش ایسنا، دکتر حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی در این جلسه که صبح امروز (یکشنبه، 6 بهمن) در سازمان اوقاف و امور خیریه برگزار شد، گفت: مقام معظم رهبری با اشاره به کلام ارزشمند حضرت علی(ع) فرمودند غربی‌ها با علم و فناوری به قدرت رسیدند و حالا از به دست آمدن آن توسط کشورهای دیگر احساس خطر می‌کنند. ما در جهاد دانشگاهی با توجه به آن چه در اصول دینی‌مان توصیه شده و از آن جایی که جمهوری اسلامی برای اقتدار و پیشرفت خود باید به علم و فناوری تکیه کند سعی کردیم در این راستا فعالیت کنیم.

وی افزود: خوشحالیم که دکتر خاموشی، ریاست سازمان اوقاف نیز به اهمیت موضوع تفاهم‌نامه توجه دارند.

طیبی با بیان این که ما فعالیت اصلاح نژاد گاو را در سطح ملی و بین‌المللی نیز دنبال می‌کنیم، اظهار کرد: در شرق آسیا با برخی کشورها در همین رابطه صحبت کرده‌ایم و مورد استقبال هم قرار گرفته است. علاقمندیم که این فعالیت توسعه پیدا کند تا بخشی از مشکلات کشور برطرف شود.

برنامه‌ریزی برای اصلاح گاومیش و شترهای دوکوهانه

در ادامه این نشست، دکتر محمدرضا پورعابدی، معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی با اشاره به اهمیت امنیت غذایی برای استقلال کشورها گفت: تامین‌ دام‌های گوشتی و تولید کره از چالش‌هایی است که در این حوزه وجود دارد. هدف جهاد دانشگاهی در طرح‌های فناورانه‌ای که به مقام معظم رهبری هم ارائه دادند این بوده که طی دو سال کشور را از این جهت بی‌نیاز کنند.

وی افزود: امیدواریم با مشارکتی که از سوی اوقاف رخ می‌دهد این تفاهم‌نامه را اجرایی کنیم. فضای خوبی در داخل و خارج کشور برای ادامه فعالیت در حوزه اصلاح نژاد دام وجود دارد. فعالیت در زمینه اصلاح گاومیش و شترهای دو کوهانه نیز از پروژه‌های بعدی جهاد دانشگاهی است.

رویکرد مثبت به صادرات فناوری

در ادامه حجت‌الاسلام و المسلمین سید مهدی خاموشی، رئیس سازمان اوقاف با اشاره به همکاری اوقاف با رویان اصفهان گفت: امیدواریم تا آخر سال سه فارم از جمله فارم ملارد و فارم شهریار به بهره‌برداری برسد.

وی افزود: با ورود به حوزه صادرات بسیار موافقم چرا که ارزآوری برای کشور دارد.

خاموشی با بیان این که باید خلاهای لجستیکی در راستای اجرایی شدن این تفاهم‌نامه پر شود گفت: ما تلاش می‌کنیم آن امکاناتی که از لحاظ سخت‌افزاری نیاز است را در اختیار جهاد دانشگاهی قرار دهیم.

در بخش دیگری از این نشست، مهدی پندار، معاون بهره‌برداری اقتصادی سازمان اوقاف و امورخیریه با اشاره به ابلاغ 19 بندی مقام معظم رهبری به سازمان اوقاف در خصوص نحوه مدیریت موقوفات گفت: امضای تفاهم‌نامه با جهاد دانشگاهی نیز در راستای بیانات مقام معظم رهبری است. انعقاد این تفاهم‌نامه دو بعد اساسی دارد که بعد داخلی آن تکثیر و تولید نژادهای دامی است و بعد خارجی آن این است که کشور تا حد زیادی غنی می‌شود و از واردات دام زنده بی‌نیاز می‌شویم.

وی با بیان این که تمامی مراحل مربوط به پتنت به خوبی طی شده، گفت: شرکت مشترکی که یک شرکت پژوهشی و دانش‌بنیان است زیر نظر صندوق پژوهش و فناوری اوقاف فعالیت خواهد کرد. ایستگاه اصلی این فعالیت‌ها ملارد است و ان‌شاءالله کار در مزرعه بزرگ شهریار نیز ادامه پیدا کند و در استان گلستان پی‌ گرفته شود.

براساس آن چه در متن تفاهم‌نامه آمده، موضوع تفاهم نامه اصلاح نژاد گاوهای گوشتی و شیری و دو منظوره از طریق تولید خارج رحمی جنین با استفاده از تکنیک اخذ سونوگرافی که تخمک از گاو زنده ، راه اندازی آزمایشگاه و فضاهای کاری تولید آزمایشگاه جنین در گاوداری متعلق به اوقاف توسط پژوهشگاه پس از آماده سازی فضاهای کاری مورد نیاز توسط اوقاف با هدف تولید حداقل 2000 جنین در ماه، تولید آزمایشگاهی جنین منجمد گاو و گوساله ممتاز از نژادهای گاو مورد توافق طرفین، اجرای برنامه‌ها و فعالیت‌های مشترک علمی ، تجاری و صنعتی در زمینه استفاده از فناوری‌های نوین در حوزه‌ی علوم دامی، همکاری در زمینه تولید و فروش محصولات بیولوژیک موثر در تولید و تولید مثل دام، همکاری در زمینه تولید و فروش مواد و تجهیزات آزمایشگاهی و صنعتی مورد نیاز گونه‌های دامی، همکاری در زمینه‌ی واردات و صادرات مواد، تجهیزات آزمایشگاهی و صنعتی و فرآوردهای بیولوژیک مورد نیاز گونه‌های دامی و همچنین همکاری در برگزاری کارگاه‌ها و سمینارهای آموزشی و ترویجی مشترک بر اساس توافق فی مابین است.

این تفاهم نامه بین جهاد دانشگاهی به نمایندگی دکتر حمید رضا طیبی و سازمان اوقاف و امور خیریه به نمایندگی حجت‌الاسلام و المسلمین سید مهدی خاموشی امضاء شد و مدت اعتبار آن از تاریخ تایید به مدت 5 سال خواهد بود  و در صورت توافق طرفین قابل تمدید است.

به منظور اجرایی شدن این تفاهم نامه، شورایی متشکل از نمایندگان تام‌الاختیار جهاد دانشگاهی و اوقاف تشکیل می‌شود که وظایف این شورا مشخص کردن موضوعات همکاری ، تهیه پیش نویس قرار داد مربوط به آن و تدوین راهکارهای اجرایی پیشنهادی برای هر موضوع خواهد بود.

وظایف جهاد دانشگاهی بر اساس این تفاهم نامه معرفی دو نفر نماینده تام‌الاختیار جهت تشکیل شورای موضوع ماده چهار تفاهم نامه و ارسال اطلاعات مورد نیاز جهت ارزیابی دانش فنی تولید جنین توسط جهاد دانشگاهی برای شرکت ارزیابی کننده دانش فنی است.

همکاری در تدوین و انعقاد قراردادهای فی مابین مطابق به موضوع تفاهم نامه و همچنین مشاوره لازم جهت اصلاح فضاهای کاری موجود و تهیه فضاهای کاری جدید و واگذاری فناوری تولید جدید منجمد گاو به صورت انحصاری به شرکت مشترکی که بین طرفین ایجاد می‌شود نیز از جمله وظایف جهاد دانشگاهی است. علاوه بر آن جهاد متعهد می‌شود مشاوره و همکاری لازم را در تهیه و تامین تجهیزات آزمایشگاهی مورد نیاز به اوقاف ارائه کند.

بر اساس این تفاهم نامه سازمان اوقاف و امور خیریه وظیفه معرفی دو نفر نماینده تام‌الاختیار جهت تشکیل شورای مذکور را دارد . علاوه بر آن فراهم سازی امکانات، تجهیزات و زیر ساخت‌های مورد نیاز جهت اجرای پروژه‌های مشترک مصوب ، همکاری در تدوین و انعقاد قراردادهای فی مابین مطابق با موضوع تفاهم نامه ، انجام تعهدات مربوط به ویژه پرداخت به موقع هزینه‌ها و تامین منابع مورد نیاز از جمله وظایف اوقاف است. همچنین اوقاف متعهد می‌شود که تولید گوساله‌های ممتاز از طریق تکنولوژی opu  را انحصارا در قالب شرکت‌های مشترک توسعه بدهد.

طبق این تفاهم‌نامه، اوقاف متعهد می‌شود که دانش فنی انتقال یافته از جانب جهاد را به هیچ وجه در اختیار شخص یا شرکت سومی قرار ندهد و تاسیس شرکت مشترک برنامه ریزی و سرمایه گذاری برای تولید حداقل دو هزار جنین در ماه را مد نظر قرار داده و علاوه بر آن یک شرکت تخصصی در زمینه ارزیابی دانش فنی تولید آزمایشگاهی جنین گام معرفی کند.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

تولید "زهر مار" آزمایشگاهی ممکن شد

پژوهشگران "دانشگاه اوترخت"(utrecht university) هلند موفق به توسعه ارگانوئیدهای یک مار خاص شده‌اند که قابلیت تولید زهر مار را دارد.

به گزارش ایسنا و به نقل از تک اکسپلوریست، هر ساله میلیون‌ها گزارش از گزش مار در کشورهای گرمسیری و نیمه گرمسیری شنیده می‌شود. با این وجود روش‌های تولید 'ضد زهر'(antivenom) از قرن 19 تغییر نکرده‌اند. اخیرا دانشمندان با موفقیت ارگانوئیدها(اندام واره‌هایی) را از سلول‌های بنیادی مار تولید کرده‌اند که قادر به تولید زهر هستند. مطالعه آنها یک روز می‌تواند به یک روش مؤثر در ایجاد پادزهرهای آزمایشگاهی و ایجاد درمان‌های جدید مبتنی بر زهر منجر شود. ارگانوئیدها بافت‌های کشت شده سه‌بعدی کوچکی هستند که از سلول‌های بنیادی ایجاد می‌شوند.

در سال‌های اخیر دانشمندان توانسته‌اند ارگانوئیدهای بخش‌های مختلف بدن را توسعه دهند و در حال حاضر نیز دانشمندان برای اولین بار ارگانوئیدهایی را از بافت خزندگان ایجاد کرده‌اند.

دانشمندان طی این مطالعه کار خود را با تخم‌های بارور شده مار کبرا مرجانی شروع کردند. مارها قبل از مرحله برتخم‌نشینی از تخم بیرون رانده شده بودند و قطعات کوچکی از بافت اندام‌های مختلف آنها نیز استخراج شده بود. در مرحله بعد این بافت‌ها در کنار فاکتورهای رشد و ژل‌ها قرار گرفتند. دانشمندان همچنین ارگانوئیدها را از کبد مار، لوزالمعده و روده ایجاد کردند.

'هنز کلورز'(hans clevers) از 'دانشگاه اوترخت' هلند و نویسنده ارشد این مطالعه گفت: جداسازی سلول‌های بنیادی از این مارها دشوار بود. سلول‌ها به زودی شروع به تقسیم و تشکیل ساختارها کردند. ارگانوئیدهای غده سمی آنقدر سریع رشد کردند که تنها در عرض یک هفته، توانستند آنها سلول‌ها از هم جدا کرده و مجدداً بازسازی کنند و در طی دو ماه صدها ورقه از این ساختارها تولید کنند. اگر بتوان را تجاری کرد، این روش نسبت به راه تولید زهر که در حال حاضر با پرورش مارها در مزارع و شیر دادن به غدد آنها انجام می‌شود، بسیار کارآمدتر خواهد بود.

دانشمندان همچنین حداقل چهار نوع سلول جدا از ارگانوئیدهای غده سمی را شناسایی کردند. آنها تأیید کردند که پپتیدهای زهر تولید شده از نظر بیولوژیکی فعال هستند و به اجزای زهر مارهای زنده شباهت دارند.

یافته‌های این مطالعه در مجله 'cell' منتشر شد.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

جزئیات ثبت نام رشته‌های بدون آزمون سال 99 اعلام شد

مشاور عالی سازمان سنجش آموزش کشور با تاکید بر اینکه اطلاعیه مربوط به پذیرش رشته‌های بدون آزمون در کنکور سراسری سال 99 روز سه شنبه 8 بهمن ماه منتشر می‌شود، گفت: ثبت نام در این رشته ها از 20 اسفند ماه آغاز خواهد شد.

دکتر حسین توکلی در گفت و گو با ایسنا، ضمن بیان این مطلب اظهار کرد: اطلاعیه سازمان سنجش آموزش کشور در رابطه با رشته هایی که در سال 1399 پذیرش آنها صرفا بر اساس سوابق تحصیلی و بدون آزمون در کنکور سراسری سال 99 صورت می گیرد، روز سه شنبه 8 بهمن ماه 98 روی سایت این سازمان قرار خواهد گرفت.

وی در ادامه تصریح کرد: داوطلبانی که تمایل به پذیرش در این رشته ها دارند نیازی به ثبت نام و شرکت در آزمون سراسری سال 99 نخواهند داشت.

مشاور عالی سازمان سنجش آموزش کشور اظهار کرد: ثبت نام برای شرکت در پذیرش رشته هایی که صرفا براساس سوابق تحصیلی بوده و یا به عبارت دیگر بدون آزمون دانشجو می پذیرند، از طریق سایت این سازمان  از روز بیستم اسفندماه سال 98 آغاز می شود و این مهلت 31 شهریورماه 99 پایان می‌پذیرد.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

کرسی یونسکو در آموزش محیط زیست دانشگاه پیام‌نور به ثبت رسید

وزیر علوم با بیان اینکه ایران دارای 17 کرسی در زمینه‌های مختلف می‌باشد، گفت: باعث خوشحالی است که «کرسی یونسکو در آموزش محیط زیست دانشگاه پیام‌نور» به عنوان چهاردهمین کرسی به ثبت رسیده است.

به گزارش ایسنا، دکتر منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، امروز (یکشنبه) همزمان با روز جهانی آموزش محیط زیست، در پیامی به «جشنواره ملی آموزش محیط زیست» که در دانشگاه پیام نور برگزار شد، بر ضرورت نهادینه‌سازی فرهنگ محیط‌زیستی در جامعه ایران تأکید کرد.

در متن پیام وزیر علوم آمده است: مهم‌ترین هدف تشکیل کرسی‌های یونسکو، برقراری ارتباط بین دانشگاهیان، جوامع محلی و مدنی، تصمیم‌گیران و پژوهشگران برای ایجاد روش‌های ابداعانه و خلاقانه برای آموزش، اشتراک اطلاعات و دانش، تحقیقات و توسعه همکاری بین دانشگاهی و به اشتراک‌گذاری دانش به‌منظور همبستگی فکری و علمی است.

در بخش دیگری از این پیام آمده است: سهم ایران 17 کرسی در زمینه‌های مختلف می‌باشد. باعث خوشحالی است که «کرسی یونسکو در آموزش محیط زیست دانشگاه پیام‌نور» به عنوان چهاردهمین کرسی به ثبت رسیده است. اختصاص کرسی آموزش محیط‌زیست یونسکو به این دانشگاه، ظرفیت مطلوبی را برای نقش‌آفرینی در عرصه آموزش محیط‌زیست کشور فراهم نموده و دانشگاه پیام نور با توجه به ماهیت و رسالت اصلی آن در گسترش آموزش‌های مجازی در کشور، می‌تواند نقش کلیدی را در پیشبرد مدیریت سبز دانشگاهی و توسعه آموزش‌های محیط‌زیستی رسمی و غیررسمی داشته باشد و الگویی جدید را به آموزش عالی کشور ارائه نماید.

وزیر علوم در بخشی از پیام خود تاکید کرده با توجه به اینکه در سطح بین‌المللی، 26 ژانویه مصادف با 6 بهمن‌ماه به‌عنوان روز جهانی آموزش محیط‌زیست، گرامی داشته و شناخته شده است، تلاش برای معرفی نمادین این روز و پاسداشت آن، حائز اهمیت و گام مؤثری برای نهادینه نمودن این رسالت ملی و بین‌المللی است.

بدینوسیله از بانیان این جشنواره به ویژه از رئیس کرسی یونسکو در آموزش محیط‌زیست، مسئولان دانشگاه پیام نور، سازمان حفاظت محیط زیست، کمیسیون ملی یونسکو، شبکه دانشگاه‌های مجازی جهان اسلام، شهرداری تهران و سایر نهادها و سازمان‌هایی که در برگزاری این رویداد ملی مشارکت داشته‌اند، تقدیر و تشکر می‌گردد.

