رئیس موسسه تحقیقات كشاورزی دیم كشور ضمن بیان این مطلب در گفت و گو با خبرنگار ایانا گفت: بیماری پژمردگی نخود با عامل قارچیFusarium oxysporum f.sp. ciceri یكی از دو بیماری مهم (همراه با برقزدگی) نخود در ایران است كه اگر همراه با تنش خشكی باشد منجر به بروز خسارتهای شدیدی میشود.
دکترعبدالعلی غفاری میانگین خسارت بیماری پژمردگی نخود در ایران را 17 درصد عنوان کرد و افزود: با فرض 700 هزار هكتار سطح زیركشت سالیانه نخود با عملكرد 500 كیلوگرم در هكتار، در هر سال 60 هزارتن نخود از بین میرود كه ارزش اقتصادی آن معادل 300 میلیارد ریال است.
وی تصریح کرد: با توجه به اثرات سوء زیست محیطی و انسانی سموم شیمیائی، استفاده از مواد طبیعی (ارگانیك) برای كنترل بیماریهای گیاهی در سالهای اخیر رو به گسترش بوده است و در این بهرهبرداری، پتانسیل كنترل مواد با منشاء گیاهی (آللوپاتی) جذابیت بسیاری داشته است.
غفاری با اشاره به اینکه موسسه تحقیقات دیم به عنوان متولی حبوبات دیم كشور از سال 82 طرح تحقیقاتی بررسی پتانسیل آللوپاتیك فلور ایران به منظور كنترل این بیماری مهم را با 22 نمونه گیاهی از مناطق مختلف كشور شروع کرده است، خاطرنشان کرد: در این طرح عصارههای حاصل از استخراج 10 درصد ماده خشک گیاهی در آب تهیه شده و پارامترهای مختلف در شرایط آزمایشگاهی و گلخانهای اندازهگیری شد.
رئیس موسسه تحقیقات كشاورزی دیم ادامه داد: نتایج این طرح نشان داد که غلظتهای مختلف عصارههای حنا (Lavsonia innermis)، پیازچه سیر (Alliumsativum)، بومادران (Achillea millefolium)، زردچوبه (Curcuma logna)، برگ باباآدم (Arctium lappa) و آنقوز (Ferula persica) دارای اثرات بازدارنده روی رشد عامل بیماری است و اثرات مساوی با قارچکش کاپتان را دارند. از بین آنها عصاره سیر و آنقوز در غلظتهای حتی پایینتر از 10درصد نیز موثر بودند.
وی با اعلام اینکه اثرات آللوپاتیک بومادران و حنا برای اولین بار گزارش میشود، ادامه داد: همچنین این اولین گزارش ضد این قارچ برای زردچوبه، برگ باباآدم و آنغوز است و اثر آللوپاتیک ضد قارچ مذکور برای عصاره پیازچه سیر قبلا از هند گزارش شده بود