در بخش پایانی این پیام آمده است: امید است برگزاری این جشنواره‌ها و نشست‌ها بتواند گامی در راستای نهادینه‌سازی فرهنگ محیط‌زیستی در جامعه ایران با توجه به غنای مذهبی و ملی آن داشته و به انجام رسالت اصلی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی در قبال محیط‌زیست منجر شود.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

در صورت سفر به چین قرنطینه خواهید شد

در پی گسترش ابتلا به ویروس "کرونا" در چین، دانشگاه‌های انگلیس هشدار داده‌اند که اگر دانشجویان چینی برای جشن سال نو به کشور خود سفر کنند، بدون گذراندن دوران قرنطینه پذیرفته نخواهند شد.

به گزارش ایسنا و به نقل از گاردین، دانشگاه‌های انگلیس به تهدید دانشجویان چینی خود پرداخته‌اند که اگر برای گذراندن جشن سال نو به کشور خود سفر کنند، هنگام بازگشت به انگلیس با خطر قرنطینه شدن مواجه هستند.

در این ارتباط، دانشگاه 'چستر'(chester) گفته که به دانشجویان چینی خود هشدار داده که در صورت سفر به کشور خود، بدون گذراندن قرنطینه مجددا پذیرفته نخواهند شد.

دانشگاه‌های سراسر انگلیس به شدت شیوع ویروس 'کرونا' را زیر نظر گرفته‌اند و از وزارت امور خارجه این کشور پیروی کرده‌اند که هشدار داده مردم به نواحی تحت تاثیر شیوع این ویروس سفر نکنند.

معاونت دانشگاه‌های انگلیس اظهار کرد، تضمین و حفظ امنیت و سلامتی دانشجویان این کشور اولویت اصلی دانشگاه‌های انگلیس است و دانشگاه‌هایی که هم‌اکنون برخی از دانشجویان آنها در مناطق تحت تاثیر ویروس قرار دارند در تلاش هستند که این دانشجویان را شناسایی کنند و اقدامات مناسب را در برابر آنها انجام دهند.

گفتنی است، در محوطه دانشگاه چستر یک مرکز چینی قرار دارد که هدف آن افزایش روابط تجاری میان انگلیس و چین است.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

پیاده‌روی فضایی با موفقیت انجام شد

دو تن از فضانوردان "ایستگاه فضایی بین‌المللی"(iss) موفق شدند با موفقیت ماموریت "پیاده‌روی فضایی" خود را به اتمام برسانند.

به گزارش ایسنا و به نقل از شینهوا، در این پیاده‌روی فضایی، فضانوردان یک ردیاب ذرات به نام 'طیف سنج مغناطیسی آلفا'(alpha magnetic spectrometer) که یک ردیاب ماده تاریک و پادماده است را تعمیر کردند.

طی این ماموریت 'اندرو مورگان'(andrew morgan)  از ناسا و لوکا پارمیتانو'(luca parmitano) از آژانس فضایی اروپا، که هر دو از فضانوردان ماموریت 'اکسپدیشن 60'(expedition 60) هستند، به مدت 6 ساعت و 16 دقیقه پیاده‌روی فضایی انجام دادند.

دستگاه ردیاب 'طیف سنج مغناطیسی آلفا' 9 ساله است و در سال 2011 میلادی به فضا پرتاب شد.

این دستگاه از مجموع چهار خنک کننده ضروری خود دو تا را از دست داده بود و طی این پیاده‌روی، بازیابی آن‌ها انجام شد.

ناسا قصد دارد طی چند روز آتی آزمایشات مختلفی را انجام دهد تا از تعمیر دقیق و درست این ردیاب اطمینان حاصل کند.

تیم تحقیقاتی ناسا در زمین سیستم کنترل گرمایی این ردیاب را از کربن‌دی‌اکسید پر خواهند کرد و به سیستم این امکان را خواهند داد که ثبات پیدا کند.

همچنین فضانوردان مامور در این پیاده‌روی فضایی اقدام دیگری هم انجام دادند و فیلترهای تخریب شده لنز دوربین‌های فیلمبرداری ایستگاه فضایی را هم تعویض کردند.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

آیین‌نامه مالکیت فکری دانشگاههای علوم پزشکی رونمایی شد

آیین‌نامه ساختار و خط مشی مالکیت فکری و نوآوری در دانشگاه‌های علوم پزشکی با حضور دکتر رضا ملک‌زاده معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت، دکتر شاهین آخوندزاده قائم مقام معاون تحقیقات وزیر بهداشت، حسین وطن‌پور رئیس دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت و محمود حکمت‌نیا معاون حقوقی مالکیت فکری وزارت دادگستری رونمایی شد.

به گزارش ایسنا، شاهین آخوندزاده قائم مقام معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت در مراسم رونمایی از این آیین‌نامه که امروز در دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت رونمایی شد، با اشاره به این که دانشگاه‌های ما سطوح مختلفی دارند و دانشگاه‌هایی همچون علوم پزشکی مشهد، تبریز ، شهید بهشتی، علوم پزشکی تهران و غیره کم کم از بحث آموزش و پژوهش به سمت فناوری حرکت کرده‌اند، اظهار کرد: دستور العمل‌های مربوط به  مالکیت فکری ما مربوط به دانشگاه‌های آموزش و پژوهش محور بوده و این موضوع برای دانشگاه‌هایی که به فناوری نزدیک می‌شوند، تنش ایجاد می‌کند؛ بنابراین باید به سمت آیین‌نامه‌های روشن و شفاف برویم.

وی با اشاره به آیین‌نامه ساختار و خط مشی مالکیت فکری و نوآوری در دانشگاه‌های علوم پزشکی، خاطرنشان کرد: کتابچه مربوط به این آیین‌نامه فعلا کارگشا است و با کمک وزارت دادگستری و معاونت مربوطه تدوین شده است که امروز رونمایی می‌شود.

قائم مقام معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت تاکید کرد: به طور اخص در دوره‌ای که بخش عمده‌ای از پایان‌نامه‌ها به سمت محصول می‌روند، احتیاج به آیین‌نامه جدید است که این موضوع در خود دانشگاه‌ها نیز باید لحاظ شده و سهم دانشگاه و هر یک از ذی‌نفعان جهت بهره‌برداری از حقوق مادی اختراع باید تعیین شود.

آخوندزاده با بیان این‌که دفاتر مالکیت فکری در دانشگاه‌ها تشکیل شده‌اند، افزود: این دفاتر باید اختلاف بین ذی‌نفعان را حل کند و نکته مهم محرمانه بودن این موضوع است که از ابتدا تا انتهای فرآیند بایستی محرمانه بماند.

وی ادامه داد: بخش زیادی از این آیین‌نامه مربوط به حل و فصل اختلافات است؛ چرا که هر جا بحث مالی مطرح باشد، اختلاف زیادی وجود دارد.

قائم مقام معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت در پایان گفت: در رابطه با پایان‌نامه‌ها باید این موضوع را در نظر داشت که حقوق پایان‌نامه اگر از گرنت استاد نباشد، به دانشجو و رزیدنت برمی‌گردد و اگر قرار باشد جایزه‌ای بدهند، صاحب آن دانشجو و رزیدنت است؛ در این حوزه مشکل جدی داریم و خیلی از اوقات حقوق دانشجو رعایت نمی‌شود.

به گزارش ایسنا، در ادامه این مراسم گزارش دانشگاه‌های  10 کلان‌منطقه‌ کشور در حوزه مالکیت فکری از سوی معاونان تحقیقات و فناوری دانشگاه‌ها و مسوولان مربوطه ارائه شد.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

ابداع ابزاری برای کاهش آرسنیک آب

پژوهشگران آمریکایی، ابزار جدیدی ابداع کرده‌اند که می‌تواند میزان آرسنیک موجود در آب را کاهش دهد و به پاکسازی آب کمک کند.

به گزارش ایسنا و به نقل از ادونسد ساینس نیوز، تراکم آرسنیک غیرآلی در آب‌های زیرزمینی، به نگرانی بزرگی در حوزه سلامت عمومی در سراسر جهان تبدیل شده است. آز آنجا که آرسنیک در پوسته زمین وجود دارد، سفره‌های آب زیرزمینی نیز به واسطه تماس با سنگ‌های حاوی آرسنیک، در تعامل با آن قرار می‌گیرند. یکی از سمی‌ترین ترکیبات حاصل از این تعامل که به آب راه پیدا می‌کند، 'آرسنیت'(arsenite) نام دارد.

تخمین زده می‌شود که حدود 200 میلیون انسان ساکن در 70 کشور جهان، آب حاوی آرسنیت و دیگر ترکیبات غیرآلی را می‌نوشند که 'سازمان جهانی بهداشت'(who) میزان آن را 10 میکروگرم در هر لیتر تشخیص داده است.

بنگلادش به طور خاص، از مشکل بزرگ وجود آرسنیک غیرآلی در آب رنج می‌برد و حدود 60 درصد از جمعیت این کشور، تحت تاثیر آب آلوده به آرسنیک قرار دارند.

این آمار نشان می‌دهند که نیاز به کشف روش‌هایی برای تصفیه موثر آب، موضوعی بسیار ضروری به شمار می‌رود؛ به خصوص برای افرادی که در مناطقی با بالاترین سطح آرسنیک در آب ساکن هستند و یا در اطراف این مناطق زندگی می‌کنند.

وجود آرسنیک در آب، مشکل جدیدی نیست و در حال حاضر هم مقادیری از این ماده در آب وجود دارند. مشکل اینجاست که بسیاری از روش‌های تصفیه آب، به گذراندن مراحلی نیاز دارند که انرژی بالایی می‌طلبد و در این روند، ضایعات شیمیایی به جا می‌گذارند.

چاره این مشکل، یافتن روشی است که امکان پاکسازی آب از آرسنیک با کمترین اثرات محیطی فراهم شود. گروهی از پژوهشگران 'دانشگاه ایلینوی در اربانا- شمپین'(u of i) در بررسی جدید خود، تلاش کردند تا گامی به سوی تحقق یافتن این روش بردارند.

پژوهشگران، ابزاری ابداع کرده‌اند که می‌تواند میزان تراکم آرسنیک در آب را تا 90 درصد کاهش دهد. میزان انرژی مورد استفاده این ابزار برای انجام دادن کار خود، 10 برابر کمتر از میزان انرژی مورد نیاز برای کار با روش‌های کنونی استخراج آرسنیک از آب است.

نکته مهم افزایش تاثیر این ابزار، در استفاده از الکترودهای پلیمری خاصی نهفته است که آرسنیت را اکسید می‌کنند. میزان سم آرسنیت، بسیار بالا است در حالی که 'آرسنات'(arsenate)، سم کمتری را در بر دارد؛ در نتیجه تبدیل آرسنیک غیرآلی از مرحله اکسیداسیون به مرحله دیگر می‌تواند میزان سمی بودن آب را به صورت قابل توجهی کاهش دهد.

این ایده، جدید نیست اما تلاش‌های پیشین برای اکسید کردن آرسنیت، مشکل‌ساز بوده و مشکلات روش‌های متداول الکتروشیمیایی موسوم به 'دیونیزاسیون خازنی'(cdi) را برای پاکسازی آب را به همراه داشته است.

پژوهشگران دانشگاه ایلی‌نوی توانستند با ابداع الکترودهایی که برای آرسنیت انتخاب می‌شوند، بر محدودیت روش دیونیزاسیون خازنی غلبه کنند. آب آلوده، از میان این ابزار عبور می‌کند تا آرسنیت را اکسید و به آرسنات تبدیل کند و نهایتا آب تصفیه شده ارائه دهد.

'ژیائو سو'(xiao su)، پژوهشگر دانشگاه ایلی‌نوی و سرپرست این پروژه گفت: نیروی لازم برای طی کردن این فرآیند، از واکنش‌های الکتروشیمیایی تامین می‌شود؛ در نتیجه این ابزار جدید برای راه‌اندازی، به الکتریسیته زیادی نیاز ندارد و الکترودها را براساس ظرفیت الکتروشیمیایی آنها مورد استفاده مجدد قرار می‌دهد.

این ابزار می‌تواند با استفاده از پنل‌های خورشیدی نیز کار کند و همین موضوع، پیشرفتی برای مناطقی مانند بنگلادش خواهد بود که آب آنها آلوده به آرسنیک است و ذخیره نیروی محدودی نیز دارند.

سو افزود: ابداع این ابزار، پیشرفتی برای فناوری تصفیه آب به شمار می‌رود اما هنوز چالش‌هایی وجود دارند که باید بر آنها غلبه شود. هدف ما این است تا دوام الکترودها را افزایش دهیم زیرا این ابزار هنگام استفاده باید بارها بچرخد. ما باید مطمئن شویم که این ابزار نه تنها برای کاهش آرسنیک مناسب است بلکه دوام بالایی دارد و می‌تواند جایگزین خوبی برای روش‌های کنونی تصفیه آب باشد.

سو و گروهش امیدوارند که بتوانند در آینده نزدیک، بر این تحولات شیمیایی غلبه کنند و فناوری مناسبی برای پیشبرد تلاش‌های جهانی در راستای پاکسازی آب ارائه دهند.

این پژوهش، در مجله 'advanced materials' به چاپ رسید.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

افزایش 25 درصدی حقوق و افزایش 100درصدی کارانه دستیاران

معاون توسعه  مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، از اعمال افزایش 25 درصدی حقوق تمامی گروه های دستیاری در ماه جاری، با احتساب مابه التفاوت آن از اول مهرماه خبر داد.

به گزارش ایسنا، دکتر محمود خدادوست معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خصوص تدوین برنامه‌های مختلف جهت افزایش رفاه اعضای خانواده دانشگاه در تمامی سطوح، گفت: با توجه به رویکرد حمایتی ریاست دانشگاه، علی رغم محدودیت های مالی و اعتباری که به دلایل مختلف در تمام سطوح کشور وجود دارد و تحمیل بار مالی ناشی از نبود پردیس متمرکز در دانشگاه، بر آن شدیم با تامین منابع از روش های مختلف، برنامه های حمایتی مختلف برای تمامی سطوح دانشگاهی را فراهم کنیم.

وی با بیان اینکه تدوین برخی از این برنامه‌ها طی یک ماه اخیر پیگیری شد و اکنون در مرحله اجراست، اظهار کرد: یکی از این اقدامات افزایش حقوق دستیاران در تمامی گروه هاست که بعد از اخذ مصوبه هیئت امنا، هفته گذشته افزایش حقوق تا سقف 25 درصد در هیئت رییسه دانشگاه تصویب شد و رییس دانشگاه سقف 25 درصد را مورد توجه قرار داد. بخشنامه این مصوبه به دانشکده پزشکی ابلاغ شد و در فیش حقوق ماه جاری به همراه مابه التفاوت آن از اول مهرماه، اعمال می شود.

دکتر خدادوست در خصوص دیگر اقدامات دانشگاه جهت افزایش رفاه دستیاران، عنوان کرد: تاکنون کارانه بر اساس دستورالعمل شورای عالی کارانه وزارت بهداشت، پرداخت می شد، اما در شورای عالی کارانه دانشگاه مصوب شد افزایش صد درصدی کارانه دستیاران در فصل زمستان به صورت علی الحساب اعمال شود. در این فاصله تلاش‌های لازم برای اخذ مجوز از شورای عالی کارانه وزارت بهداشت نیز صورت می گیرد.

معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه ضمن اعلام افزایش پرداخت حق بیمه مسئولیت حرفه ای دستیاران، ادامه داد: با نگاه مثبت ریاست دانشگاه، پرداخت صد درصدی حق بیمه مسئولیت حرفه ای دستیاران نیز در هیئت رییسه مصوب شد. این میزان در مصوبه هیئت رییسه قبلی 50 درصد بوده که با نارضایتی‌هایی روبه رو شد و در دور جدید مدیریتی دانشگاه این تعداد افزایش یافت. 

دکتر خدادوست همچنین با اشاره به وضعیت نامطلوب پاویون های دستیاران در مراکز پزشکی، آموزشی و درمانی تابعه دانشگاه، از اختصاص یک میلیارد تومان کمک هزینه به بیمارستان‌ها برای بازسازی و نوسازی محل اقامت دستیاران خبر داد.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

رتبه‌بندی دانشگاه‌های علوم پزشکی در حوزه "ثبت اختراعات" اعلام شد

مسئول امور مالکیت فکری و ثبت اختراعات دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت از برنامه‌های آتی این دفتر در حوزه مالکیت فکری خبر داد و افزود: رتبه‌بندی دانشگاه‌های علوم پزشکی در حوزه اختراعات بر اساس تعداد اختراعات ثبت شده در http://htdo.research.ac.ir/ در دسترس است. 

به گزارش ایسنا، حامد جهانگرد در مراسم رونمایی از آیین‌نامه ساختار و خط مشی مالکیت فکری و نوآوری در دانشگاه‌های علوم پزشکی که امروز در دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت برگزار شد، یکی از مهمترین اقدامات در دفتر توسعه فناوری سلامت این وزارت‌خانه را تشکیل 'کمیته فنی مالکیت فکری' در کنار کمیته سیاست‌گذاری دانست و اظهار کرد: این کمیته به منظور تأمین محتوای فنی کمیته سیاست‌گذاری تشکیل شده است. 

وی خاطرنشان کرد: دانشگاه‌های علوم پزشکی بر اساس شاخص‌های متعددی که در سامانه اطلاعات فعالیت‌های توسعه فناوری وجود دارد، مورد بررسی قرار گرفته‌ و در حوزه ثبت اختراعات، بر اساس تعداد ثبت اختراع رتبه‌بندی شده‌اند. این رتبه‌بندی در وب‌سایت http://htdo.research.ac.ir/ در دسترس است. 

مسئول امور مالکیت فکری و ثبت اختراعات دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت با اشاره به برنامه‌های آتی این دفتر در حوزه مالکیت فکری، گفت: از جمله این برنامه‌ها تصویب سرفصل‌های کارگاه‌های آموزشی مالکیت فکری در دانشگاه‌های علوم پزشکی و نظارت در برگزاری تمرکز و تجاری‌سازی اختراعات حوزه سلامت، ایجاد رویه واحد در میان مراجع استعلام جهت داوری اختراعات حوزه سلامت با همکاری اداره ثبت اختراعات قوه قضاییه و حمایت از برگزاری دوره‌های آموزشی سازمان جهانی مالکیت فکری (wipo) با همکاری وزارت دادگستری و قوه قضاییه است.
 
جهانگرد در پایان اضافه کرد: برگزاری دوره یک روزه 'مقدمات مالکیت فکری' ، دوره دو روزه 'مقدمات جستجو و نگارش اختراعات' و دوره آموزشی سه روزه 'داوری اختراعات' از سوی دفتر توسعه فناوری سلامت پیش‌بینی شده و برگزار خواهد شد. 

انتهای پیام

www.isna.ir
 

مرحله دوم آزمون بورد تخصصی گروه دامپزشکی دانشگاه آزاد برگزار شد

مرحله دوم آزمون بورد تخصصی گروه دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی شامل مصاحبه علمی و عملی در تهران به صورت متمرکز برای نخستین بار برگزار شد.

به گزارش ایسنا، پس از برگزاری مرحله اول آزمون بورد تخصصی گروه دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی به صورت کتبی در 28 دی ماه 98، پذیرفته شدگان این مرحله، به مرحله دوم این آزمون که با حضور اساتید صاحب نظر سراسر کشور در دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد، دعوت شدند.

روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی اعلام کرد که نتایج نهایی متقاضیان بر اساس جمع بندی آزمون های کتبی، شفاهی و عملی متعاقبا از طریق مرکز سنجش و پذیرش دانشگاه اعلام می‌شود.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

نرخ رسوب‌گذاری خلیج‌گرگان 100 برابر میانگین سایر دریاها/غیرممکن بودن لایروبی به دلیل وسعت زیاد

چالش اصلی خلیج گرگان افزایش رسوبات این محیط آبی است که از طریق رودهای منتهی به این خلیج و همچنین دریای خزر وارد آن می‌شود و به اعتقاد محققان حوزه رسوب‌شناسی دریایی راهکار نجات‌بخشی لایروبی این خلیج با توجه به وسعت آن غیرممکن است؛ ولی می‌توان از طریق تله‌های رسوب‌گیری میزان رسوبات واردشده به خلیج گرگان را کاهش داد، ضمن آنکه نرخ رسوب‌گذاری در آن تقریباً 10 برابر نرخ رسوب‌گذاری مناطق ساحلی دریای خزر و حدود 100 برابر میانگین نرخ رسوب‌گذاری سایر دریاها و دریاچه‌ها است.

به گزارش ایسنا، خلیج گرگان بزرگترین خلیج دریای خزر است که بر اثر پیشروی و گسترش شرقی رشته ساحلی شبه جزیره میانکاله در جنوب شرقی دریای خزر تشکیل شده‌ و تنها خلیج 'خزر' در محدوده جغرافیایی ایران است. این خلیج در سال 1354 به همراه تالاب میانکاله و لپوی زاغمرز (در استان‌های گلستان و مازندران) به عنوان نخستین مجموعه تالاب بین‌المللی جهان در فهرست تالاب‌های کنوانسیون رامسر به ثبت رسید تا ثابت شود نه فقط این خلیج، بلکه نواحی اطراف آن شامل شبه جزیره میانکاله (پناهگاه حیات‌وحش) و تالاب بین‌المللی گُمیشان یک مجموعه ارزشمند زیست‌محیطی است. خلیج گرگان بخشی از پناهگاه حیات وحش میانکاله محسوب می‌شود.

به گفته دکتر لک، رئیس پژوهشکده علوم زمین سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور این خلیج همواره با چالش ورود رسوب مواجه بوده است، ولی امروز به دلیل توسعه بنادر و استقرار مردم در اطراف خزر، این امر به چالش تبدیل شده است.

اخیرا نیز طرح جامع ملی خلیج گرگان و جزیره میانکاله مطرح شده که به گفته محققان حوزه رسوب‌شناسی دریایی از آنجایی که چالش امروز این خلیج مربوط به رسوب است، در تیم تحقیقاتی این طرح محققانی از حوزه رسوب‌شناسی دریایی حضور ندارند.

دکتر لک معتقد است اجرای هر طرح جامعی برای این محیط آبی نیازمند استفاده از یافته‌های علمی و مطالعات پیشین با استفاده از توانمندی دانشگاه‌ها و مشاغل و همچنین اخذ پیشنهادات کوتاه مدت برای حفاظت از تالاب میانکاله و خلیج گرگان است.

جریان‌های طبیعی که به ضرر خلیج گرگان است

دکتر راضیه لک، رئیس پژوهشکده علوم‌زمین سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به چالش‌های خلیج گرگان و جزیره میانکاله، گفت: 'خلیج‌گرگان' در حال خشک شدن است و این امر یکی از چالش‌های اصلی این محیط آبی به شمار می‌شود و دلیل آن این است که ساحل به سمت خلیج پیشروی می‌کند، به این معنی که دریا به سمت عقب می‌رود.

وی با بیان اینکه خلیج گرکان تالاب 'میانکاله' از لحاظ محیط رسوبی یک محیط رسوبی لاگون و بریراسپیت (سد ماسه‌ای) هستند، اظهار کرد: در چنین محیط‌هایی بالانس آب و رسوب توسط کانال‌های طبیعی ایجاد شده در سطح سد ماسه‌ای که رابط لاگون و دریای باز است، برقرار می‌شود.

لک یادآور شد: منشا رسوب خلیج فارس علاوه بر رودخانه‌های منتهی به این خلیج که غالبا از ارتفاعات البرز سرچشمه می‌گیرند، رسوبات سمت دریای خزر نیز هست که به این خلیج وارد می‌شود، ضمن آنکه رسوبات با منشا بادی را نیز باید به این حجم از رسوبات اضافه کرد.

وی با بیان این‌که آب خلیج گرگان تابعی از سطح آب دریای خزر است، خاطرنشان کرد: این خلیج در انتهای دریای خزر بوده و جهت جریان‌های این دریا به گونه‌ای است که بر اثر جریان‌های موازی با ساحل، رسوبات را به سمت شرق می‌برند و در انتهای سمت شرقی مقداری از این رسوبات به داخل خلیج گرگان وارد می‌شود.

وی اضافه کرد: از آنجایی که خلیج گرگان، محیط 'لاگون' و آرام است، رسوبات نمی‌توانند برگردند؛ از این رو رسوب واردشده به این خلیج، در این محیط به تله می‌افتد. این چرخه موجب افزایش رسوب در خلیج می‌شود و در صورت لایروبی احتمال وارد شدن رسوبات بیشتر افزایش می‌یابد و عدم بازگشتن این رسوبات از خلیج گرگان نیز وجود دارد و حتی ممکن است با لایروبی، بحران این خلیج بیشتر شود.

به گفته این محقق رسوب‌شناس دریایی، کنترل نوسانات آب این خلیج از توان ما خارج است؛ ولی از سوی دیگر کنترل عمق خلیج گرگان مهمترین پارامتر برای مقابله با خشک شدن آن و کاهش سطح تبخیر خواهد بود.

نرخ فرونشست زمین در محدوده حوزه آبخیز گرگانرود

کاهش مخاطرات و مطالعات بیشتر

رئیس پژوهشکده علوم‌زمین سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با طرح این پرسش که چگونه می‌توان عمق خلیج گرگان را حفظ کرد و یا افزایش داد، افزود: تاکنون عمده راهکار ارائه شده برای رفع چالش خلیج گرگان بر روی لایروبی کانال‌های طبیعی 'چپاقلی' و 'آشوراده' متمرکز بوده است، اما آیا با لایروبی این دو کانال مشکل خلیج گرگان رفع می‌شود و می‌توان عمق خلیج را افزایش داد و یا ممکن است با آورد رسوب بیشتر از سمت دریا به سمت خلیج و به تله افتادن رسوبات در محیط آرام و لاگونی خلیج، مشکل آن بیشتر شود؟

به گفته لک، نرخ رسوب‌گذاری در خلیج گرگان غیرمتعارف و تقریباً 10 برابر نرخ رسوب گذاری مناطق ساحلی دریای خزر و حدود 100 برابر میانگین نرخ رسوب‌گذاری سایر دریاها و دریاچه‌ها است.

وی با بیان این‌که علت بالا بودن نرخ رسوبات در خلیج گرگان الگوی جریانات در بخش شرقی دریای خزر و محیط لاگونی خلیج گرگان است، یادآور شد: اینکه چرا تاکنون این مشکل وجود نداشت، دلیل اصلی آن را باید به نوسانات سطح آب دریای خزر نسبت داد.

رئیس پژوهشکده علوم‌زمین سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور ادامه داد: در زمان بالا بودن سطح آب دریای خزر، سطح آب خلیج گرگان نیز بالا می‌رود و در نتیجه دریا به سمت ساحل پیشروی می‌کند و در زمان پایین رفتن سطح آب دریای خزر سطح آب خلیج گرگان هم پایین می‌رود، ساحل به سمت دریا پیشروی می‌کند و در نتیجه پدیده خشک شدن سواحل دیده می‌شود.

این استاد دانشگاه گفت: اجرای طرح‌های ممانعت از ورود رسوب رودخانه‌های قره‌سو و گرگانرود قبل از رسیدن به دریای خزر و همچنین احداث موانعی در دریا عمود بر ساحل شبه جزیره میانکاله به منظور کاهش رسوب وارده به انتهای شبه جزیره میانکاله و در نتیجه کاهش رسوب وارده به خلیج از طریق اینلت‌ها (کانال بین دریا و لاگون) و مخروط افکنه‌های سمت جنوبی اینلت‌ها و یا نصب تله‌گیر رسوب در اینلت‌ها یا همان دهانه اصلی ورود آب به خلیج گرگان از جمله راهکارهای کوتاه‌مدت و مؤثر در نجات خلیج گرگان است.

مغزه‌گیری برای مطالعات رسوبات حوزه خلیج گرگان

وی اضافه کرد: برای ارائه راهکار بلندمدت نجات خلیج گرگان از این وضعیت بحرانی، مطالعات دقیق و کارشناسی به ویژه مطالعات تاریخچه چند صد ساله خلیج گرگان از دیدگاه اکوسیستمی و رسوب‌شناسی ضروری است که این مهم با مطالعات دقیق مغزه‌های رسوبی دست‌ نخورده و ژئوفیزیکی از بستر خلیج ممکن است.

انجام عملیات مغزه‌گیری

تدوین برنامه جامع نجات‌بخشی خلیج بدون حضور رسوب‌شناسان دریایی

این متخصص رسوب‌شناس دریایی، با بیان اینکه راهکارهایی که برای نجات بخشی این خلیج مطرح شده، معمولا معطوف به لایروبی خلیج‌های رابط دریای خزر با خلیج گرگان دانست و یادآور شد: اعتقاد بر این است که با لایروبی، آب دریای خزر می‌تواند به خلیج گرگان راحت‌تر وارد شود تا مشکل خلیج گرگان مرتفع شود و اگر این افراد می‌توانند کل خلیج گرگان را لایروبی کنند که بسیار عالی است، ولی این خلیج به اندازه‌ای وسیع است که امکان لایروبی در آن وجود ندارد.

لک با تاکید بر اینکه برای کاهش ورود رسوبات به این خلیج نیاز به مطالعات بیشتری داریم، خاطر نشان کرد: مطالعات نشان می‌دهد که نیاز به راهکارهایی داریم که مقدار رسوب وارد شده به این خلیج کاهش یابد و در این راستا اگر بتوان تله گیر رسوبی را جلوی کانال‌های ارتباطی میان دریای خزر و خلیج گرگان قرار دهیم، می‌توان رسوبات را جمع آوری کرد. این راهکار هم از ورود رسوب به خلیج جلوگیری می‌کند و هم این بحران را تا حد امکان کاهش خواهد داد.

رییس پژوهشکده علوم زمین همچنین اضافه کرد: ما علاوه بر آن نیازمند مطالعات در خصوص نوسان سطح آب دریای خزر هستیم و بر اساس این داده‌ها باید ببینیم که رفتار خلیج گرگان نسبت به این نوسان چگونه بوده است.

وی با اشاره به تدوین طرح جامعی برای خلیج گرگان و شبه‌جزیره میانکاله، گفت: قرار است از سوی سازمان محیط زیست با همکاری وزارتخانه‌های نیرو و جهاد کشاورزی و دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها این طرح تدوین شود، ولی در این تحقیقات، متخصصان حوزه رسوب‌شناسی دریایی دیده نشده و این در حالی است که عمده مشکل خلیج گرگان رسوبات دریایی است.

رییس پژوهشکده علوم زمین با تاکید بر اینکه آب دریای خزر به این خلیج متصل است، افزود: ولی آنچه که این خلیج را تهدید می‌کند، رسوب وارد شده به آن است و در تیم‌های تعیین شده برای تدوین این طرح، متخصصان حوزه رسوب شناسی دریایی حضور ندارند.

این محقق حوزه رسوب‌شناسی دریایی با تاکید بر اینکه روش لایروبی برای نجات بخشی خلیج گرگان روش مناسبی نیست، گفت: در مذاکره به استاندار استان گلستان که خودش نیز متخصص حوزه دریایی است، عنوان شد که این روش در مناطقی مانند 'خور موسی' موثر بوده است و من به ایشان اعلام کردم در خورموسی جریان جزر و مد غالب است؛ از این رو در زمان مد رسوب وارد آن می‌شود و در زمان جزر، این رسوبات از این محیط خارج می‌شوند؛ ولی در خلیج گرگان جریان‌های جزری و مدی وجود ندارد.

به گفته وی، رسوب وارد این خلیج می‌شود، ولی هیچ نیرویی برای خارج کردن این رسوبات وجود ندارد. 

هشدارهایی که 15 سال قبل نادیده گرفته شد

وی با اشاره به مطالعات انجام شده در 15 سال قبل درخصوص وضعیت خلیج گرگان، با بیان اینکه در این مطالعات ما هشدارهایی در خصوص این خلیج ارائه کرده بودیم، در این باره توضیح داد: ما با مطالعات داده‌های ماهواره‌ای تکراری مشاهده کردیم که چه مساحتی از بخش شرقی و جنوب شرقی دریای خزر، شبه جزیره میانکاله و کانال 'چپاقلی' از آب بیرون آمدند.

داده‌های ماهواره‌ای از وضعیت خلیج گرگان

لک با تاکید بر اینکه مساله رسوب گذاری در این خلیج همواره وجود داشته است، ادامه داد: ولی زمان‌های گذشته که این امر اتفاق می‌افتاد، مسایلی چون افزایش جمعیت حاشیه دریای خزر به این میزان حاد نبود، ولی در حال حاضر بنادر مهمی در این منطقه احداث شده و جمعیت افزایش یافته و شهرهای زیادی در آن مستقر شده‌اند و این موضوعات به حادتر شدن چالش خلیج گرگان انجامیده است.

وی مغزه گیری را از دیگر راهکارهای نجات بخشی این خلیج دانست و گفت: از این روش امکان بررسی سرمنشا رسوبات وارد شده به خلیج گرگان فراهم خواهد شد. ما مغزه‌گیری را انجام داده‌ایم ولی نتایج آن کامل نشده است.

نقش سیلاب‌ها در وخیم‌تر شدن خلیج

رییس پژوهشکده علوم زمین با بیان اینکه در وقوع سیلاب‌ها حجم زیادی از رسوبات به یک باره در خلیج تثبیت می‌شود، گفت: از این رو وقوع سیلاب‌ها به ضرر خلیج گرگان است؛ چون حجم زیادی از رسوبات را فرسایش می‌دهند و به همراه سیلاب به آخرین نقطه حوزه رسوبی یعنی خلیج گرگان و دریای خزر وارد می‌شوند.

نقشه خطر سیل استان گلستان

وی در عین حال با تاکید بر اینکه بحران امروز خلیج فارس ربطی به سیلاب ندارد، تاکید کرد: چرا که قبل از وقوع سیلاب‌ها، بحران خلیج گرگان وجود داشته و هشدارها داده شده بود.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

رقابت در عرصه جهانی علم و فناوری رقابت در شرایط شبه جنگی است

معاون حقوق مالکیت فکری وزارت دادگستری ضمن تاکید بر برندسازی برای محصولات دانش‌بنیان، گفت: ابتدا باید یک بازار منطقه‌ای و سپس یک بازار جهانی برای محصولات ترسیم کنیم. 

به گزارش ایسنا، محمود حکمت نیا در مراسم رونمایی از آیین‌نامه ساختار و خط مشی مالکیت فکری و نوآوری در دانشگاه‌های علوم پزشکی که امروز در دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت برگزار شد، با اشاره به این آیین‌نامه گفت: این کتابچه را مطالعه کردم و معتقد هستم پایه اول درست و محکم برداشته شده است. 

وی اظهار کرد: اختراع بازار جهانی پیدا می‌کند و میزان درآمد را باید بر اساس آن تنظیم کرد. اختراع کار پردرآمدی است، به شرطی که درست مدیریت شود. 

معاون حقوق مالکیت فکری وزارت دادگستری ادامه داد: ما در یک محیط شبه جنگی واقع شدیم که هنوز در کشور ما القا نشده است. در رقابت می‌خواهیم با حفظ رقیب از او جلو بزنیم، بنابراین محیط جنگی نیست که بخواهیم رقیب را از بین ببریم؛ با این حال رقابت در حوزه علم و فناوری قوی است، سرمایه‌گذاری زیادی در این حوزه صورت می‌گیرد که اگر مدیریت نشود، هدر می‌رود. 

حکمت‌نیا با بیان اینکه آمادگی ابتدایی برای حضور در یک رقابت تنگاتنگ در حوزه‌های ملی و بین‌المللی را داریم، گفت: ورود به صحنه جهانی رقابت می‌تواند هزینه‌های تامین و تخصیص ما را توسعه دهد. اختراع انحصار ایجاد می‌کند و ما باید یاد بگیریم چطور از اختراعات ثبت نشده دیگران به صورت علمی استفاده کنیم؛ گاهی باید نقض هوشمندانه داشته باشیم! 

وی افزود: باید به ماهیت شرکت‌هایی که می‌خواهند در کنار دانشگاه‌ها فعالیت انجام دهند، ورود پیدا کنیم؛ چرا که در حوزه فعالیت‌های دانش‌بنیان هم اشکالاتی وجود دارد. 

معاون حقوق مالکیت فکری وزارت دادگستری در بخش دیگری از صحبت‌های خود، تاکید کرد: در حوزه محصولات خود ما نیاز به علائم و برندهای شناخته شده جهانی داریم. بنابراین محصول ما در شرکت‌های دانش‌بنیان شناسنامه می‌خواهد. 

حکمت‌نیا خاطرنشان کرد: اگر بازار مصرف را کشورهای همسایه تعریف کنیم، همین بازار می‌تواند حمایت از کل دانشگاه‌های کشور را برعهده گیرد. شرکتی که می‌خواهد تولید و تجاری‌سازی کند، نیاز به بازار دارد. در صورت تأمین بازار، فرقی ندارد ثبت اختراع در کجا انجام شود. 

وی در همین زمینه توضیح داد: us پتنت برای سنجش اعتبار خوب است؛ اما برای تجاری‌سازی مناسب نیست. ابتدا باید یک بازار منطقه‌ای ترسیم کرده و در نهایت نیز برای محصولات یک بازار جهانی ترسیم کنیم. 

انتهای پیام

www.isna.ir
 

ضرورت تعیین نقشه راه برای خلق ایده‌های نوین در پژوهش‌ها

معاون آموزشی وزیر بهداشت گفت: وجود سیر فکری منسجم در روند پژوهش‌ها، می‌تواند سبب ایجاد استحکام فکری در یک حوزه و جلوگیری از پراکنده‌کاری شود.

به گزارش ایسنا، دکتر «علی‌اکبر حقدوست»، معاون آموزشی وزیر بهداشت در کارگاه روش پژوهش در طب ایرانی، که به همت دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت، دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی تهران و بنیاد طب ایرانی برگزار شد و با استقبال بی‌نظیر متخصصان و اعضای هیات علمی و دانشجویان رشته طب سنتی ایرانی، داروسازی سنتی و تاریخ پزشکی همراه بود، با تاکید بر ضرورت تعیین نقشه راه برای خلق ایده‌های نوین در پژوهش‌ها، گفت: تهیه نقشه مفهومی کامل و هدفمند چه در سطح فرد، چه دانشکده و چه کل دنیا، برای خلق ایده‌های بزرگ و ایجاد نگاه جدید به حوزه سلامت، نقش مهمی دارد و وجود سیر فکری منسجم در روند پژوهش‌ها، می‌تواند سبب ایجاد استحکام فکری در یک حوزه و جلوگیری از پراکنده‌کاری شود.

وی با بیان اینکه طب‌های مکمل عمدتا بر پایه‌های فلسفه استوار می‌شوند، تاکید کرد: اگر این پایه‌های فلسفه درست دیده شده و با خروج از موضوع خشک فلسفی، به‌صورت کامل و مستحکم به بحث‌های عملیاتی تبدیل شده باشند، می‌توانند مانند قطب‌نما، نقشی هدایت‌گرانه داشته و راحت‌تر و سریع‌تر ما را به نتایج مورد نظر برسانند.

معاون آموزشی وزیر بهداشت همچنین با اشاره به لزوم نوآوری و بدیع بودن در موضوع پژوهش، گفت: برای آنکه بتوانیم در روش تحقیق طب سنتی قدم‌های مشخص و رو به جلویی برداریم و به دنیای امروز بگوییم که الگوی جدیدی از پژوهش، علم و درمان واقعی بشر را ارائه می‌دهیم تا دنباله‌رو ما شوند.

وی ادامه داد: باید به این نکته توجه کنیم که یافتن یک دارو در منابع طب سنتی و مقایسه آن با یک داروی جدید، اگرچه برای نشان دادن حقانیت این علم و تایید اینکه در تخیلات و خرافات قدم نمی‌زنیم، لازم است و باید به آن پرداخته شود، اما به‌تنهایی کافی نبوده و باید به لایه‌های عمیق فلسفی موضوع و بدیع و نو بودن نگاهمان به سلامت نیز توجه کنیم.

وی با تاکید بر لزوم تبدیل نتایج علمی پژوهش‌ها به زبان مخاطبان، افزود: یافته پژوهشی ما باید به گوش مخاطب برسد و به عمل و خرد تبدیل شود تا عامل تغییر رفتار باشد و این موضوع مهمی است که باید برای کاربردی کردن نتایج پژوهش‌ها، به‌طور ویژه به آن بپردازیم.

به گزارش وبدا، در ادامه این کارگاه، متخصصان و اعضای هیات علمی و دانشجویان حاضر در کارگاه، با طرح سئوالات و ابهامات موجود در حوزه تخصصی پژوهشی خود، پاسخ‌های لازم را دریافت کردند.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

فراخوانی برای "جشنواره نانو و رسانه"

جشنواره «نانو و رسانه» با هدف معرفی برترین آثار رسانه‌ای در حوزه فناوری نانو، هر ساله به همت ستاد ویژه توسعه فناوری نانو برگزار می‌شود.

به گزارش ایسنا، علاقه‌مندان به شرکت در این دوره از جشنواره می‌توانند آثار خود را تا 15 خردادماه 1399 به دبیرخانه جشنواره «نانو و رسانه» ارسال کنند.

در جشنواره نانو و رسانه سال 1399،  علاوه بر تقدیر از آثار برتر در هر گروه از رسانه‌ها، آثار برتر در «سه محور ویژه» نیز مستقل از قالب اثر، مورد تقدیر قرار می‌گیرند.

محورهای ویژه جشنواره امسال عبارت از 'فناوری نانو در زندگی مردم'، 'صادرات محصولات نانو' و 'نقد و تحلیل' است.

از جمله شرایط حضور در جشنواره می‌توان به 'آثار ارسالی باید درباره مسائل، موضوعات و رویدادهای مرتبط با فناوری نانو باشد'، 'آثاری در جشنواره پذیرفته می‌شوند که در فاصله زمانی اول فروردین ماه سال 1398 تا پانزده خردادماه سال 1399 از طریق رسانه‌های رسمی کشور یا شبکه‌های اجتماعی منتشرشده باشد'، 'هر شرکت‌کننده می‌تواند 5 اثر را به دبیرخانه جشنواره ارسال کند' و 'محدودیتی برای شرکت در چند بخش (قالب‌های آثار) وجود ندارد و شرکت‌کنندگان می‌توانند به طور همزمان آثار خود را در چند بخش به رقابت بگذارند' اشاره کرد.

علاقمندان جهت شرکت در جشنواره نانو و رسانه می‌توانند با مراجعه به وب‌سایت nanomedia.ir آثار خود را ارسال کنند.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

نخستین مزرعه نمونه نژادهای ممتاز گاو راه‌اندازی می‌شود

پژوهشگاه ابن‌سینای جهاد دانشگاهی و سازمان اوقاف و امور خیریه در راه‌اندازی نخستین مزرعه نمونه نژادهای ممتاز گاو در کشور با یکدیگر همکاری خواهند کرد.

به گزارش ایسنا، پژوهشگاه علوم و فناوری‌های نوین زیستی جهاد دانشگاهی- ابن‌سینا، با مشارکت سازمان اوقاف و بر پای? فناوری بانک جنین‌ نژادهای ممتاز گاوی که از جمله دستاوردهای برتر پژوهشگاه ابن‌سینا در زمین? بیوتکنولوژی تولیدمثل دامی است، مزارع نمون? نژادهای برتر گوساله در کشور را راه‌اندازی می‌کند.

پژوهشگاه ابن‌سینا در سال‌های گذشته با راه‌اندازی نخستین بانک جنین از پنج نژاد ممتاز گوساله‌های گوشتی (شاروله، لیموزین و آکیتن)، شیری (جرزی) و دومنظوره (سمینتال) توانسته بود گامی در بهبود و توسع? صنعت دامپروری در کشور بردارد و اکنون نیز با مشارکت و سرمایه‌گذاری سازمان اوقاف قرار است پنج مزرع? نمونه برای پرورش و تکثیر این نژادهای ممتاز در کشور راه‌اندازی شود.

راه‌اندازی این مزارع گامی مهم در جهت کاهش واردات و خودکفایی دامی کشور به شمار می‌آید و با توجه به محدودیت‌های فعلی و آتی در عرص? واردات، می‌تواند باعث افزایش دسترسی دامپروان سراسر کشور به نژادهای ممتاز و افزایش ذخایر بانک جنین این نژادها شود.

بنا بر اعلام روابط عمومی پژوهشگاه ابن‌سینا، نخستین مزرعه نمون? نژادهای ممتاز گاوهای شیری، گوشتی و دومنظوره در ملارد کرج راه‌اندازی خواهد شد و چهار مزرعه دیگر در نقاط مختلف کشور به بهره‌برداری خواهند رسید.

به گزارش ایسنا، صبح امروز تفاهم‌نامه‌ای میان جهاد دانشگاهی و سازمان اوقاف و امور خیریه با موضوع استفاده از فناوری تولید خارج رحمی جنین با استفاده از تکنیک اخذ سونوگرافیک تخمک از گاو زنده امضا شد.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

نقش موثر نگاه غیرسازه‌ای شهرسازی در کاهش آسیب‌های ناشی از حوادث طبیعی

مسؤول کارگروه شهرسازی هیات بررسی سیلاب‌های اخیر بر نقش موثر نگاه غیرسازه‌ای در معماری و شهرسازی بر کاهش تبعات ناشی از حوادث طبیعی از جمله سیل در کشور تاکید کرد و گفت: اگر نگاه ما در شهرسازی و معماری غیر سازه‌ای باشد، می‌توانیم هنگام حوادثی نظیر سیل، زلزله و غیره از بروز بسیاری از خسارت‌ها را ممانعت کنیم.

به گزارش ایسنا دکتر عزیزی در نشست خبری ارائه گزارش نهایی سیلاب‌های اواخر سال 97 و اوایل سال 98 که امروز برای رئیس‌جمهور ارسال شد، با تاکید بر این که نگاه ما به بخش بحران‌های محیط زیست و همچنین بحث سیلاب‌ها باید تغییر پیدا کند، اظهار کرد: ما نباید به این موضوعات به عنوان بلا، بلکه به عنوان یک پدیده طبیعی نگاه کنیم؛ در واقع در حوزه شهرسازی معماری و میراث فرهنگی می‌شود با تغییر نگاه از بروز بسیاری از آسیب‌های ناشی از این موضوعات جلوگیری کنیم؛ بنابراین آن چه که اتفاق می‌افتد، بیشتر فقدان کاستی‌ها است و ما نباید در بحث سیلاب‌ها تنها عنوان اقدام سازه‌ای صرف داشته باشیم.

وی در ادامه خاطر نشان کرد: آن‌چه که در کارگروه شهرسازی، معماری و میراث فرهنگی سیلاب‌های اخیر به آن دست یافتیم، این است که نگاه قالب به موضوعات سیل یک نگاه صرف سازه‌ای بوده است، در حالی که در بحث شهرسازی با اقدامات غیر سازه‌ای می‌توانیم از خسارت‌ها و آسیب‌های حوادثی نظیر سیل و زلزله جلوگیری کنیم.

مسؤول کارگروه شهرسازی، معماری و میراث فرهنگی هیات رسیدگی به سیلاب‌های اخیر تاکید کرد: گزارش این کارگروه در قالب 800 صفحه تدوین شد و فقدان برنامه‌ریزی‌های شهری و منطقه‌ای از جمله مسائلی بود که در این کارگروه به آن دست یافته‌ایم، ضمن این‌که اعضای این کارگروه از تمامی استان‌های سیل‌زده بازدید کرد و جلساتی را نیز با ستادها برگزار کردیم.

وی همچنین خاطر نشان کرد: فقدان شرح خدمات طرح‌های توسعه شهری و منطقه‌ای از جمله مهم‌ترین نتایجی بود که در این کارگروه به دست آوردیم، متاسفانه امروزه طرح‌های ما در قالب قراردادهای تیپی منعقد می‌شود، در حالی که بسیاری از این پدیده ها را نمی‌شود در قالب چنین طرح‌هایی اجرایی کرد، ضمن این که فقدان هماهنگی در ارائه خدمات اجرایی و عدم نگاه یکپارچه از جمله کاستی‌هایی بود که ما در این سیلاب‌ها به آن دست یافتیم.

در ادامه این نشست دکتر محمد رحیمیان، قائم مقام هیات رسیدگی به سیلاب‌های اخیر و همچنین معاون پژوهش‌وفناوری دانشگاه تهران نتایج حاصل از بررسی‌های این هیات را بسیار علمی و دقیق توصیف کرد و گفت: همان طور که عنوان شد، تغییرات اقلیمی کشور یکی از مهم‌ترین نتایج به دست آمده از سوی کارگروه‌های رسیدگی به سیلاب‌های اخیر عنوان شده است؛ در واقع ما باید بپذیریم کشور ما با پدیده تغییر اقلیم‌ها مواجه شده و باید شرایط زندگی خود را نیز متناسب با این شرایط تغییر بدهیم.

وی در ادامه تصریح کرد: تغییرات اقلیمی در کشور موجب شده است که ما با بارندگی یکنواخت مواجه نباشیم و در برخی سال‌ها با مشکل خشکسالی و در برخی سال‌ها نیز با پر آبی روبرو شویم، بنابراین اگر شرایط ما متناسب با این تغییرات اقلیمی تغییر یابد، یقینا تاب‌آوری بیشتری در مواجهه با پدیده‌هایی نظیر سیل خواهیم داشت.

دکتر رحیمیان در پایان خاطر نشان کرد: اگر سیاست‌گذاری‌های ما در زندگی متناسب با تغییرات اقلیمی بود، یقینا در پدیده وقوع سیل حتی می‌توانستیم بهره‌برداری مثبتی داشته باشیم و این سیل را برای سال‌های بی آبی ذخیره کنیم که البته نقش صدا و سیما و اطلاع‌رسانی به مردم در کنار مدیریت خوب بحران می‌تواند در این زمینه کمک کننده باشد.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

دکتر قرنفلی همواره دغدغه جهاد دانشگاهی و کشور را دارند

مراسم نکوداشت دکتر محسن قرنفلی عصر امروز با حضور رییس جهاد دانشگاهی و جمعی از اعضای جهاد دانشگاهی در دانشگاه علم و فرهنگ برگزار شد.

به گزارش ایسنا، دکتر حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی در این مراسم گفت: دکتر قرنفلی از سابقون جهاد دانشگاهی هستند و آن‌ها ویژگی‌هایی همچون صداقت، سلامت، تعهد و خودباوری حاصل از علم باوری دارند.

وی افزود: ناامید نشدن از انواع ناملایمات و بی‌مهری‌ها در طول فعالیت هایشان، ناامید نشدن از شکست‌ها و عدم موفقیت‌هایی که طبیعتا در کار پیش می‌آید هم از ویژگی‌های دکتر قرنفلی است. ایشان مومن و انقلابی هستند و  علاوه بر آن مصالح عمومی را بر مصالح شخصی ترجیح می‌دهند.

دکتر طیبی با اشاره به تاسیس جهاد دانشگاهی گفت: شما یادتان می‌آید که وقتی انقلاب فرهنگی‌ رخ داد دانشجویان به نهادهای مختلفی رفتند و برخی حتی نهادهایی را انتخاب کردند که برای آینده شغلیشان خوب بود اما افرادی که در  جهاد دانشگاهی ماندند و دشواری‌ها را تحمل کردند، یعنی به هدف خود و لزوم وجود همچین نهادی اعتقاد داشتند. دکتر قرنفلی نیز در این راه مشکلات را تحمل کردند .

رئیس جهاددانشگاهی ادامه داد: ایشان توان قبول مسئولیت‌های مختلف را دارند و به خوبی هم در آن‌ها ظاهر شدند. ایشان به کار گروهی اعتقاد دارند  با وجود این که در بسیاری از حوزه‌ها خود را صاحب‌نظر می‌دانستند اما توان پذیرش نظرات مختلف را داشتند. ایشان همواره دغدغه‌های مسائل جهاد و کشور را دارند.

طیبی ادامه داد: کار اخیری که در جهاد دانشگاهی دنبال شد کانون تفکر بود که هدف از ایجاد آن این بود که در کنار پیگیری کارهای روزمره در فعالیت‌های جهاد بازنگری شود و با توجه به ضروریات جامعه و نگاه به آینده نزدیک و دور تصمیم‌ها بررسی شود.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان این که بررسی‌های کانون تفکر در خصوص نگاه به آینده نزدیک به اتمام رسیده، افزود: ما باید با استفاده از نخبگان نگاهی به آینده دور هم داشته باشیم. به هر حال با توجه به اتفاقاتی که در دنیا می‌افتد و مسائل کشور خود، باید دید چه راهی را در جهاد دانشگاهی دنبال کنیم.

وی در پایان درباره دکتر قرنفلی گفت: توصیه من به خود ایشان است که به کار کردن  سخت و مداوم عادت نکنند برای خانواده خود و سیاحت و زیارت وقتی بگذارند. برای خانواده محترم ایشان و خودشان آرزوی سلامتی و تندرستی دارم.

رئیسی که یک ریال هم نگرفت

در بخش دیگری از این مراسم، دکتر سید سعید هاشمی، رئیس دانشگاه علم و فرهنگ گفت: امروز مفتخریم که به پاس قدردانی از زحمات جهادگری عزیز و خوش نام و مهربان این مراسم را برگزار کنیم. بداخلاقی هایی کم و بیش در دو سه سال اخیر در حق جهاد دانشگاهی شکل گرفته و ابزارش فضای مجازی بوده است که البته بیشتر هم متوجه خود دکتر طیبی بوده و گاهی ما هم که در دوره‌ی ایشان مسئولیت داریم مورد نوازش دوستان قرار می‌گرفتیم اما هیچ وقت فرصتی نشد که افراد از خود دفاع کنند چون دکتر طیبی همواره می‌گویند به اصل کار توجه کنید.

وی افزود: اخیرا بداخلاقی‌هایی هم متوجه دکتر قرنفلی شده بود. دکتر قرنفلی تا دو ماه قبل رئیس دانشکده علوم پایه و فناوری‌های نوین زیستی علم‌ و فرهنگ بودند و باید بگویم، در مدتی که من رییس این دانشگاه بودم و قبل از من دکتر ایمانی خوشخو رییس بودند ایشان یک ریال از دانشگاه دریافت نکردند. این‌ها مواردی است که ما از بزرگانی چون ایشان یاد گرفتیم.

هاشمی ادامه داد: یکی از نکات قابل توجه در خصوص فعالیت‌های 40 ساله‌ی ایشان، اخلاق خوب  و داشتن گوش شنوا است. توازن اخلاق‌ و کارآمدی را در ایشان می‌توان دید. دکتر قرنفلی در مدیریت مسائل اخلاقی را رعایت می‌کرد. در کشور ما مدیریت براساس اخلاق کار دشواری است.

رئیس دانشگاه علم‌ و فرهنگ با بیان این که نسل اول جهاد کم‌کم بازنشست می‌شوند، افزود: سنت خوبی است که ما در مراسمی در حضور جهادگران‌ از زحمات این عزیزان قدردانی کنیم و از خانواده‌های این افراد که به میزان خود فرد در موفقیت جهاد تاثیر داشتند، تشکر کنیم.

کاش همه کشور مثل جهاد دانشگاهی بود

در ادامه این مراسم، دکتر محمد حسین ایمانی خوشخو درباره ویژگی‌های مدیریت جهادی گفت: ما در مدیریت جهادی بازنشستگی به تعبیر جدا شدن از محیط کار و در خانه نشستن‌ نداریم گرچه به لحاظ ظاهری و ساختاری شاید یک اتفاقی بیفتد اما در مدیریت جهادی مثل محیط آموزشی بازنشستگی مفهومی ندارد، مانند استادی که بعد از بازنشستگی تاثیرگذارتر می‌شود.

وی افزود: در مدیریت جهادی اصالت بر پست نیست اصالت بر انجام وظیفه و خدمت است. در محیط‌های اداری دیده‌ام که برای یک پست چه جریان‌هایی به راه می‌افتد اما همه‌ی شما دوستان جهادی حتما چنین چیزی را در جهاد ندیدید. 

رئیس سابق دانشگاه علم و فرهنگ با بیان این که دکتر قرنفلی یکی از نیروهای اصیل جهاد هستند، افزود: در جلسه هیئت امنا زمانی که بحث ریاست جهاد مطرح بود دکتر نوبخت می‌گفت انگار به بهشت آمده ایم همه به نفع یکدیگر دارند کنار می‌کشند کاش همه‌ی جای کشور مانند جهاد بود.

تشکر از بنیان‌گذاران جهاددانشگاهی

دکتر حسین بهاروند، عضو هیئت‌علمی پژوهشگاه رویان نیز در این مراسم درباره آشنایی خود با دکتر قرنفلی گفت: آشنایی من با دکتر قرنفلی به سال 79 باز می‌گردد. همان زمان هم با دکتر امین اسماعیلی آشنا شدم و هر آن چه می‌گویم مربوط به این دو بزرگوار است. آن چه که به وجود آمده در خانواده جهاد شکل گرفته و باید از بنیانگذاران آن و فعالان آن تشکر کنیم. از خانواده دکتر قرنفلی تشکر می‌کنم چرا که بدون وجود خانواده خوب حرکت مرد هیچ است و من به عنوان یک معلم در خانواده جهاد از آن‌ها تشکر می‌کنم.

وی در ادامه‌ی سخنان خود با خواندن شعری از قیصر امین‌پور به بیان خاطره‌ای از زمانی که دکتر کاظمی آشتیانی طرح‌های پژوهشی رویان را به دفتر مرکزی جهاد ارائه داده بود، پرداخت.

افرادی که دچار بحران جانشین‌پروری نمی‌شوند

در ادامه این مراسم حسینعلی قبادی، عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی درباره دکتر محسن قرنفلی گفت: در 20 و اندی سال خدمت در جهاد دانشگاهی فردی را ندیدم که از حوزه فنی برخیزد و در حوزه علوم انسانی تامل کند و در نهایت در حوزه‌ای با موضوع پزشکی ساکن شود. من به این‌ نتیجه رسیدم که برخی ویژگی‌های فردی و مدیریتی باعث شده که چنین روندی ایجاد شود.

وی افزود: برای این که تحلیل کنیم چطور افرادی می‌توانند با حوزه‌های مختلف ارتباط برقرار کنند لازم است دسته‌بندی درباره انسان‌ها انجام دهیم. به نظر من، انسان‌ها سه دسته اند مبانی‌گرا، فرآیند گرا و محصول گرا. آقای قرنفلی با ویژگی‌هایی که دارد در حوزه فرآیندگراها قرار می‌گیرند.

قبادی افزود: مبانی‌گراها کسانی هستند که بلندمدت فکر می‌کنند ممکن است به آفاتی همچون آرمانگرایی مزمن هم دچار شوند. نتیجه‌گرا ها عموما تکنیکال با ریسک پذیری بالا و دائما به فکر میانبر هستند.

عضو هیئت‌علمی جهاد دانشگاهی در پایان با اشاره به لزوم بنا نهادن سنت یادنامه نویسی درباره ویژگی‌های افراد فرآیندگرا گفت: فرآیندگراها اهل گفت وگو هستند. مرحله‌ای و تدریجی کار می‌کنند و سناریوپذیر هستند. قدرت نهادسازی بالایی دارند و دچار بحران جانشین‌پروری نمی‌شوند.

اعتقاد راسخ داشتیم که پیشرفت کشور از راه علم‌ و فناوری انجام‌ می‌شود

در بخش پایانی این مراسم دکتر محسن قرنفلی با تشکر از مهمانان گفت: خود را شایسته الطاف دوستان نمی‌دانم‌ اما ویژگی‌های بیان شده ویژگی‌هایی است که همه‌ی جهادگران دارند. من در 25 سالگی و هنگامی که دانشجوی کارشناسی ارشد شیمی در دانشگاه شریف بودم وارد جهاد شدم. سال 59 سال‌های اول انقلاب بود و غوغایی میان جوانان بود. در آن ایام سه انگیزه مهم برای ما وجود داشت‌ کمک به جبران عقب‌ماندگی تاریخی کشور، کمک به پیشرفت و توسعه کشور و اعتلای نظام جمهوری اسلامی. جهاد دانشگاهی با این اهداف شکل گرفت و من فکر کردم جهاد دانشگاهی جای مناسبی برای تحقق بخشیدن به این اهداف بود.

وی افزود: زمان کوتاهی گذشت و جهاد دانشگاه شریف شکل گرفت. هویتی برای این مجموعه ایجاد شد که چند شاخصه مهم داشت. در جهاد شریف افراد همسو و هم هدف در کنار یکدیگر جمع شدند. جهاد شریف سازمانی بالنده، پویا و تاثیرگذار به واسطه نیرهای دلبسته و علاقمند بود. شکیبایی در برابر مشکلات به ما کمک کرد تا با اندک امکانات خود کارهای بزرگی انجام دهیم. در جهاد دانشگاهی فضایی کاملا اسلامی، انقلابی و صمیمی وجود داشت و افراد منافع جهادی را به منافع فردی‌ ترجیح می‌دادند.

وی با بیان‌ این در جهاد دانشگاهی مسئولیت‌ها به افراد شایسته داده می شود، افزود: در جهاد دانشگاهی فضای تلاش، یادگیری، خلاقیت و ابتکار وجود داشت. ما اعتقاد راسخ داشتیم که پیشرفت کشور از راه علم‌ و فناوری انجام‌ می‌شود.

بنیانگذار sid جهاد دانشگاهی ادامه داد: من اعتقاد دارم که ضرورت دارد جهاد دانشگاهی کار خود را ادامه دهد چرا که مجموعه های دولتی کارآمد نیست و مجموعه‌های خصوصی هم چون درگیر گذراندن امورات خود می‌شوند کارآمد نیستند. جهاد دانشگاهی باید به کار خود ادامه دهد. باید روحیه اخلاقی معنوی و اعتقادی را تقویت کنیم. جهاد دانشگاهی همواره سعی کرده خود را ثابت کند و الان دیگر ما ثابت شده هستیم.

وی در پایان با تشکر از همکاران خود در طول 40 سال همکاری و قدردانی از خانواده‌ی خود خاطرنشان کرد: در چنین مقطعی که سیستم به ما اعتماد کرده باید با تمام قوا پاسخگوی این اعتماد باشیم. شرایط امروز شرایط تصمیم‌گیری‌های سخت و تفکر استراتژیک داشتن است. اگر بخواهیم جهاد را حفظ‌ کنیم باید به سمت مشارکت و خرد جمعی برویم.

به گزارش ایسنا، دکتر قرنفلی عضو هیات علمی و مشاور رییس جهاددانشگاهی است و طی سال‌های گذشته در پست‌های متعددی چون معاون آموزش جهاد دانشگاهی، مشاور پژوهشگاه رویان در تجاری سازی یافته های پژوهشی، سرپرست دانشکده علوم پایه و فناوری های زیستی دانشگاه علم و فرهنگ، ریاست دانشگاه علم و فرهنگ، معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی، مسئول مرکزاطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، مدیر کل دفترپروژه‌یابی و نیازسنجی، جهاد دانشگاهی و غیره فعالیت داشته است.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

ضرورت پیمودن مسیر بین‌المللی شدن دانشگاه‌ها با سرعت هرچه بیشتر

قائم‌مقام وزیر علوم در امور بین‌الملل و رئیس مرکز همکاری‌های علمی بین‌المللی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در نشست دوره‌ای دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های متولی هماهنگی و پی‌گیری همکاری‌های علمی بین‌المللی تأکید کرد: مسیر بین‌المللی شدن دانشگاه‌ها باید با سرعت هر چه بیشتر ادامه یابد تا بتوانیم از مزایای علمی جهان بهره‌مند شویم.

به گزارش ایسنا، دکتر حسین سالار آملی، در این نشست که امروز (یکشنبه) با حضور دکتر وحید احمدی، مشاور وزیر علوم و رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور و دکتر عبدالحمید علیزاده، مدیرکل امور دانشجویان غیرایرانی در سالن شهدای جهاد علمی وزارت علوم برگزار شد، ضمن تاکید بر اهمیت بومی‌سازی علوم و فناوری اظهار داشت: در 5 سال گذشته درزمینه? جذب دانشجویان خارجی و انجام پروژه‌ها و مقالات علمی مشترک با دانشگاه‌ها و مراکز علمی و فناوری خارجی پیشرفت مناسبی داشته‌ایم. وقتی در این زمینه‌ها همکاری‌های بیشتری صورت گیرد و شتاب مناسبی احساس شود، بدین معنی است که دانشگاه‌های ما به‌سوی بین‌المللی شدن قدم برداشته‌اند.

رئیس مرکز همکاری‌های علمی بین‌المللی وزارت علوم بابیان اینکه در این مدت با همکاری مدیران بین‌الملل دانشگاه‌ها از درون‌گرایی سنتی به برون‌گرایی مناسبی رسیده‌ایم، گفت: دانشگاه‌های درون‌گرا دیگر محلی برای فراز و نشیب ندارند و اگر بخواهیم حرکت بالنده و روبه‌جلو داشته باشیم باید کشور و جامعه علمی‌مان را در مسیر شبکه جهانی دانایی قرار دهیم.

وی با تأکید بر ادامه این روند در شرایط تحریم‌های اعمال‌شده، گفت: همه همکاران باید همفکری و برنامه‌ریزی کنند که در این شرایط چگونه فعالیت کنیم تا این ارتباطات علمی و بین‌المللی ادامه داشته باشد. در این راستا می‌توان از اساتید و فارغ‌التحصیلانی که در کشورهای مقصد تحصیل کرده‌اند و یا هرگونه فعالیت علمی دیگری داشته‌اند جهت بهبود و استحکام روابط علمی بین‌المللی با دانشگاه‌ها و مراکز علمی خارج از کشور استفاده کرد.

قائم‌مقام وزیر علوم در امور بین‌الملل درخصوص بهبود عملکرد مراکز علمی متولی هماهنگی و پی‌گیری همکاری‌های علمی بین‌المللی اظهار داشت: این مراکز باید حتماً به‌صورت تشکیلاتی و منظم فعالیت کنند؛ البته شاید روش‌های کاری نیاز به بازنگری داشته باشند ولی انجام امور به‌صورت تشکیلاتی جزو اصول اصلی این مراکز است.

وی بابیان اینکه در این مراکز حتماً باید کارگروه و یا اتاق فکری برای برنامه‌ریزی فعالیت‌ها در شرایط تحریم شکل بگیرد، گفت: نظام یادگیری باید در این مراکز مهیا باشد و لازم است دانسته‌های خود را برای دیگر همکاران در زمینه‌های مختلف همکاری‌های علمی بین‌المللی انتقال دهیم. در این راستا می‌توان به همین نشست‌های همفکری، ایجاد سایت‌های اطلاع‌رسانی و سامانه‌های به‌روز و نظام‌مند اشاره کرد.

دکتر سالار آملی همچنین بر اهمیت تخصیص اعتبار مستقل به دفاتر بین‌الملل دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و همچنین همکاری مستمر با نهادهای ملی در خصوص روابط علمی بین‌المللی تأکید کرد.

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم، در این نشست متولیان و مسئولان کارگروه‌های همکاری‌های علمی بین‌المللی با کشورهای ایتالیا، ترکیه، چین، اقلیم کردستان عراق و اتحادیه اروپا گزارشی از عملکرد این مراکز و همچنین مشکلات و راه‌کارهای مورد نظر در جهت بهبود امور را ارائه کردند.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

کرونا دانشجویان خارجی را در خوابگاه‌های چینی محبوس کرد

به رغم شرایط سخت هزاران دانشجوی خارجی شهر "ووهان" در سال نوی چینی، یک دانشگاه به آنها اعلام کرده که "لطفا وحشت نکنید."!

به گزارش ایسنا و به نقل از ساوز چاینا مورنینگ پست، آمارها نشان می‌دهد که تعداد زیادی از دانشجویان خارجی در شهر 'ووهان' برای گذراندن تعطیلات به کشورهای خود بازگشتند. ولی هنوز هم صدها دانشجوی خارجی در این شهر باقی مانده‌اند.

ولی شنیده‌ها حاکی از آن است که این دانشجویان باقی‌مانده در ووهان خود را در خوابگاه‌ها محبوس کرده‌اند و این اتفاق در حالی می‌افتد که خانواده این دانشجویان نگران وضعیت فرزندان خود هستند.

این دانشجویان خارجی مشغول تحصیل در چین از روز پنجشنبه در اتاق‌های خود مانده‌اند زیرا تعداد مبتلایان به ویروس 'کرونا' همچنان با سرعت در حال افزایش است.

مقامات ووهان در روز پنجشنبه پروازها و سفرهای زمینی با قطار و اتوبوس به داخل و بیرون این شهر را ممنوع اعلام کرده اند و در تلاش هستند که در تعطیلات سال نو چینی‌ها که بسیاری از مردم به مسافرت می‌روند، خطر گسترش این ویروس کشنده را کاهش دهند.

در میان جمعیت 11 میلیونی شهر ووهان، چندهزار دانشجوی خارجی حضور دارند که از طریق بورس‌های تحصیلی دولت چین به این کشور جذب شده‌اند.

دانشجویان خارجی ووهان گفته‌اند که دانشگاه‌های آنها عملکرد خوبی در رابطه با این بیماری با آنها داشته است و اطلاع‌رسانی خوبی در رابطه با این موضوع انجام داده است.

ولی گفته شده که با این وجود دانشجویان خارجی نارضایتی خود را به مقامات دانشگاه‌ ابراز کرده‌اند. زیرا در فصل تعطیلات و به دور از خانه‌های خود، در خوابگاه‌ها گیر افتاده‌اند.

یکی از دانشجویان خارجی دانشگاه ووهان گفت: بسیاری از ما در تلاش هستیم که برای دریافت اطلاعات معتبر، با وزارتخانه کشورهای خود تماس برقرار کنیم.

وی ادامه داد، شرایط در اینجا دشوار است و حتی ما برای رفتن به یک مغازه هم با مشکل مواجه هستیم.

این دانشجو افزود، شایعات بسیار زیادی در اطراف به گوش ما می‌رسد و حتی ما شنیده‌ایم که در خوابگاه با مشکل کمبود مواد غذایی مواجه هستیم که البته این موضوع حقیقت ندارد.

یکی دیگر از دانشجویان خارجی دانشگاه ووهان اظهار کرد، از آنجا که فصل تعطیلات است، ووهان شبیه به شهر ارواح شده و به معنای واقعی کلمه کسی در خیابان‌ها نیست.

یکی از دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد که اهل سنگاپور است هم گفته که 3 روز گذشته را در اتاق خوابگاه گذرانده و اظهار کرده که به نظر می‌رسد در هیروشیما زندگی می‌کنم.

خسارت‌های وارد شده به چینی‌ها در فضای دانشگاهی این کشور هم دیده می‌شود. به نحوی‌ که احتمال دارد برخی از دانشجویان خارجی که برای گذراندن تعطیلات به کشورهای خود سفر کرده‌اند، دیگر به چین بازنگردند.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

آمادگی یونسکو برای ارائه آموزش‌های تخصصی محیط زیستی

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو ضمن تاکید بر آمادگی این سازمان برای همکاری با دانشگاه پیام نور در جهت ارائه آموزش‌های تخصصی محیط زیستی، گفت: با توجه به اینکه یکی از 17 کرسی یونسکو با عنوان محیط زیست در دانشگاه پیام نور قرار دارد، بنابراین ارائه آموزش‌های تخصصی در این زمینه می‌تواند در همگانی کردن فرهنگ حفظ زیست محیطی در سطح کشور تاثیرگذار باشد.

به گزارش ایسنا، دکتر حجت الله ایوبی امروز در جشنواره ملی محیط زیست که در دانشگاه پیام نور در حال برگزاری است، در سخنانی ضمن تاکید بر اهمیت توجه به فرهنگ حفظ محیط زیست در کشور، گفت: مردم ایران مردمانی با تمدن بسیار غنی و چندین هزار ساله هستند و اگر قرار باشد ما حداقل در یک عرصه پیشرو باشیم چه بهتر است که آن عرصه، عرصه محیط زیست باشد. به هر حال الگو شدن در عرصه‌های مختلف سیاست، اقتصاد و ... کار بسیار دشواری است. چرا که رقابت در این عرصه‌ها بسیار گسترده می‌باشد اما ما با توجه به فرهنگ و پیشینه غنی خود و مردمان این سرزمین که زندگی تمیز و پاکی دارند می‌توانیم در عرصه محیط زیست پیشرو و الگو قرار بگیریم.

وی در ادامه تصریح کرد: مردم ایران در خانه‌های خود جزء تمیزترین مردمان روی کره زمین هستند و شور و شوق تمیزی و نظافت در خانه‌های ما زبانزد است و حتی در فقه ما نیز بر پاکیزگی و همچنین جلوگیری از آلوده ساختن آبها تاکیدات زیادی شده و نمونه‌های آن را در اشعار پارسی نظیر شعر 'صدای پای آب'سهراب سپهری دیده می‌شود. همه این موارد نشان می‌دهد که ما ملتی هستیم که محیط زیست را می‌فهمیم و پاس می‌داریم. بنابراین اگر تلاش کنیم در این عرصه به عنوان یکی از بهترین‌های دنیا باشیم هزینه‌ای بر ما تحمیل نخواهد شد.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو همچنین خاطرنشان کرد: من این اطمینان را می‌دهم اگر ما در حوزه محیط زیست الگو باشیم، چهره بسیار متمدنانه از ایران در دنیا ارائه خواهد شد و محیط زیست می‌تواند یک تبلیغ فوق‌العاده برای ایران و فرهنگ ایرانی باشد، چرا که امروز مسئله محیط زیست یک مسئله نو و مدرن در دنیا است. در حالیکه در آئین ایرانی این یک موضوع کهن و بسیار دیرینه می‌باشد و توجه به محیط زیست می‌تواند کم خرج باشد اما بسیار اثرگذار خواهد بود.

ایوبی همچنین خاطرنشان کرد: درخواست من از دانشگاه پیام نور این است که دانشگاه پیام نور همان گونه که در عرصه‌های مختلف پیشگام شده است. با توجه به اینکه یکی از 17 کرسی یونسکو در این دانشگاه قرار دارد و اتفاقا کرسی محیط زیست نیز در این دانشگاه مستقر شده بنابراین می‌تواند در همین زمینه نیز الگو باشد و یک حرکت عمومی نیز در کشور آغاز کند.

وی تاکید کرد: در اینکه دولتمردان در حوزه محیط زیست اقداماتی را انجام می‌دهند شکی وجود ندارد. البته که باید نیز این اقدامات از سوی مسئولان انجام بگیرد. چرا که محیط زیست با عرصه‌های مختلف سیاستگذاری گره خورده است اما احترام به محیط زیست اول باید در فکر، باور و اندیشه و جان مردم رسوخ پیدا کند. وقتی مردم یک کشور باور کردند آب یک سرمایه است. بنابراین دولتمردان نیز در اعمال سیاست‌های حوزه آب جدی‌تر خواهند بود.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو همچنین اظهار کرد: اخلاق محیط زیست امروزه جزو حرف‌های جدید و نو یونسکو می‌باشد. من فکر می‌کنم وجود این کرسی در دانشگاه پیام نور می‌تواند این فرهنگ را در جامعه نهادینه کند که آب، جنگل، هوا و طبیعت سرمایه هستند. بنابراین باید بتوانیم محیط زیست را به یک باور عمومی تبدیل کنیم. در این شرایط است که می‌توانیم در این زمینه الگو قرار بگیریم.

وی همچنین خاطرنشان کرد: یکی از وظایف یونسکو این است که از سرمایه‌هایی که ما از آن غافل هستیم نظیر جنگل‌های هیرکانی حفاظت کند. در این راستا سال گذشته توانستیم این جنگل‌ها که هزاران سال است در ایران به عنوان یک ثروت وجود دارند و ما به آن بی توجه بوده‌ایم و نسبت به تخریب آن اقدام کرده‌ایم، را ثبت جهانی کنیم و خوشبختانه افکار عمومی نسبت به حفظ این جنگل‌ها حساس شده و طی این چند ماه گذشته بارها گزارش‌هایی از تخریب این جنگل‌ها از سوی مردم، دانشجویان، هنرمندان و ... گزارش شده است. بنابراین وقتی موضوع هم عمومی شد. در نتیجه افکار عمومی نیز در حفظ آن کوشا شدند.

ایوبی خاطرنشان کرد: ما از امروز در کنار دانشگاه پیام نور هم به عنوان وظیفه ملی و دینی و هم از جایگاه یونسکو قرار خواهیم گرفت تا در جهت ارائه آموزش‌های لازم در عرصه محیط زیست در دانشگاه پیام نور تلاش کنیم و امیدواریم این آموزش‌ها که از دانشگاه پیام نور شروع می‌شود در سطح جامعه نیز به یک باور عمومی تبدیل شود.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

نقش باروری ابرها در وقوع سیلاب‌ها رد شد

رییس هیات ویژه گزارش ملی سیلاب‌ها از ارسال پاسخ نهایی به 110 سوال رئیس جمهور در خصوص سیلاب‌های اواخر سال 97 و اوایل سال 98 کشور خبر داد و گفت: تاثیر باروری ابرها در وقوع این سیلاب‌ها در کارگروه هیات بررسی سیلاب‌ها رد شد.

به گزارش ایسنا، دکتر محمود نیلی احمد آبادی در نشست خبری امروز که به منظور ارائه گزارش سیلاب (پاسخ به سوالات رئیس جمهور درباره سیلاب‌های سال 97 و 98) برگزار شد، با تاکید بر اینکه پاسخ نهایی به 110 سوال رئیس جمهور امروز ارسال شد، گفت: اولین گزارش سیلاب که به نوعی روایت سیل بود چند ماه پیش برای رئیس جمهور ارسال شد و امروز نیز پاسخ‌های 110 سوال رئیس جمهور توسط هیات بررسی سیلاب‌های اوایل سال تهیه و به رئیس جمهور ارسال شد. البته خود هیات بررسی سیلاب‌های اخیر در عمل به دلیل تشکیل کارگروه آموزش و منابع انسانی 17 سوال دیگر به مجموع سوالات رئیس جمهور اضافه کردند و در مجموع 127 سوال پاسخ داده شد.

وی در ادامه با تاکید بر اینکه 708 نفر از اعضای هیات علمی، پژوهشگران و دانشمندان در تهیه گزارش سیلاب‌های اخیر همکاری کرده‌اند، اظهار کرد: در مجموع 430 جلسه در بین کارگروه‌ها و هیات، 249 جلسه با سازمان‌های مختلف و 78 بازدید میدانی نیز به منظور تهیه گزارش سیلاب انجام گرفته است. حتی در سیل اخیر سیستان و بلوچستان نیز هیاتی را اعزام کردیم و یافته‌های این هیات در سیل اخیر مورد بررسی قرار گرفت تا ببینیم آیا این یافته‌ها می‌تواند اهمیت داشته باشد یا نه؟

رییس هیات ویژه گزارش ملی سیلاب‌ها تاکید کرد: گزارش نهایی ارائه شده به رئیس جمهور 310 صفحه است. البته کل گزارش تفصیلی کارگروه‌های این هیات حدود 7600 صفحه است که در آینده نزدیک یک گزارش نهایی نیز از این گزارش منتشر خواهیم کرد که محتوای گزارش پاسخ به سوالات باشد، ولی تحلیل‌های اضافی نیز بر آن اضافه خواهد شد تا مطلب روان‌تری در اختیار امور قرار بگیرد.

دکتر نیلی خاطرنشان کرد: در تهیه گزارش سیلاب‌های اخیر ما دو نشست بین‌المللی، یک نشست با سازمان who و یک نشست نیز با اسکاپ برگزار کردیم که نتایج خوبی از این دو نشست بین‌المللی حاصل شد.

رئیس دانشگاه تهران استفاده از تکنولوژی‌های نوین در تهیه گزارش نهایی سیلاب‌های اخیر را نیز یکی از مزیت‌های این گزارش عنوان کرد و گفت: ما یک سیستم یکپارچه برای مستندسازی اطلاعات هیات تشکیل دادیم که بیش از 5000 رکورد در آن ثبت شد و گزارشات تمام دستگاه‌ها در این سیستم مدیریت دانش بارگذاری شد و حتی با دستگاه‌های مختلف مکاتبه کردیم که آیا اجازه می‌دهند اطلاعات آنها در اختیار عموم قرار بگیرد که اغلب با انتشار آن موافقت شد.

وی ادامه داد: هیات بررسی سیلاب‌های اخیر با دقت، وسواس و تشکیل شبکه‌ای دقیق موضوع سوالات و بحث‌های مربوط به سیل را بررسی کرد و این گزارش امروز به رئیس‌جمهور ارسال شد که مبتنی بر یافته‌های دقیق است و مبنای بسیاری از اطلاعات مواردی است که از دستگاه‌ها دریافت کردیم و به جز کار کارگروه اجتماعی و فرهنگی که پیمایشی در سطح ملی انجام داد، در اطلاعات دریافتی هیات از دستگاه‌ها تفاوت‌هایی وجود داشت که ما سعی کردیم این اطلاعات را راستی آزمایی کنیم و در نهایت آماری را انتخاب کردیم که از جایگاه سازمانی بیشتر قابل قبول بود.

رییس هیات ویژه گزارش ملی سیلاب‌ها تصریح کرد: ما برای اینکه مطمئن شویم گزارش این هیات کمترین کاستی‌ها را دارد، قبل از ارسال به رئیس جمهور به همه دستگاه‌ها و نهادهای علمی این گزارش را ارسال و نظریات آنها را دریافت کردیم که البته برخی از موارد نیز ارسال شد و لذا گزارش ارسالی با اطمینان بیشتر نوشته شده است و گزارش امروز خلاصه مدیریتی یا خلاصه یافته‌های هر یک از کارگروه‌های مستقل هیات است که سعی شده به همه سوالات رئیس جمهور پاسخ داده شود و در ادامه نیز هیات این موضوع را که چگونه می‌تواند اجرایی‌شدن یافته‌ها را دنبال کند، مد نظر قرار داده است.

دکتر نیلی خاطرنشان کرد: ما در تهیه گزارش نهایی سیلاب‌ها کاستی‌ها و نقص‌هایی را از سوی دستگاه‌ها دریافت کردیم که البته قصد عنوان آن را ندارم، اما در خصوص انتشار عمومی این گزارش منتظر نظر رئیس جمهور هستیم که این گزارش از سوی ریاست جمهوری منتشر شود یا دانشگاه تهران. ضمن اینکه در این گزارش هدف ما مچ‌گیری و بزرگنمایی ضعف‌ها و کوچک کردن قوت‌ها به هیچ عنوان نیست؛ بلکه هدف افزایش تاب‌آوری کشور در موضوعی نظیر سیل ملاک قرار گرفته است.

رییس هیات ویژه گزارش ملی سیلاب‌ها همچنین به مهمترین یافته‌های هیات بررسی سیلاب‌های اخیر اشاره کرد و گفت: یکی از مهمترین این یافته‌ها تغییر اقلیم است که ما آن را جدی نگرفتیم و در برنامه‌ریزی‌های ما این موضوع مورد توجه قرار نگرفته است. در حالی‌که جهان امروزه با پدیده تغییر اقلیم مواجه است که می‌تواند به خشکسالی و یا حتی شدت بارش‌ها منجر شود. بنابراین ضروری است که در سیاست‌گذاری‌های ما بحث تغییر اقلیم مورد توجه قرار بگیرد.

رئیس دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: ارتقای جایگاه و توجه به اقتدار مدیریت بحران کشور در سطوح مختلف به‌ویژه در موضوعات بحران از جمله در سه دوره قبل، حین و بعد از وقوع بحران باید به عنوان یکی از موضوعات مهم مورد توجه مسئولان قرار بگیرد. آنچه که در حال حاضر وجود دارد، این است که در زمان وقوع بحران و کمی بعد از آن همه نسبت به موضوع اتفاق‌افتاده حساس می‌شوند؛ اما کم کم این موضوع به فراموشی سپرده می‌شود. در حالی‌که بحران محصول عملکرد ما قبل از وقوع است و حاصل سال‌ها کار نادرست ما منجر به وقوع بحران می‌شود.

وی ادامه داد: در حادثه سیلاب اخیر شاید نظر هیات بررسی سیلاب‌ها این بود که اگر منابع طبیعی و محیط زیست مهم شمرده می‌شد، بسیاری از مشکلات ناشی از سیلاب‌ها به حداقل می‌رسید. این در حالی است که تخریب محیط زیست اثر تخریبی سیلاب را نیز افزایش داد.

رئیس دانشگاه تهران بر لزوم شفاف‌سازی و بهنگام‌سازی قوانین و مقررات و همچنین دستورالعمل‌ها در کشور نیز تاکید کرد و گفت: ما در برخی از موارد و موضوعات قوانینی داریم که به درستی اجرا نمی‌شود و در برخی موارد نیز با کمبود قوانین مواجه هستیم. بنابراین باید شفاف‌سازی اساسی در این زمینه صورت بگیرد. ضمن اینکه ترمیم سرمایه اجتماعی، تقویت همبستگی ملی، ایجاد اعتماد عمومی، ارتقای سطح آگاهی عمومی و بهره‌گیری از ظرفیت مردم در بحث سیلاب‌ها و کاهش آسیب‌های آن بسیار مهم است.

رییس هیات ویژه گزارش ملی سیلاب‌ها همچنین با تاکید بر اینکه چهار میلیارد تومان از بودجه پنج میلیارد تومانی سیلاب‌ها دریافت شده است، گفت: امیدواریم بودجه باقیمانده نیز تخصیص بیابد تا بتوانیم هزینه‌های بررسی این گزارش را پرداخت کنیم.

رئیس دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه تاثیر باروری ابرها در بررسی هیات‌ سیلاب‌های اخیر رد شد، گفت: هیات بررسی سیلاب‌های اخیر بر این باور که باروری ابرها در وقوع سیلاب‌های اوایل سال 98 تاثیرگذار بوده، به نتیجه خاصی نرسیده است.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

جزئیات کنکور 99 اعلام شد/آغاز ثبت‌نام از 16 بهمن

مشاور عالی سازمان سنجش آموزش کشور با تاکید بر این‌که ثبت نام برای کنکور سال 1399 از روز چهارشنبه 16 بهمن‌ماه آغاز می‌شود، گفت: این مهلت تا روز پنج‌شنبه 26 بهمن‌ماه ادامه دارد.

دکتر حسین توکلی در گفت‌وگو با ایسنا، ضمن اعلام این خبر اظهار کرد: ثبت‌نام برای شرکت در آزمون سراسری سال 1399 به منظور پذیرش دانشجو در رشته‌های با آزمون دوره‌های روزانه، شبانه، نیمه حضوری، مجازی و پردیس‌های خودگردان دانشگاه‌ پیام نور، موسسات آموزشی غیرانتفاعی و غیردولتی و همچنین رشته‌های با آزمون دانشگاه آزاد از روز چهارشنبه 16 بهمن جاری منحصرا از طریق سازمان سنجش آموزش کشور آغاز می‌شود.

وی در ادامه تصریح کرد: ثبت نام برای آزمون سال 1399 تا روز پنج‌شنبه 26 بهمن‌ماه ادامه دارد و داوطلبان در مهلت تعیین شده نسبت به ثبت نام خود اقدام کنند.

مشاور عالی سازمان سنجش آموزش کشور ادامه داد: دفترچه راهنما و همچنین اطلاعیه تکمیلی در خصوص ثبت‌نام رشته‌های با آزمون دانشگاه‌ها برای سال 1399 همزمان با شروع ثبت‌نام از طریق سایت سازمان سنجش آموزش کشور قابل دسترسی است.

دکتر توکلی در پایان گفت: آزمون سراسری سال 1399 در روزهای 12 و 13 تیرماه سال 1399 در حوزه‌های امتحانی برگزار می‌شود.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

آغاز ثبت‌نام پذیرفته شدگان فراگیر پیام نور از امروز

بر اساس اعلام دانشگاه پیام نور، ثبت‌نام کلیه داوطلبانی که اسامی آنان به عنوان پذیرفته شده نهایی آزمون ورودی دوره های فراگیر تحصیلات تکمیلی (دانش پذیری کارشناسی ارشد) دانشگاه پیام نور بهمن ماه سال 1398 (نوبت بیستم) اعلام شده، از امروز دوشنبه 7 بهمن آغاز شده و تا روز یکشنبه 13 بهمن‌ماه از طریق سامانه آموزشی گلستان به آدرس http:// reg.pnu.ac.ir ادامه دارد.

به گزارش ایسنا، تصویر مدارک ذیل با فرم jpg یا jpeg و حجم هر تصویر حداکثر 250 کیلوبایت باید تهیه و در روز ثبت نام در سامانه گلستان بارگذاری شود.
1مدارک لازم برای ثبت‌نام شامل: 'دو برگ از اصل و تصویر کلیه صفحات شناسنامه'، 'اصل و تصویر کارت ملی'،' ' 6 قطعه عکس 4×3 جدید تمام رخ با زمینه روشن تهیه شده در سال جاری و پشت نویسی شده'، 'اصل مدرک کارشناسی (دارندگان مدرک کارشناسی ناپیوسته لازم است اصل مدرک کاردانی را ارائه کنند)' است.

پذیرفته شدگانی که به دلایلی قادر به ارائه اصل مدرک کارشناسی (لیسانس) نمی باشند؛ لازم است اصل گواهی دانش‌آموختگی تایید شده توسط دانشگاه یا موسسه آموزش عالی محل اخذ کارشناسی (لیسانس) را ارائه نمایند که در آن عبارت «اشتغال به تحصیل نامبرده مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ویا شورای عالی انقلاب فرهنگی  می‌باشد.»قید شده باشد.

بر اساس مصوبه شماره 368 مورخ 74/11/03 شورای عالی انقلاب فرهنگی، طلاب و فضلاء حوزه علمی که بر اساس مدارک صادر شده مدیریت حوزه علمیه قم و مشهد  دوره سطح دو را با موفقیت گذرانده‌اند، همانند دارندگان مدارک کارشناسی می‌توانند در رشته‌های علوم انسانی این دوره تحصیل نمایند.

همچنین ارائه مدرک مشخص کننده وضعیت نظام وظیفه (ویژه آقایان) نیز الزامی است.

لازم به توضیح است ،کارنامه کلیه داوطلبان شرکت کننده در آزمون اینجا درج شده لذا داوطلبان پس از رویت کارنامه نتیجه خود و در صورت هر گونه سوال می‌بایست منحصراً از طریق سیستم ارسال درخواست الکترونیکی سایت سازمان سنجش آموزش کشور به نشانی www.sanjesh.org اقدام نمایند و از مراجعه حضوری جداً خودداری کنند.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

نجات گونه‌های در حال انقراض با پهپاد!

پژوهشگران انگلیسی سعی دارند با کمک پهپاد و فناوری یادگیری ماشینی، به بررسی و نجات گونه‌های در حال انقراض حیوانات کمک کنند.

به گزارش ایسنا و به نقل از وب سایت رسمی دانشگاه بریستول، پژوهشگران سعی دارند با روش جدیدی که در آن از یادگیری ماشینی و پهپاد استفاده می‌شود، به نجات حیات وحش کمک کنند.

پژوهشگران 'دانشگاه بریستول'(university of bristol) و 'انجمن جانورشناسی بریستول'(bzs)، پژوهشی را آغاز کرده‌اند تا طی آن، پهپادها و حسگرها را برای بررسی زرافه‌های در حال انقراض موسوم به 'زرافه کوردوفان'(kordofan giraffe) در پارک ملی 'bénoué' به کار بگیرند.

دکتر 'گرین مک‌کیب'(gr?inne mccabe)، مدیر بخش حفاظت انجمن جانورشناسی بریستول گفت: اخیرا کاهش قابل توجهی در میان پستانداران بزرگ این پارک مشاهده شده و اندازه‌گیری دقیق جمعیت این حیوانات می‌تواند راهنمای خوبی برای حفظ این گونه‌ها باشد.

وی افزود: گشت و گذار در این پارک بسیار دشوار است و بخش‌های وسیع آن، غیرقابل دسترس هستند و چالش بزرگی برای بررسی حیات وحش به شمار می‌روند. زرافه‌های کوردوفان در استتار بسیار ماهر هستند و اغلب در گروه‌های کوچک دیده می‌شوند.

از آنجا که انجمن جانورشناسی بریستول مشتاق بود تا بهترین راهبرد را برای بررسی حیات وحش پارک پیدا کند، از دکتر 'مت واتسون'(matt watson)، پژوهشگر دانشکده علوم زمین دانشگاه بریستول و دکتر 'تام ریچاردسون'(tom richardson)، پژوهشگر بخش هوافضای این دانشگاه دعوت کرد تا در پروژه مذکور همکاری کنند.

این گروه پژوهشی توانست همکاری موفقیت‌آمیزی را به نمایش بگذارد و طی این پروژه، از پهپادها برای بررسی و اندازه‌گیری انفجارهای آتش‌فشانی استفاده کند تا ابداع سیستمی برای بررسی حیات وحش آغاز شود.

دکتر واتسون گفت: شاید این روش روی زمین، ساده به نظر برسد اما اگر منطقه‌ای به اندازه لندن بزرگ را تصور کنید که جنگل‌های بسیاری دارد و باید تنها 20 یا 30 زرافه کوردوفان در آن شناسایی شوند، دیگر کار ساده‌ای تصور نمی‌شود.

دکتر ریچاردسون گفت: شاید ما به بیش از یک نوع پهپاد و چندین حسگر متفاوت نیاز داشته باشیم تا بتوانیم یک شبانه‌روز را به جستجو بپردازیم. دوربین‌های چندطیفی جدید که با یادگیری ماشینی و ابزار پیشرفته ادغام شده‌اند، باید کاملا خودکار باشند تا بتوانند منطقه‌ای به این وسعت را پوشش دهند.

واتسون و ریچاردسون در حال حاضر به همراه دکتر 'تیلو برگادت'(tilo burghardt)، پژوهشگر بخش علوم رایانه دانشگاه بریستول، با انجمن جانورشناسی بریستول همکاری می‌کنند تا به همراه هم بتوانند به ابداع فناوری‌های مورد نیاز برای این پروژه بپردازند.

واتسون افزود: سیستمی که ما بر اساس یادگیری ماشینی برای بررسی زرافه کوردوفان ابداع کرده‌ایم، می‌تواند برای بررسی طیف گسترده‌ای از پستانداران کاربرد داشته باشد. اگر این سیستم با سیستم‌های هوایی ارزان قیمتی ادغام شود که قابلیت عملکرد خودکار دارند، می‌تواند تفاوت قابل توجهی در پروژه‌های حفظ حیات وحش سراسر جهان ایجاد کند.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

دلایل مصرف قلیان در پسران جوان چیست؟

مصرف قلیان به دلایل متفاوتی در سال‌های اخیر شیوع زیادی داشته است و پسران جوان، یکی از عمده‌ترین مصرف کنندگان آن به شمار می‌آیند.

به گزارش ایسنا، قلیان به شکل ابزاری برای دورهم آمدن و گذران وقت آزاد در سال‌های اخیر شیوع پیدا کرده و این ابزار در طول سالیان درازی در جامعه ایران و بسیاری از کشور های عربی رواج داشته است. قلیان، در ایران همانند بسیاری از کشورهای خاورمیانه، یکی از وسایل تفریح رایج محسوب می‌شود که برای حذف آن از اماکن عمومی و قهوه‌خانه‌های سنتی تلاش‌های متعددی انجام شده است؛ اما تاکنون موفق نبوده اند.

در پژوهشی که با موضوع 'مصرف قلیان در میان پسران شهر جیرفت' انجام شده، آمده است:« در سال‌های اخیر پژوهشگران در حوزه‌های سلامت، روان‌شناسی و علوم اجتماعی به مسئله مصرف قلیان توجه کرده اند. بخشی از این توجه، به دلیل رشد مصرف کنندگان آن و بخشی نیز به دلیل پیامد های زیان‌باری است که برای سلامتی مصرف کنندگان به دنبال دارد. مصرف قلیان یک روش قدیمی استعمال دخانیات به شمار می‌رود که در مبدا آن اختلاف نظر وجود دارد. هند، ترکیه و ایران نخستین استفاده کنندگان از قلیان هستند. امروزه این پدیده در بین جوانان به طور وسیعی رواج و محبوبیت یافته است.»

در ادامه این پژوهش که با جامعه آماری 47 نفر از جوانان شهر جیرفت و به روش نمونه‌گیری نظری و هدفمند انجام شده، آمده است:« استفاده از قلیان، در کشورهای شرقی از دیرباز به صورت یک روش سنتی برای مصرف تنباکو شناخته شده است، اما مصرف آن در 20 سال اخیر به طور چشمگیری افزایش یافته است. محبوبیت قلیان به خصوص در سنین نوجوانی در حال افزایش است و آن را به شکل رفتاری اجتماعی و سرگرم کننده می‌دانند. اوقات فراغت، از جمله مسائلی است که به قوی‌ترین شکل با مصرف قلیان در نوجوانان و جوانان ارتباط دارد و بیشتر افراد برای سرگرمی و پر کردن اوقات فراغت‌شان قلیان می‌کشند.»

در این رابطه حسین افراسیابی، استادیار گروه جامعه‌شناسی دانشگاه یزد به همراه همکار دیگرش ضیاء‌الله امیر محمدی، کارشناس ارشد جامعه شناسی دانشگاه یزد که اجرای این پژوهش را به عهده داشته اند، می‌گویند:« بسیاری از افراد مصرف کننده قلیان، بر این باورند که دود قلیان کمتر از دود سیگار ضرر دارد؛ در حالی که ثابت شده دود قلیان مخلوطی از 4000 نوع ماده شیمیایی است که با بیش از 40 نوع ماده سرطانی ترکیب می‌شود. نیکوتین خون افرادی که هر روز قلیان می‌کشند، مانند خون افرادی است که روزانه 10 نخ سیگار استفاده می‌کنند. همچنین مرگ‌های ناشی از مصرف دخانیات، 4/6 میلیون نفر در سال 2015 بوده است و تا سال 2020، دخانیات عامل یک مرگ از هر سه مرگ افراد بالغ خواهد بود.»

در ادامه این پژوهش در خصوص آمار مرگ و میر ناشی از مصرف قلیان آمده است:« خطر مرگ و میر در مصرف کنندگان دخانیات 80-90 درصد بیشتر از افرادی است که این مواد را استعمال نمی‌کنند. همچنین آخرین بررسی کمیته مبارزه با استعمال دخانیات وزارت بهداشت درمان و علوم پزشکی نشان می‌دهد که در حال حاضر 15 درصد از جوانان کشور، به طور مستمر قلیان مصرف می‌کنند که به دلیل دسترسی آسان به آن، احتمالا سراغ دیگر مواد دخانی هم خواهند رفت. این آمار به این دلیل نگران کننده است که جامعه کنونی ایران، قلیان را به شکل وسیله‌ای برای تفریح استفاده می‌کند. سازمان بهداشت جهانی علت افزایش استفاده از قلیان در نوجوانان و جوانان را با درک اشتباه آنان در بی ضرر بودن مصرف قلیان نسبت به سایر روش‌های مصرف تنباکو مرتبط دانسته است.»

محققان در ارتباط با مضرات مصرف قلیان، می‌گویند:«مصرف قلیان با افزایش خطر ابتلا به سرطان دهان، سرطان معده و سرطان مری، سرطان ریه، کاهش عملکرد دستگاه تنفسی و کاهش باروری ارتباط دارد. مصرف قلیان، جنبه‌های اجتماعی و فرهنگی نیز دارد. کشیدن قلیان، ریشه در آداب و فرهنگ مردم دارد و به صورت نشانه ای از حرکت اجتماعی در نشست های مردم، اعم از دوستان و اهل فامیل پذیرفته شده است. عواملی چون ارزانی نسبی، دسترسی آسان و نداشتن فعالیت‌های آموزشی برای مقابله با آن نیز بر مساعد شدن وضعیت استفاده از قلیان دامن زده است. بسیاری از افراد هزینه کشیدن قلیان را کمتر از سیگار می‌دانند و این خود، به گرایش گروهی از افراد منجر شده است که سیگار را ترک و قلیان را با آن جایگزین می‌کنند.»

در نتایج این پژوهش آمده است:« مصرف قلیان، به صورت یک ناهنجاری چند دامنه، هم از محیط و گستره زندگی روزمره همراه با ناهنجاری تاثیر می‌پذیرد و هم رفتارهای چندگانه مخاطره آمیز و ناهنجار را به دنبال دارد. در میان زمینه‌های مختلف بررسی شده، 'دسترسی به قلیان' از مهم‌ترین دلایل مصرف آن در بین پسران جوان است و این دسترسی عمدتا از سه طریق شامل: نخست از طریق خانواده، دوم دوستان و آشنایان و سپس قهوه خانه‌های موجود در محل زندگی اتفاق می‌افتد. خانواده، نخستین و اصلی ترین زمینه ای است که به آشنایی وگرایش افراد با قلیان منجر می‌شود. اعتیاد پدر و مادر و مصرف قلیان به دست آن‌ها بر گرایش فرزندان به مصرف قلیان بسیار اثر دارد؛ به طوری که به جز پدر و مادر، سایر اعضای خانواده از جمله برادر و خواهر بزرگ‌تر نیز بر این گرایش بسیار تاثیر دارند.

دوستان، عامل دیگری هستند که جوانان به آن اشاره کرده‌اند و آن‌ها را عامل مهمی در گرایش به قلیان می‌دانستند. جوانان، به ویژه افرادی که از نظارت خانواده و پدر و مادر دور هستند و در زمان دوری از خانواده به قلیان گرایش پیدا کرده اند، عامل اصلی گرایش به آن را دوستان می‌دانستند.

زمینه مهم دیگر، قهوه‌خانه‌هایی است که مکان اصلی مصرف قلیان اند. جوانان به دلیل داشتن وقت آزاد و نداشتن شغل و درآمد مناسب، برای پر کردن اوقات فراغت به چنین مکان‌هایی رفت و آمد می‌کنند. کمبود امکانات ورزشی و تفریحی سالم و مناسب، در کنار افزایش بیش از حد قهوه‌خانه ها عامل اساسی در روند گرایش بیشتر جوانان به قلیان است.

بنابراین مصرف قلیان، فعالیت اجتماعی از نوع دورهمی است. بسیاری از پسران مصرف کننده قلیان، به خود قلیان زیاد علاقه ندارند و از بسیاری از زیان‌های آن آگاه اند و حتی جنبه‌های فیزیولوژیک و عصبی آن نیز برای‌شان مهم نبوده است. به نظر می‌رسد آن‌ها بیشتر به دنبال آن هستند تا از این طریق و به بهانه قلیان کشیدن، با دوستان خود دور هم باشند؛ به عبارت دیگر، قلیان از لحاظ اجتماعی و فرهنگی ابزاری برای دور هم آمدن و فراهم کردن فضایی برای گفتگو و ابراز وجود جمعی است.»

این پژوهش در شماره بیستم پژوهش‌های راهبردی امنیت و نظم اجتماعی منتشر شده است.

انتهای پیام

  

www.isna.ir
 

دریافت 60 درصد بودجه جاری دانشگاه/ همکاری مشترک با دو وزارتخانه نفت و ارتباطات

رییس دانشگاه تهران با بیان این‌که حدود 60 درصد بودجه جاری دانشگاه را دریافت کردیم، گفت: میزان افزایش بودجه این دانشگاه برای سال 1399 حدود 13 درصد خواهد بود و به این ترتیب با افزایش عادی بودجه مواجه هستیم.

دکتر محمود نیلی احمد آبادی در گفت‌وگو با ایسنا، همچنین از انعقاد قرارداد همکاری دانشگاه تهران با وزارت نفت خبر داد و گفت: اخیرا شرکت نفت پروژه بزرگی را به برخی از دانشگاه‌ها واگذار کرده که این پروژه مربوط به افزایش برداشت از چاه‌های نفت کشور است که یکی از این چاه‌ها به دانشگاه تهران اختصاص داده شده است و دانشگاه‌های شریف، امیرکبیر و علم و صنعت نیز حوزه‌های نفتی دیگر را تحویل گرفته‌اند. دانشگاه تهران در مجموع مطالعات خوبی را در این زمینه انجام داده است.

وی در ادامه تصریح کرد: همکاری مشترک دانشگاه تهران با شرکت نفت در حوزه چاه‌های نفتی از چهار سال پیش شروع شده است و این روند همچنان ادامه دارد و پروژه چاه نفت آزادگان به دانشگاه تهران اختصاص داده شده است .درخواست کردیم که یک چاه نفت دیگر به ما داده شود که این درخواست در مرحله‌ بررسی است.

رییس دانشگاه تهران در خصوص آخرین وضعیت تخصیص بودجه جاری این دانشگاه گفت: تاکنون حدود 70 درصد به ما ابلاغ تخصیص داده شده است و رییس سازمان برنامه و بودجه قول همکاری بیشتر داده . اما تاکنون حدود 60 درصد از این بودجه را دریافت کرده‌ایم.

دکتر نیلی خاطر نشان کرد: دانشگاه تهران برای سال 1399 با افزایش عادی، بودجه دریافت کرده است و متوسط افزایش بودجه ما حدود 12 درصد بوده است.

رییس دانشگاه تهران همچنین در خصوص میزان درآمد ناشی از همکاری با وزارت نفت اظهار کرد: تاکنون حدود یک میلیارد و 200 میلیون تومان از این طریق به دانشگاه تهران اختصاص پیدا کرده است . علاوه بر این، مبلغی هزینه ارزی به شرکت همراه دانشگاه پرداخت شده و دانشگاه تهران با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز قرارداد بزرگی در حوزه تحول دیجیتال داشته است. امور مربوط به این قرارداد که به لحاظ موضوع کلان است، به اتمام رسیده است.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

با این تست آلزایمر را زودتر تشخیص دهید/یافته‌های جدید محققان درباره رابطه حس بویایی با زوال عقل

تازه‌ترین تحقیقات پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی تهران تایید می‌کند که کاهش حس بویایی از علائم زوال عقلی است و تست بویایی می‌تواند در تشخیص زودهنگام آغاز فرآیند ابتلا به آلزایمر موثر باشد.

دکتر آزاده سادات زنده باد، متخصص طب سالمندان و از محققان این طرح در گفت‌وگو با ایسنا، در این باره گفت: با توجه به افزایش جمعیت سالمندی در جهان، شیوع بیماری‌های مرتبط با سالمندان از جمله 'دمانس' رو به افزایش است؛ به گونه‌ای که طبق آمار جهانی منتشر شده از طرف انجمن آلزهایمر جهانی در سال 2019 ، تعداد 50 میلیون نفر در سراسر دنیا با دمانس و بیماری آلزهایمر (آلزایمر) زندگی می‌کنند.

وی ادامه داد: بر این اساس، تشخیص زودهنگام این بیماری ضروری است تا از سرعت پیشرفت بیماری به مراحل وخیم‌تر کاسته شود.

زنده‌باد یکی از روش‌های تشخیص زودهنگام آلزهایمر (آلزایمر) را تست بویایی دانست و خاطر نشان کرد: اختلال در حس بویایی به عنوان یک روش غربالگری ارزان، ساده، در دسترس و غیر تهاجمی برای شناسایی علایم اولیه افراد مبتلا به آلزهایمر شناخته شده است.

این محقق به ارتباط حس بویایی و تشخیص دمانس اشاره کرد و در این باره توضیح داد: در افرادی که دچار آلزهایمر می‌شوند، قبل از ظاهر شدن هر علامت بالینی دیگری، حس بویایی دچار اختلال می‌شود. بنابراین، با انجام تست‌های ساده بویایی می‌توان تا حدی پیش‌بینی کرد که یک فرد میانسال یا سالمند در معرض ابتلا به آلزایمر هست یا نه.

وی اضافه کرد: معتبرترین تست بویایی جهان، تست تشخیص بویایی دانشگاه پنسیلوانیا (upsit) است، این تست بویایی در ایران توسط یک گروه مهندسی پزشکی مطابق با فرهنگ ایرانی هنجاریابی شده است.

به گفته وی در این مطالعه که به سرپرستی دکتر مریم نوروزیان استاد بیمارهای‌های مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی تهران و رئیس دپارتمان حافظه بیمارستان روزبه انجام شد، به ارزیابی تست بویایی در بیماران مبتلا به آلزهایمر و اختلال خفیف شناختی در مقایسه با  گروه سالم پرداخته شد.

زنده‌باد به بیان جزئیات اجرای این مطالعه اشاره کرد و گفت: این مطالعه بر روی افراد مراجعه کننده به دو کلینیک ارجاعی شناخت و اختلالات حافظه در تهران، در سه گروه 'کنترل'، 'اختلال خفیف شناختی' و 'آلزهایمر' انجام شد. سپس جهت ارزیابی عملکرد بویایی افراد، از 6 رایحه در آزمون تشخیص بویایی ایران (آتبا) که نسخه ایرانی دانشگاه پنسیلوانیا upsit است، استفاده شد.

این دانش آموخته دانشگاه علوم پزشکی تهران 6 رایحه مورد تست بر روی گروه‌های مورد مطالعه را شامل 'موز'، 'نعنا'، 'سیر'، 'طالبی'، 'دارچین' و 'گلاب' دانست و یادآور شد: اختلاف بین عملکرد بویایی در افراد با وضعیت شناختی طبیعی از افراد با  اختلال خفیف شناختی و افراد مبتلا به آلزهایمر از افراد با اختلال خفیف شناختی معنی دار بود.

وی به بیان نتایج به دست آمده از این تحقیق پرداخت و افزود: نتایج این مطالعه نشان داد که آزمون تشخیص بویایی ایران (آتبا) به عنوان یک ابزار غربالگری  بسیار ساده و ارزان و در دسترس و در کنار سایر ابزارهای نوروسایکولوژیک و تصویربرداری، حائز اهمیت است و می تواند آلزهایمر را در مراحل اولیه و  اختلال خفیف شناختی تشخیص دهد.

زنده‌باد خاطر نشان کرد: در واقع تست بویایی برای تشخیص آلزایمر، ارزان‌ترین، کم‌خطرترین و در دسترس‌ترین وسیله برای تشخیص زودهنگام آلزایمر به شمار می‌رود.

به گزارش ایسنا، نتایج این مطالعه در ژانویه سال 2020 در مجله applied neuropsychology: adult به چاپ رسیده است.

تشخیص وضعیت اختلال بویایی افراد در کمتر از 1 دقیقه

پیشتر نیز محققانی از دانشگاه صنعتی امیرکبیر بر اساس 24 نوع بوی آشنا در فرهنگ کشور، تست ارزیابی حس بویایی ویژه مردمان ایرانی ارائه کردند که از طریق آن می‌توان در کمتر از یک دقیقه وضعیت اختلال بویایی افراد را تشخیص داد. این یافته پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی تهران را بر آن داشت تا از این یافته در راستای تشخیص زوال عقل بهره ببرند. 

دکتر صفا طاهرخانی، مجری این طرح در گفت‌وگو با ایسنا با تاکید بر اینکه در این پروژه تحقیقاتی موفق به ارائه محصولی برای تست بویایی مردم ایران شدیم، گفت: حس بویایی، حسی است که بسیار به قومیت، جغرافیا، فرهنگ و زندگی مردم مرتبط است و می‌توان گفت حس بویایی، «منطقه‌ای» است. از این رو تست بویایی کشوری برای سایر مناطق جغرافیایی معتبر نیست و ما با اجرای مطالعاتی اقدام به طراحی تست بومی بویایی در کشور کردیم.

طاهرخانی این تست را شامل یک کیت ساده دانست و اظهار کرد: در این تست ما بیماران را در معرض یک سری از بوها قرار می‌دهیم و بر اساس پاسخ‌هایی که از بیمار دریافت می‌شود، می‌توان وضعیت اختلال بویایی فرد را بررسی کرد.

مجری طرح با بیان اینکه این تست دارای بانک داده‌هایی از بوهای مرتبط با فرهنگ مردم ایران است، خاطرنشان کرد: برای طراحی این تست 70 نوع از بوهایی را که در فرهنگ ایران آشناتر بودند، انتخاب کردیم و آن را با اجرای طرح‌های تحقیقاتی مختلف بر روی 557 نفر تست کردیم.

وی با بیان اینکه این تست در میان جمعیت مردم ایران شامل زنان و مردان از گروه‌های سنی مختلف انجام شد، اضافه کرد: در نهایت از میان 70 تست بویایی، تست 24 تایی برای بررسی وضعیت بویایی جامعه ایران ارائه شد.

این محقق با تاکید بر اینکه بوهای انتخاب شده برای تست بوهایی هستند که مردم ایران بیشترین آشنایی را با آنها دارند، گفت: افرادی که برای مطالعات میدانی این پروژه تحقیقاتی انتخاب شدند، قبل از انجام تست از نظر حس بویایی و شرایط فیزیکی بررسی شدند و افرادی که از نظر حس بویایی در شرایط نرمالی قرار داشتند، برای انجام تست برگزیده شدند.

طاهرخانی به اهمیت این تست اشاره کرد و توضیح داد: در حال حاضر حس شنوایی را می‌توان از طریق «ادیو متر»، تنفس را با استفاده از «اسپیرومتر» و بینایی را با «اپتومتر» بررسی کرد؛ ولی برای بررسی حس بویایی سیستمی نداریم و این امر در مواردی که حس بویایی دچار اختلال می‌شود، بسیار حائز اهمیت است.

مجری طرح، انجام تست در کمتر از یک دقیقه، آسان و کم هزینه بودن را از مزایای این تست نام برد و اظهار کرد: این تست در بیمارستان امیراعلم و بسیاری از کلینیک‌های مراکز درمانی استانی برای تشخیص تمارض استفاده می‌شود.

انتهای پیام

www.isna.ir
 

طراحی وب سایتفروشگاه اینترنتیطراحی فروشگاه اینترنتیسیستم مدیریت تعمیر و نگهداریسامانه تعمیر و نگهداری PM سامانه جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم مدیریت کلان IT طراحی وب سایت آزانس املاک وب سایت مشاورین املاک طراحی پورتال سازمانی سامانه تجمیع پاساژ آنلاین پاساژ مجازی



جدیدترین اخبار

نام : *

پیغام : *

 
سیستم تعمیر و نگهداری بهبود - PM